ÉLELMISZEREK OKOZTA MEGBETEGEDÉSEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
A táplálékallergia tünetei
Allergia.
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
Emésztőszervi betegségek
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Tóth Tünde
Az élelmiszerekben előforduló kémiai és fizikai veszélyek
A HACCP rendszer alapelvei
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Mit jelentenek a betűk és számok
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Az anyatejes táplálás jelentősége
Hemicellulóz és lebontása
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
6. tétel.
Horváth Krisztián A Vitamin.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK Ártalmatlan anyagok bejutása egyes egyedekben túlérzékenységi reakciókat válthat ki.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Mikrobiológiai veszélyek
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
Takarmányok zsírtartalma
A TÁPLÁLÉKALLERGIA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI IMMUNTERÁPIÁVAL
Vírusok.
Emésztési rendellenességek
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Bakteriális fertőzések
Gastrointestinális fertőzések/1 V. évf. I. félév
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Testünk építőkövei – a vitaminok
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
AZ ADALÉKANYAGOK SZEREPE ÉS ÉLETTANI HATÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Egészségtudatos gasztronómia
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

ÉLELMISZEREK OKOZTA MEGBETEGEDÉSEK Dr. Sárváry Attila

AZ ÉLELMISZEREK OKOZTA MEGBETEGEDÉSEK ELŐFORDULÁSA A WHO adatai szerint: világszerte emelkedő tendenciát mutat sokkal gyakoribb (350x) mint ahogy jelentik a legtöbb megbetegedés sporadikus, nem jelentik évente 2,2 millió (köztük 1,8 millió gyermek) hal meg hasmenéses megbetegedésben az iparilag fejlett országokban prevalenciája 5-10% (akár 30%) pl. USA: évente 76 millió megbetegedés, 325000 kórházi kezelés, 5000 halálozás nagy járványokat is okozhat 1994,USA fagylalt okozta salmonellosis, 224 000 1998, Kína kagyló okozta hepatitis A, 300 000 új kórokozók előtérbe kerülése (Listeria monocytogenes, E. coli 0157, multirezisztens S. typhimurium)

AZ ÉLELMISZEREK OKOZTA MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA TOVÁBB EMELKEDIK 1. A népesség globális növekedése, urbanizáció  2. Társadalmi/gazdasági változások - elszegényedés - migráció - háborúk - táplálkozási szokások változása 3. Technikai/technológiai forradalom - élelmiszergyártás, forgalmazás tömeges méretűvé válása - közlekedés - orvosi technika/technológia - populációk elöregedése, immunszupresszió (fogékonyság) 4. Higiénés gyakorlat romlása - személyi - közegészségügyi infrastruktúra

Kóros reakciók ételfogyasztás után Élelmiszermérgezés Allergia, intolerancia TOXIKUS REAKCIÓ Élelmiszerekben természetes tartalomként előforduló mérgező anyagok 2. Élelmiszer előállítás, feldolgozás során kerül be mint Hozzáadott anyag Szennyeződés (fizikai, kémiai, mikrobiális) NEM TOXIKUS REAKCIÓ Egyéni fogékonyság az anyaggal szemben: immun-mediált reakció (allergia) 2. nem immun-mediált reakció (intolerancia)

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK Gyilkos galóca (Amanita phaloides) falloin, falloidin, amanitin - májsejteket károsítja - lappangási idő: 8-24 óra - tünetek: - hányás, hasmenés, - sárgaság, májmegnagyobbodás - veseelégtelenség Deadly poisonous! A. phalloides contains both phallotoxins and amanitins. It is the amanitins that are responsible for the poisonings in humans. Amanitins are cyclic octapeptides that stop protein synthesis in the cells they encounter. All human organs are effected, but damage to the liver is most severe and liver failure is primarily responsible for the death of A. phalloides victims. Symptoms usually appear 8-12 hours after ingestion. Death occurs in 7-10 days in 10-15% of patients A. muscaria: Toxic. Contains ibotenic acid and muscimol. The toxins are water soluble. Many persons have eaten this fungus, without ill effect, after parboiling the sliced mushroom and discarding the liquid. With its bright red, sometimes dinner plate-sized caps, Amanita muscaria is one of the most striking of all mushrooms. The white warts that adorn the cap, white gills, well developed ring and distinctive volva of concentric rings separate the Fly Agaric from all other red mushrooms. There are several color varieties ranging from red to orange, yellow and white. Gyilkos galóca (Amanita phalloides)

