A totalitarizmus államai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Advertisements

Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Az 1956-os forradalom.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
Diktatórikus rendszerek
Diktatórikus rendszerek, II.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Úton az újabb háború felé
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Benito Mussolini
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
Jakobinus diktatúra.
Az európai integráció története
A nácizmus Németországban. ( )
Európai alkotmány- és integrációtörténet 2
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
A győztes Európa legfőbb gondjai
FORRADALMAK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
korporatizmus a két világháború között: az olasz eset
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
alkotmány – állam- és kormányformák
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Kormányformák.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
Válságkezelő rendszere
A bolsevik Oroszország Forradalomból forradalomba
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
A háború és következményei Magyarországon
A NÁCI DIKTATÚRA
A SZTÁLINI DIKTATÚRA.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Olaszország a XX. században
Mezey Barna Egyetemi tanár
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Magyarország szovjetizálása
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A nácizmus hatalomra kerülése Németországban.  I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Az ügyészi szervezet és feladatok
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
Magyarország szovjetizálása
A HARMADIK BIRODALOM.
A „népek tavasza” Forradalmak ben
A törvényes forradalom
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
A kormányzati rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Németország közigazgatása
Készítette: Fertig Dávid
A magyar kormányzati rendszer
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

A totalitarizmus államai (egyszerűsített vázlat a jogtortenet.sze.hu-ra)

A szovjet típusú totalitarizmus I. Előzmények (cári önkény, ellenállás, I. világháború) 1917 Bolsevik forradalom (1917.Nov.7.) Polgárháború Polgárháború alatt hadikommunizmus és bolsevik típusú (forradalmi) állam kiépítése. 1918. július 10. bolsevik alkotmány – Oroszországi Szocialista Föderatív Szovjet Köztársaság alkotmánya „Törvényhozó hatalom”: Területi Szovjetek – Legfelsőbb Szovjet

A szovjet típusú totalitarizmus II. „Köztes – fő – hatalom:” Központi Végrehajtó Bizottság („kisparlament” – pártszerv) „Végrehajtó hatalom:” Népbiztosok Tanácsa (18 népbiztosság = minisztérium, NT = kormány) Az alkotmány centralizációs természetű és pártállami, alapja a hatalom egységének tana. Szocialista jogok deklarálása 1917 végétől Cseka – Összoroszországi Rendkívüli Bizottság – széleskörű terror A szovjet állam a pártállam és személyi kultusz klasszikusa.

A szovjet típusú totalitarizmus III. 1921 - NEP 1922 a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének megalakulása. (Oroszország, Belorusszia, Ukrajna, Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország föderációja. 1936-ban már 11 tagköztársaság.) Szovjetunió első alkotmánya 1924. januárjában, nem sokkal lenin halála után. Szervezeti alkotmány a föderális államhoz. (Centralizáció és hatalom egysége továbbra is.)

A szovjet típusú totalitarizmus IV. Tagköztársaságokat elvileg szerződéses viszony tartotta össze. A valóságban Moszkva a centrum. Törvényhozó hatalom: Szovjetek kongresszusa, a Legfelsőbb Szovjet. Ha a LSZ nem ülésezik, akkor a két kamarás Központi Végrehajtó Bizottság. (Egyik kamara a LSZ által választott tagköztársasági képviselőké, másik a Nemzetiségi Tanács) Végrehajtó hatalom a Népbiztosok Tanácsa. KVB szerepe is formális, a NT jogalkotásának utólagos jóváhagyása/felülvizsgálata.

A szovjet típusú totalitarizmus V. A bírói szervezetet is centralizálták, a bírákat a pártszervek választották és mindenek felett állt a 11 tagú szövetségi Legfelsőbb Bíróság. Ügyészi szervezet is centralizált és pártközvetlen. Hatalmi ágak szétválasztása nem érvényesül. Külön fejezet az alkotmányban az Egyesített Állami Politikai Igazgatóságról (OGPU) – Kuriózum. [Államelleni cselekmények elleni szerv, ami egyszerre nyomozó, vádhatósági, bírói és végrehajtói szerv.]

A szovjet típusú totalitarizmus VI. Sztálinizmus 1920-as évek vége, 1930-as évek - szisztematikus terror. Gulag. 1936. évi sztálini alkotmány. Joglátszat – alapjogi látszat – szocialista mintaalkotmány. Társadalmi rend alkotmányos szabályozása. Ha a LSZ nem ülésezik, eljárhat a Legfelsőbb Szovjet Elnöksége.

Az olasz típusú totalitarizmus I. Előzmények (I. világháború, vesztes-győztes szerepben, kormányválságok) 1918 és 1922 között kormányválságok sora. 1919 március Milánó – Fasiszta Mozgalom élén Benito Mussolinivel. 1921-es választások – 7% - III. Viktor Emmánuel király kormányalakításra kéri fel Mussolinit. (Marcia su Roma) Első kormány koalíciós. (14-ből 4 tag fasiszta.)

