Az európai integráció története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Advertisements

1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az európai integráció története 9. előadás. Tervek a 70-es évek elején – válsághangulat az évtized végén Kísérlet a politikai együttműködés elmélyítésére.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
Földünk a második világháború után
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU Bővítése 6. előadás. Finnország csatlakozása -Vesztes a II. vh.-ban, de nem szállták meg -Különleges viszony a SZU-val: finnlandizáció -1952, 1975.
EU és Magyarország 2. előadás Társulástól a csatlakozásig.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az európai integráció fejlődése
Az Európai Unió keleti bővítése Európa újraegyesítése
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Szabadkereskedelmi társulások
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Az európai integráció története 10. előadás. A nagykezdeményezések évtizede – a 80-as évek  Margaret Thatcher követelései  Európa új erőre kap – Jacques.
MAGYARORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ BŐVÍTÉSEK
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Magyarország és az Európai Unió. A csatlakozáshoz vezető út első hivatalos kapcsolatok (árgarancia- megállapodás) 1970-es évek – 3 multilaterális.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Az Európai Unió intézményrendszere
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
A Kelet-Közép-európai országok és az EU Persa Virág Földrajz BSc III. évfolyam Európa regionális társadalomföldrajza Gy.
2013. Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá,
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Az európai integráció története
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az EU intézményrendszere
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Az EU intézményrendszere
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az európai integráció története 12. előadás

Az EU fogadóképessé tétele a keleti bővítés érdekében Új demokráciák a Közösségbe Koppenhágai Szerződés Amszterdami Szerződés A NATO-tagság kérdése Agenda 2000 A Nizzai Szerződés A tíz tagjelölt ország felvétele

Új demokráciák a Közösségben Bevándorlási hullám - A Közösségen belül folyamatosan nőtt az europesszimisták száma. 1989 július 14-16. G7 csúcs Párizsban PHARE-program (Poland and Hungary Assistance with Restructuring the Economy) Magyarországnak és Lengyelországnak Német egység, a hajdani NDK az EU tagja lett

Koppenhágai Szerződés 1993. június 21-22. koppenhágai kritériumok megszületése Politikai kritériumok (szilárd, demokratikus intézményrendszer, demokratikus választások, többpártrendszer, jogállamiság érvényesülése, emberi jogok biztosítása, kisebbségi jogok rendezése) Gazdasági kritériumok (működő piacgazdaság, versenyképesség A teljes joganyag átvétele Fehér Könyv – segítő szándék Rendszeres országjelentések - monitoring

Amszterdami Szerződés 1997. június 17. Az Európai Parlament jogkörének növelése (miniszteri döntés parlamenti jóváhagyása) Az EB elnökének kinevezéséhez biztosított egyetértési jog biztosítása Mr Európa – „közös európai kül- és védelmi főmegbízott (megbízatását az Unió kormányaitól kapja Közös bevándorlás-politikai és menedékjogi gyakorlat kialakítása Amszterdam nem hozott döntést: a szavazati arányok, az EB létszáma és az egyhangú döntéshozatal radikális csökkenése ügyében

A NATO-tagság kérdése 1991. február – felbomlott a Varsói Szerződés 1991. december 21. FÁK 1990 november 19-21. Európai Bizottsági és Együttműködési Értekezlet ülése – „véget ért a hidegháború” Észak-atlanti Együttműködési Tanács (Bulgária, Csehszlovákia, Észtország, Lengyelo. Letto., Litvánia, Magyaro., Szlovákia, Románia) „Partnerség a békéért” 1997. május NATO-Orosz Állandó Tanács 1997 júliusi madridi NATO csúcs egyhangú határozattal meghívta Csehországot, Lengyelországot, és Magyarországot a felvételi tárgyalásokra 1999. március 12. NATO tagság

Agenda 2000 1997. július – Agenda 2000 „Erősebb és szélesebb Unióért” A 2000-2006 közötti periódus ktgvetési irányszámait tartalmazta (új demokráciák felvételi költségei) 2002-től források a keleti országoknak Javasolta a 1992-es agrárreform intézkedések következetlenségeinek kijavítását (direkt kifizetések szorgalmazása) Felvásárlási árak további csökkentése (csökkenteni a marhahús ártámogatását 30 %-kal, a gabona felvásárlási árát 20 %-kal, a tejtermékeknek 10 %-kal) A vidék népességmegtartó erejének támogatása Változtatni kell a strukturális és kohéziós politika alapelvein 1999. március - az Agenda elfogadása (a bővítéssel az Unió agrárterülete 29, az agrártermelők száma 55 %-kal nőtt.)

Strukturális Politikát Támogató Előcsatlakozási Alap (ISPA) Előcsatlakozási Program a Mezőgazdaság és a Vidék Fejlesztésére (SAPARD) Az acquis communitaire agrárszektorban történő átvételére Strukturális Politikát Támogató Előcsatlakozási Alap (ISPA) Közlekedési infrastruktúra és a környezetvédelem 1998 március: a csatlakozási tárgyalások megindulása a luxemburgi csoporttal (Ciprus, Cseho., Észto., Lengyelo., Szlovénia, Magyaro.) halasztás: Bulgária, Letto., Litvánia, Szlovákia, Románia

A Nizzai Szerződés 2000 december 7-9. az EiT elfogadta a Nizzai Szerződést – elhárította a felvétel szervezeti akadályait (életbe lépés: 2003.02.01) Az európai alapjogok chartájának elfogadása A bővülő közösség működési mechanizmusát igyekezett megteremteni Szavazatok újra súlyozása (lakosságarányosan) Minősített többségi szavazás kiterjesztése Nem döntött az EB létszámáról A Bizottság elnökét minősített többséggel választják

A tíz tagjelölt ország felvétele Az Unió intézményrendszere nem állt készen az új tagok fogadására Tárgyalások a luxemburgi csoporttal 2001 december – a leakeni uniós csúcson megnevezik a 10 országot Agrártámogatásoknál különbségtétel, vidékfejlesztésnél a nyugati felét ajánlották Kelet-Európának 2002. dec. koppenhágai megállapodás a 15 és 10 ország között (elfogadták az egy európai bizottsági helyet) 2003. április 16. a csatlakozási szerződés aláírása Athénban. 2004. május 1. EU 25 Az Alkotmányos Szerződés kudarca