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK Párducgalóca, légyölő galóca muszkarin, iboténsav, muszkazon, atropin, szkopolamin - lappangási idő: 2 óra - tünetek: - forróságérzet, bőr kipirulása - látási zavar - szájszárazság - nevetőgörcs - izomrángás - légzésbénulás Légyölő galóca (Amanita muscarina)

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK cianidok - csonthéjas gyümölcsök magja (sárgabarack, mandula, őszibarack, szilva, alma, cseresznye) Upper limit of 0.15 mg of cyanide per kg of refined oil. Other concerns raised related to the level of aflatoxins (an upper limit of 4m g/kg was set). http://www.songonline.ca/nuts/almond.htm All members of the prunus have a bitter cyanide compound in the seed that makes them poisonous. Occasionally, a seedling tree of the almond or the apricot will have sweet edible seeds, with no poisonous content. It is these trees that provide us with the edible nuts. By budding and grafting, we can clone these trees in great numbers. The bitter almond tree was banned from the U.S. in 1995. Ingestion of 50-100 mg of Na or K cyanide is instantly followed by collapse. Recoveries from ingestion of 3-5 g potassium cyanide without therapy and up to 6 g potassium cyanide with therapy have been documented. In tropical regions of Africa, a high incidence of ataxic neuropathy, goiter, amblyopia, and other disorders has been associated with chronic ingestion of cassava, one of the dietary staples containing cyanogenic glycosides that release hydrogen cyanide when metabolized in vivo. Amygdalin" is a cyanogenic glycoside compound which commonly occurs in the seeds or kernels of apples, almonds, apricots, cherries, and peaches, as well as the stems, leaves and roots of many rose (rosaceae) family species. The hydrolysis of amygdalin can give rise to hydrogen cyanide.  Normally, the presence of amygdalin alone in these seeds and kernels is not dangerous, however, cyanide can be formed when the seed is crushed and moistened. Acute intoxication and death have been reported in children following the ingestion of apricot seeds, which are capable of releasing 217 mg of cyanide per 100 g of moist seed. Őszibarack (Prunus persica )

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK oxálsav – spenót (0,9%), sóska (0,3%), rebarbara (0,5%) - kalcium-oxalát – vesekő - oxálsav mérgezés tünetei: - égető érzés a szájban, torokban - hasfájás hányinger, hányás, hasmenés - légzési nehézség - görcsök, kóma Sorrel leaves contain 0.3% oxalic acid . Oxalic acid combines with calcium in the blood, forming insoluble calcium oxalate crystals that may be deposited in the kidneys, leading to renal stones. Persons with a history of renal stones should use great caution when consuming oxalate containing herbs.Spinach: Spinach, compared to other vegetables has a high oxalic acid content -0.9 grams per 100 grams. Rhubarb contains oxalate, which have been reported to cause poisoning when large quantities of raw or cooked leaves are ingested. From an MSDS for Oxalic acid, LD50 in rats is 375 mg/kg. So for a person about 145 pounds (65.7 kg) that's about 25 grams of pure oxalic acid required to cause death. Rhubarb leaves are probably around 0.5% oxalic acid, so that you would need to eat quite a large serving of leaves, like 5 kg (11 lbs), to get that 24 grams of oxalic acid. Note that it will only require a fraction of that to cause sickness. Symptoms of Oxalic Acid Poisoning On the body body as a whole one might experience weakness, burning in the mouth, death from cardiovascular collapse; on the respiratory system - difficulty breathing; on the eyes, ears, nose, and throat - burning in the throat; one the gastrointestinal system - abdominal pain, nausea, vomiting, diarrhea; and on the nervous system - Convulsions, coma Rebarbara (Rheum rhabarbarum Sóska (Rumex acetosa)

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK cyanoglikozidok - káposztafélék, cassava (manióka) Cassava - Manihot esculenta, a low-protein, starchy staple. In regions where cereal grains cannot be grown, people often rely upon starchy vegetables (roots, tubers, or rhizomes) to supply most of their calories.  Such foods are called starchy staples.  While such crops often have high yields, their primary disadvantage is their very low protein content (<1%). Cassava, also known has manioc, is a tropical, starchy staple of South American origin.  Potatoes and yams are other starchy staples.  Cassava has another disadvantage; the fleshy roots contain poisonous compounds (cyanogenic glycosides - compounds that liberate cyanide) that must be removed.  Shredding the roots and squeezing out the juice removes much of the toxic compounds.  Heat used to dry the resulting flour removes the remaining compounds.  The resulting flour, called farofa, is very bland, rather like corn meal and flour.  The flour can be mixed with water and the dough cooked on a large griddle to make large cassava flat-breads.  In many areas, cassava breads and farofa are the staple, sometimes only food, consumed for considerable periods of time.  The resulting diet results in chronic protein deficiences. The purified starch can be used as a thickening agent.  You know gelatinized pellets of cassava starch as tapioca.  There would be little taste if sugar and vanilla flavoring were not added. Cassava Manihot esculenta

