(1878–1933) író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig.
Advertisements

Ruck Brigi és Mezei-Rácz Janó
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
KÖNYVTÁROS NAPTÁR 2014 A KÖNYVKÖLCSÖNZÉS – KÖZADAKOZÁS Steinbeck
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Verbális kommunikáció
A Barátság.
Móricz Zs.: Hét krajcár.
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Verbális kommunikáció
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Novellaelemzési szempontok
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
A regény műfaji jellegzetességei
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Krúdy Gyula és Szindbád útja
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Jung Károly: Dal a hazáról
A Nyugat
Ennek a városnak voltam az írója
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Expresszionizmus 31/A.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
A Nyugat 30/C.
Katona József 16/A.
A haldokló beteg ápolása
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
Daniel Keyes Virágot Algernonnak
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Folyamodjatok az Úrhoz,
A romantika.
Kertész Imre: Sorstalanság
Puskin: Anyegin.
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
Dráma Irodalmi mű.
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
Szabó Magda: Katalin utca
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Az Élet Igéje november „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen.” (L k 9,23)
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Az Élet Igéje szeptember.
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
A postás, aki egy ujjal tudott fütyülni MŰNEME: epika MŰFAJA: novella
Thomas Mann (Lübeck, 1875– Zürich, 1955)
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Júlia Alpok Azok a csúcsok, azok az árnyak, azok a völgyek, azok a tájak, a patakok, habos vízesések, valaha-volt múltamból idéznek. A bársonyos rétek,
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Franz Kafka ( ).
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Szabó Magda : Abigél.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
a hét verse József Attila: MINDEN RENDŰ EMBERI DOLGOKHOZ koncz lili
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
A novellaelemzés szempontjai
Katona József Érettségi tételminta.
A versem címének helye Arany János.
Előadás másolata:

(1878–1933) író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere Krúdy Gyula (1878–1933) író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere

Apja, id. Krúdy Gyula dzsentri volt, anyja, Csákányi Julianna paraszti származású. Munkatársa számos folyóiratnak és a Nyugatnak is. Országos hírt és igazi közönségsikert a Szindbád-sorozat és az 1913-ban megjelent A vörös postakocsi c. regénye hozott neki. 1899-ben feleségül vette Spiegler Bella tanítónőt (írói nevén Satanella). Tőle elvált és Rózsa Zsuzsát vette feleségül.

Krúdy Gyula emlékház Óbudán

Pályája a 20. századi magyar irodalomban sajátos jelenség. Kifejezésre jut benne a késői romantika kiteljesedése éppúgy, mint a modern, impresszionisztikus és a realizmus egy sajátos, rendkívül egyéni formájáig eljutó társadalom- és lélekábrázolás.

Főbb művei A podolini kísértet (1906), regény Szindbád ifjúsága és utazásai (1911), novelláskötet A vörös postakocsi (1913), regény Szindbád: A feltámadás (1915), novelláskötet Mit látott Vak Béla szerelemben és bánatban, regény (1921) Hét bagoly (1922), regény Álmoskönyv (1925) Rezeda Kázmér szép élete (1933), regény

Szindbád: a nevet az Ezeregyéjszaka meséiből, gyermekkorának kedvenc olvasmányából vette Szindbád a korai novellákban felkeresi a nőket, akiket szeretett, újra át akarja élni a múltat, amit utólag szépnek talál; a jelen már nem tartogat semmi vonzót. Mindent átélt már az életben, amit lehetett. „Volt gazdag és volt szegény. Szeretett hajadonokat és érett asszonyokat. A legjobb borból ivott, és fillér nélkül ődöngött. Volt hódítóan egészséges, és volt beteg és szomorú…” (Szindbád második útja). Összekeverednek a múlt emlékei és a jelen eseményei, a városkákban „mintha megállt volna az idő”, összemosódnak az idősíkok. Utazásával Szindbád egyszerre menekül és keres: menekül az élet kilátástalansága elől és sóvárog az új iránt, romantikus szerepekben tetszeleg, hazudozik a nőknek, de mindig ki kell ábrándulnia.

A múltat nem lehet visszahozni, utazása arra ébreszti rá, hogy a valóság nem is volt olyan szép, mint emlékeiben. Szindbád erős hangulatisággal próbálja széppé tenni az életet, majd a kulináris (étkezés) élvezetek felé fordul, de az élet egyre sivárabbá válik. Krúdy belesűrítette Szindbád-novelláiba társadalmi osztályának, a dzsentrinek a dekadenciaérzését, illúziótlan és ironikus író, tökéletesen ábrázolta a magyar történelmi osztálynak kísértet voltát, múltjának és elmúlásának hangulatát. A Szindbád-novellák ironikus kritikát mondanak a múltba temetkező fejlődésképtelen nemesi világról. Szindbád alakja az elbeszélő lírai hasonmása, alteregója is. Ez a művészi megoldás lehetővé teszi, hogy a problémákat az alkotó az alakmásra vetítse, kilépjen önmaga köréből, új nézőpontot találjon.