Az olasz típusú totalitarizmus II. A hatalom kisajátítása: Egy éves rendkívüli királyi felhatalmazás. 1923. Acerbo-törvény (választójog átalakítása) 1924-es választások: 64% (535 képviselőből 404 fasiszta) Matteotti 1924-es meggyilkolása, ellenzék felszámolása. Egypártrendszer bevezetése. Korporatív állam. 1920-as évek végétől a Fasiszta Nagytanács a quasi törvényhozó hatalom. Mussolini a pártban Duce, a kormányban Capo di Governendo.

Az olasz típusú totalitarizmus III. Vezérkultusz a Duce körül. Propaganda – szimbolizmus – totalitárius állam. 1939-re teljesedik ki a korporatív állam a közjogi rendszer egészében. Korporációk: 1926-os Rocco-törvény hét ágazatba sorolja a gazdasági tevékenységeket. 1930: Korporációk Nemzeti Tanácsa (1939-re végére átveszi a Törvényhozás helyét.) Autarkia – gazdasági önellátás. Szigorú cenzúra.

Az olasz típusú totalitarizmus III. Vezérkultusz a Duce körül. Propaganda – szimbolizmus – totalitárius állam. 1939-re teljesedik ki a korporatív állam a közjogi rendszer egészében. Korporációk: 1926-os Rocco-törvény hét ágazatba sorolja a gazdasági tevékenységeket. 1930: Korporációk Nemzeti Tanácsa (1939-re végére átveszi a Törvényhozás helyét.) Autarkia – gazdasági önellátás. Szigorú cenzúra.

Az olasz típusú totalitarizmus IV. 1938-tól – Német hatásra hivatalos antiszemitizmus. II. Világháború 1943-as bukás, Mussolini szöktetése 1943-1945 - Szálói Köztársaság (Olasz Szociális Köztársaság) 1945 – totális összeomlás.

A német típusú totalitarizmus I. Előzmények (I. világháború katartikus elvesztése, háborús jóvátétel, gazdasági összeomlás, nyomor, hadirokkantak, katonai elégedetlenség) Szélsőségek jelennek meg a weimari időszak alkotmányos lehetőségei között. Egymást érik a szélsőségesek fegyveres atrocitásai – gyenge szankciók. 1923. november 8-9. Müncheni Sörpuccs Hitler pere: „Amikor az önkény felhasználja a jogállamot.”

A német típusú totalitarizmus II. A Német Nemzetszocialista Munkáspárt megerősödése. 1933. január 30-i választások. (Törvényes, alkotmányos.) Hitlert kancellárrá választják egy koalíciós kormány élére. Februárban feloszlatás, márciusban új választás. (A kampány időszakban kölcsönös terror és erőszak.) 1933. február – a nácik elérik, hogy szükségrendelet tiltsa be a kommunista gyűléseket.

A német típusú totalitarizmus III. 1933. február 27. Reichstag-tűz – Hindemburg szükségrendelete „A nép és az állam védelméről” Polgári jogok felfüggesztése, leszámolás a kommunistákkal. Ebben a miliőben zajlik a márciusi választás. A nácik a szavazatok 44. %-át szerzik meg. Pártmegállapodások után kétharmadot szereznek az 1933. évi Ermächtigungsgesetz kiadásához. A felhatalmazás mindenre kiterjedt, csak a birodalmi elnök tisztségét és a törvényhozás jogállását nem érinthette.

A német típusú totalitarizmus IV. Hindenburg 1934. augusztusi halálával gyakorlatilag megszűnt a birodalmi elnök tisztje, mivel azt összeolvaszották a kormányfőével. Kancellár + Birodalmi elnök = Führer 1933-ban minden pártot feloszlatnak, vagy önfeloszlatásra kényszerítenek. 1934-től kizárólagos és korlátlan hatalom. 1934-ben megszűnik a föderális jelleg. Gleichschaltung – a náci ére mindenre történő kiterjesztése.

A német típusú totalitarizmus V. Centralizált közigazgatás (Gau – Gauleiter) Propagadna – cenzúra Állami terror pártszervekkel is (Gestapo, SS, SicherheitsDienst.) Politikai bíráskodás (1937-től minden gyakorló jogásznak párttagnak kell lennie.) Állami antiszemitizmus – 1935-től nürnbergi törvények. Szisztematikus népirtás, mint az államrezon része.

A német típusú totalitarizmus VI. Nincs egységes kartális alkotmány. Népi vezéri állam. Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer. Führerprinzip – főhatalom egységessége 1939-től Hitler az igazságszolgáltatás csúcsa is, közvetlen beavatkozási joggal. 1942-től féktelen totalitarizmus.