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK szolanin – burgonya, paradicsom kolineszteráz bénító - tünetek: -neurológiai eltérések (hyperesthaesia, nyakviszketés) - hasmenés, hányás Solanine contents as high as 100mg/100g have been measured in the skin along with lethal amounts in the sprouts (2). The ability to have such high levels has led to several cases of potato poisoning. Since they contain not just solanine but also other glycoalkaloids, it is likely that the symptoms of potato poisoning are due to a combination of alkaloids. In humans the oral dose of 28mg/kg body mass may cause both neurological impairment in the form of hyperesthesia, dyspnea, itchy neck, and drowsiness. These symptoms can be accompanied by gastrointestinal effects such as diarrhea and vomiting. Solanine acts as a cholinesterase inhibitor. Regulations have been planned to limit the legally allowable level of solanine in commercial potatoes. New varieties are screened and glycoalkaloid levels must be less than 20mg/100g. Poisoning resulting from ingesting potatoes containing high levels of glycoalkaloids has been demonstrated in a number of case studies. Symptoms, which generally occur 8 to 12 hours after ingestion, include gastrointestinal disturbances and neurological disorders. One study analyzing case reports of poisoning determined that glycoalkaloid doses of 2 to 5 mg/kg (0.0023-0.0058 mmol/kg) induce toxic symptoms in humans, and doses of 3 to 6 mg/kg (0.0035-0.007 mmol/kg) are fatal. Potatoes Averege solanine content of tuber 0.075 mg/g határérték 0.2 mg/g solanine in tomatoes was less than 50 ppm (0.05 mg/g tomato) 2. ábra Burgonya chips zöld széllel 1. ábra Zöld elszíneződés

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK ciguatera toxin – dinoflagelláták (alga) – korall zátonynál élő halak saxitoxin – dinoflagelláták (paralitikus kagylómérgezés) Na csatorna bénítása az idegsejtekben - tünetek: - hányás, hasmenés - ajkak, végtagok érzéketlensége, bénulása Közönséges kagyló (Mytilus edulis) Paralytic shellfish poisoning: numbness, paralysis, disorientation, death http://www.cfsan.fda.gov/~comm/haccp4f.html Neurotoxic, diarrheic shellfish poisoning: Shellfish Control Authorities - harvesting allowed at certain times, certain places; HACCP Ciguatera, first recognized in the 1550s in the Caribbean (NRC 1999), is a form of ichthyotoxism caused by the consumption of mainly reef fish contaminated with the ciguatoxin class of lipid soluble toxins. Estimated 50,000 victims worldwide annually are reported with 20,000-30,000 cases of ciguatera in the Caribbean in Puerto Rico and U.S. Virgin Islands Ciguatoxin acts on the sodium channels, thereby causing changes in the electrical potential and permeability of cells. Nausea, vomiting, cramping, abdominal pain, and diarrhea suggest that perhaps the fish was spoiled. Intense itching, joint and muscle pain, tingling of the lips, burning or pain when cold liquids are touched or drank will usually bring at least the more affected victims to the emergency room, coral reef fishes: ciguatera fish poisoning

ÉLELMISZEREKBEN TERMÉSZETES TARTALOMKÉNT ELŐFORDULÓ MÉRGEZŐ ANYAGOK tetrodotoxin: fugu Na csatorna bénítása az idegsejtekben, ingerületátvitel bénítása az izmokban - tünetek: - 10-45 perc múlva bizsergés a nyelven és a szájüregben - hányás, szédülés, gyengeség - bénulás, 6-24 óra múlva légzésbénulás Ocean sunfishes, porcupine fishes, and fugu are among the most poisonous of all marine life. The liver, gonads, intestines, and skin of these fish contain heat-stable tetrodotoxin that blocks sodium conductance and neuronal transmission in skeletal muscles. Paresthesias begin 10-45 minutes after ingestion, usually as tingling of the tongue and inner surface of the mouth. Other common symptoms include vomiting, lightheadedness, dizziness, feelings of doom, and weakness. An ascending paralysis develops, and death can occur within 6-24 hours, secondary to respiratory muscle paralysis. There is no specific antitoxin. Puffer fish contain the potent neurotoxin tetrodotoxin. TTX is thought to be synthesized by a bacterial or dinoflagellate species associated with the puffer fish. The toxin is concentrated in the liver, gonads, and skin. The level of toxicity is seasonal, and, in Japan, fugu is served only from October through March TTX is an especially potent neurotoxin, specifically blocking voltage-gated sodium channels on the surface of nerve membranes. 