Krúdy Gyula szobra a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előtt

Novellaelemzési szempontok

Krúdy: A hídon – Negyedik út Mivel kezdd az elemzést? Korrajz: 1911 A szerző személye (vidéki dzsentri származás, kicsapongó élet…) A mű keletkezésének háttere (első sikereit a Szindbád-novellák hozták – lírai novellatípus; századforduló eseménytelensége helyett egy vágyott-álmodott, sohasem-volt, múltbeli Magyarországon játszódnak történetei, álomszerű világ) A mű elhelyezése az írói életműben (ezután következtek regényei: A vörös postakocsi, A Rezeda Kázmér szép élete stb.)

Mit kell tisztázni a tárgyalás bevezetésében? A térszerkezetet: Hol játszódik a mű? ( egy felvidéki város, a hegyek között, egykor itt katonáskodott)Van-e ennek jelentősége? Konkrét hely vagy akárhol lehetne a térképen? Ha konkrét a hely, szimbolizál-e valamit? (alvó városka, változatlan; az órák olyan időt mutattak, amilyen talán soha sincs, leírások) 25 év; halott ablakok, Cukrászda; A.Marchali emlékek Az időszerkezetet: Mikor történik az esemény? Mennyi idő alatt történnek a fordulatok? 1 nap Milyen napszakban/évszakban/történelmi korban? Van-e ennek jelentősége? Nem nagyon fontos a napszak, de délutáni csend van; múlt és jhelen eseményei (sarkantyú nem cseng a lábán: visszanéz) Ki beszél? E/1. személyű a narráció ( az író Szindbád szubjektív szemszögéből akar megszólalni) Együtt tudsz-e érezni olvasóként a narrátorral? Kik a szereplők? Szereplők viszonyai. Amália lánya; Ki mit képvisel? Jelen-múlt; Mi a kiinduló helyzet (belép a cukrászdába, Amáliát meglátja, a cukrásznét; a medallion- fakó arcképpel Hogyan változik meg a kapcsolatrendszer a végére? (Szindbád nem fedi fel magát)

A szerkezet áttekintése Expozíció: Szindbád , a hajós, elhagyja a sztambuli bazárt Bonyodalom: Megérkezik az alvó kisvárosba, ahol katona volt 25 évvel ezelőtt Retardáció(késleltetés), kibontakozás: betér a régi cukrászdába Tetőpont: a cukrászné, egykori szerelmének, Amáliának a leánya Megoldás: A medalionban megpillantja sajátmaga képét. Maradnak súlyos kérdések; Miért nem árulja el kilétét?

A novella vizsgálata Címmagyarázat: A hídon (novella végén – elgondolkodik Szindbád eddigi életén?) Kulcsmotívumok: visszatérő gondolatok, tárgyak a novellában, van-e jelentősége a neveknek (pl. beszélő nevek), a főhős foglalkozásának, Szindbád, a hajós-utas, vándor stb. Állapotváltozások: kiindulóhelyzet: öregedő főhős keresi emlékeit, hová jutott a mű végére, hogyan rendeződtek át az erőviszonyok, Amália halála időközben; a szereplők kapcsolatai: találkozása lányával; kinek alakult át az élete, miért? A fordulópont milyen állapotváltozást eredményezett (akár az olvasóban is)? Mi mit tettünk volna? Alakzatok: a szöveg dinamizmusát, belső feszültségét adják, (pl. a mű elején világosság, nyugalom, csend,a végére alkonyodik stb.) ismétlés (folyó, híd, város,óra, cukrászbolt, alszik-álmodik, rég, ismétlődés- újból útnak indul, ellentét, fiatalság-öregedés; barna haj-fehér orr; múlt-jelen; kellemes kíváncsiság-haragos, bús homlok A szókincs stilisztikai vizsgálata: szókincsréteg (pl. tájnyelvi szavak, bazárszakszók, archaikus szavak (kordé), a szófajok stílushatása, jelzős szerkezetek: göndörkés fürtöcskékben; könnyű, kékes árnyék borong;…) Mondatformák (összetettek, mondatfajták szerepe ?, …) Stílusárnyalatok: jellemzően szépirodalmi, adott szereplők megnyilatkozása köznyelvi, választékos

Befejezés A mű tanulsága, mai emberekre vonatkoztatható konklúziója, általános emberi tapasztalatok rögzítése A fő gondolatok áttekintése