Aflatoxinok földimogyoró és termékei, egyéb mogyorófélék, rizs, kukorica, pisztácia 1960, UK: Turkey X diseases termelő gombák: Aspergillus flavus: (aflatoxin B1 és B2) Aspergillus parasiticus (aflatoxin B1, B2, G1, G2) aflatoxin B1 genotoxikus, hepatotoxikus, nephrotoxikus humán carcinogén (IARC Group 1) hepatocellularis carcinoma kockázata  Aspergillus flavus and A. parasiticus produce aflatoxins. The Peanut Administrative Committee strictly regulates the sale or use of shelled peanuts having above 15 parts per billion of aflatoxin. Those peanuts can't be used in edible products, and shellers receive a much lower price for them aflatoxin M1 (4-hydroxyaflatoxin B1) tej, anyatej

Aflatoxin mérgező hatása Heveny mérgezés LD50: 0,5-60 mg/testsúly kg India, 2-6 mg/testsúly kg/nap egy hónap után: toxikus májgyulladás Krónikus hatás rákkeltő hatás Az élelmiszerben eltűrhető legnagyobb érték: fűszerre B1 = 5 μg/kg, összes aflatoxin: 10 μg /kg Az ÁNTSZ laboratóriumai által mért legmagasabb érték (2004.10.27) B1: 80,8 μg /kg összes aflatoxin: 87,8 μg /kg

ÉLELMISZER ADALÉKANYAGOK

ÉLELMISZER ADALÉKANYAGOK Miért használnak adalékanyagokat az élelmiszerek gyártása során? Növeli az eltarthatóságot, élelmiszerek romlását késlelteti Visszaállítja a gyártás során kifakult színt, vagy megakadályozza a barnulást A feldolgozás miatt (főzés, sütés stb.) csökkent ízanyagokat pótolják A kívánt jelleg (habos, zselés, laza, savanyú, keserű stb.) elérése érdekében A kalóriamentes édes íz elérésére

ÉLELMISZER ADALÉKANYAGOK Mi az az E-szám? az EU által jegyzett adalékanyagot jelez E-szám csak a Scientific Commettee for Food (SCF) teljes kivizsgálása után adható célja a különböző adalékanyagok azonosításának és jelölésének egyszerűbbé tétele

Milyen élelmiszer-adalékanyagokat használnak? Élelmiszerek romlását megakadályozó anyagokat 1.1 Tartósítószereket szulfitok (E220-228), Ca-propionát (E282), nitrátok, nitritek (E249-252) 1.2 Antioxidánsokat tokoferol (E306-309), butil-hidroxil-anizol, BHA, és butil-hidroxil-toluol, BHT (E320, 321) aszkorbinsav (E300), citromsav (E330)

2. Élelmiszerek élvezeti értékét növelő vagy elősegítő anyagokat 2.1 Íz és állománymódosítókat - emulgeáló és stabilizálószereket (lecitin, mono, digliceridek) - sűrítő anyagok (pektin, gelatin) - édesítőszerek acesulfam K, aszpartám , saccharin, szorbitol - ízfokozók (MSD- Na-glutamát) - aroma anyagok (természetes, természetazonos, mesterséges) - egyéb (étkezési savak, savanyúságot szabályozók, csomósodást v. habzást gátló anyagok, csomagológázok, térfogat v. tömegnövelő, habosító, zselésítő, fényező anyagok) 2.2 Színezékeket (E100-180) - természetes (pl. céklavörös E162, klorofill E140 ) - természetes eredetű, (karamell E 150a, kárminsav E120) - mesterséges (indigókármin E132, amarant E123)

Okozhatnak-e az élelmiszer-adalékanyagok allergiás reakciót vagy intoleranciát? Színezékek tartrazin (E102), kármin (E120) Tartósítószerek szulfitok (E220-228) Ízfokozók nátrium-glutamát (E621) ún. "kínai étterem-jelenség" (halántéktájú nyomás, hát- és fejfájás) Édesítőszerek aszpartám (E951)

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSBŐL SZÁRMAZÓ ANYAGOK

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSBŐL SZÁRMAZÓ ANYAGOK fémek (higany, kadmium, ólom, ón réz, arzén, alumínium) peszticidek, inszekticidek, herbicidek, fungicidek (DDT, hexaklór-benzol, foszfátészterek, karbamátok, piretroidok) rákkeltő anyagok (nitrózaminok, PAH) poliklórozott bifenilek (PCB), dioxinok

Élelmiszerek ólomtartalma, Magyarország, 1993-1995 Megengedhető határérték 50-300 g/kg

Húsok ólomszennyezettsége

Egyes zöldségek átlagos benzo(a)pirén tartalma (g/kg) Gabona átlagos benzo(a)pirén tartalma (g/kg)

Különböző minták PCB tartalma (g/kg) Dorogi Iparvidék Fű 150 Orgonalevél 200 Bodzavirág 150 Budapest humán zsírszövet 17-1612 anyatej 7-110 Forrás: OÉTI 1991-92

MEZŐGAZDASÁGBAN HASZNÁLT SZEREK MARADVÁNYAI

MEZŐGAZDASÁGBAN HASZNÁLT SZEREK MARADVÁNYAI Növénytermesztésben használt szerek maradványai - műtrágyák (nitrit, nitrát) - peszticidek, herbicidek, fungicidek Állattenyésztésben használt szerek maradványai - antibiotikumok - hormonok

Peszticid felhasználás európai országokban,

Állattenyésztésben engedélyezett hormonok az Egyesült Államokban 17--ösztradiol Tesztoszteron Progeszteron Trenbolon acetát* Zeranol* * Haszonállatok kezelésére nem használható Magyarországon. Magyarországon a 2/1999 (II.5), 2/2002 (I.25) EüM rendeletek intézkednek az állatgyógyászatban használt antibiotikumok, hormonális készítmények élelmiszerekben előforduló maradványának megenegedhető mértékéről.

Állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások Az élelmiszerekben potenciálisan előforduló anyagok (antibiotikumok, növényvédőszerek, egyéb anyagok) mennyiségének ellenőrzése Az élelmiszerek minőségének ellenőrzése

AZ ÉLELMISZEREK MIKROBIÁLIS SZENNYEZŐDÉSE

Élelmiszerek útján terjedő legfontosabb patogének Baktériumok Salmonella species Campylobacter Escherichia coli Listeria monocytogenes Shigella Staphylococcus aureus Bacillus cereus Clostridium perfringens Clostridium botulinum Yersinia enterocolitica Vírusok Hepatitis A vírus Rotavírus Norwalk vírus Paraziták Giardia lamblia Toxoplasma gondii Cryptosporidium parvum Trichinella spiralis, Taenia Echinococcus Entamoeba histiolytica

Az élelmiszer által közvetített gyakoribb fertőzések bakteriális kórokozói

ÉTELMÉRGEZÉST LEGGYAKRABBAN OKOZÓ ÉTELEK Húsok és húskészítmények (baromfi, sertés) Tojás (nyers tojással készített ételek) Halak és kagylók Tej, tejtermékek (nyers nem hőkezelt tej, kecsketej) Mosatlan zöldségek, gyümölcsök

Élelmiszerek okozta járványokat okozó ételek a WHO Európai Régiójában (1993-1998) 1. 3. 2. 4. No of outbreaks in which food was identified: 22386

Élelmiszerjárványokat okozó tényezők (1993-1998) 44% nem megfelelő hőmérsékleten tartás

Kóros reakciók ételfogyasztás után Élelmiszermérgezés Allergia, intolerancia TOXIKUS REAKCIÓ Az anyag általában mérgező emberre, 1. természetesen előfordul 2. élelmiszerfeldolgozás során kerül be mint hozzáadott anyag szennyeződés NEM TOXIKUS REAKCIÓ Egyéni fogékonyság az anyaggal szemben: 1. immun-mediált reakció (allergia) 2. nem immun-mediált reakció (intolerancia)

Ételallergia Az immunrendszer által mediált kóros reakció élelmiszerrel szemben Gyakran IgE és IgG által mediált Specifikus antitestek mutathatók ki a szérumban

Étel által provokált, IgE-mediált reakciók tipikus tünetei Emésztőrendszeri émelygés hányás hasi fájdalom hasmenés Generalizált anafilaxiás sokk Bőr urticaria (csalánkiütés) angioedema atópiás dermatitis Légzőszervi rhinitis gégeödéma asztma

Ételallergiák gyakorisága Csecsemők/kisgyermekek: 4-8% Felnőttek: 1-2% Évente kb. 29 000 sürgősségi ellátás és 150-200 haláleset élelmiszer okozta anaphylaxia miatt az USÁ-ban Bock et al. J. Allergy Clin. Immunol. 2001;107:191-193.

Étel-allergia vagy intolerancia prevalenciája önbevallás alapján Woods et al. International prevalence of reported food allergies and intolerancies. Comparisons arising from the European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) 1991-1994. Eur J Clin Nut 2001, 55:298-304:

Az étel-allergia leggyakoribb okai Magvak: földimogyoró, mandula, kesudió, törökmogyoró Állati termékek: tehéntej, tojás Hüvelyesek: karóbab, vesebab, szójabab, borsó Halak/tengeri élőlények: tőkehal, kagyló, tarisznyarák, homár, garnélarák Gabonafélék: búza, kukorica, rozs, zab, rizs Húsfélék: csirke, sertés, pulyka Mustárfélék: káposzta, brokkoli, karfiol Gyümölcsök: alma/körte, bogyósok (málna, eper), citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit) Élesztő: kenyérélesztő; antibiotikumok Szintetikus anyagok: aszpirin, tartrazin

Az étel-allergiák gyakorisága 90% földimogyoró diófélék tej tojás szója hal kagyló búza 10% egyéb Joint FAO/WHO Expert Consultation on Foods Derived from Biotechnology www.fao.org/es/esn/gm/bi01al.pdf

Étel-intolerancia Nem immunológiai kóros reakció ételre Oka lehet: enzimhiány nem immuneredetű hisztamin-felszabadulás közvetlen irritáció farmakológiai hatás

TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG (laktóz-intolerancia) Étel-intolerancia TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG (laktóz-intolerancia) a legnagyobb számban előforduló enzim-hiánybetegség a laktóz (glükózból és galaktózból álló diszacharid) lebontásának zavara a galaktozidáz, laktáz hiánya okozza A laktóz a vastagbélbe jutva nagy koncentrációja következtében, akadályozza a széklet víztartalmának reszorbcióját. A meg nem emésztett és fel nem szívódott laktózt a különféle bélbaktériumok erjesztik, gázok és szerves savak keletkeznek. A savak fokozzák a bél perisztaltikáját, a gázok felfúvódást okoznak, a széklet híg, görcsök, hasmenés alakul ki.

LISZTÉRZÉKENYSÉG (cöliákia, glutén/gliadin/-enteropátia) Étel-intolerancia LISZTÉRZÉKENYSÉG (cöliákia, glutén/gliadin/-enteropátia) A lisztérzékenység a gliadin (glutén) nevű gabonafehérje által kiváltott, intolerancia miatt kialakuló vékonybél nyálkahártyagyulladás és felszívódási zavar. A betegség a glutén gliadinfrakciója iránti veleszületett érzékenység eredménye. A szervezetbe kerülő antigén a vékonybélben lévő antitestekkel immun-komplexeket képez, gyulladás alakul ki, ami a teljes vékonybél-nyálkahártya gyulladásával és pusztulásával, a bélbolyhok megszűnésével jár. A kiterjedt gyulladás és a bélbolyhok pusztulása következtében megjelenő felszívódási zavar súlyos hasmenéshez, testi leromláshoz, malnutrició kialakulásához vezet.

Nem immunológiai kóros reakciót kiváltó anyagok Hisztamin: alkohol, sör, bor, kakaó (csokoládé), padlizsán, ananász, spenót, eper, paradicsom, sajt, tojásfehérje, gabonafélék, makréla, hering, sertés, lazac, szalámi Vazoaktív aminok: avokádó, citrusgyümölcsök, fermentált gyümölcsök Szénhidrátfélék: lektinek, hemagglutininek: bab, laktóz (tej) Tiramin: sör, sajt, szalámi (kolbász), citrusfélék Illóolajok: hagyma

Étel-averzió Pszichés (pszichoszomatikus) tényezők miatt a beteg a tüneteit étel-allergiának tulajdonítja Az étellel összekapcsolt érzelmek által kiváltott kellemetlen fizikai reakcióval járhat Az ételt nem felismerhető formában fogyasztva nincs reakció