Járműfenntartás I. I. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Automatikus diabemutató!
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
ADATBÁZISOK.
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
Az új épületenergetikai szabályozás
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Rusznák András – ügyvezető, GOE
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Erőművek megbízhatósága
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Fenntartás, karbantartás
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Fontosabb tevékenységek a lehetséges folyamat technológiában: A- a jármű azonosítása B- tisztítás C- diagnosztikai.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Hagyományos karbantartási stratégiák elemzése és értékelése
Jármű meghibásodások elemzése
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Karbantartás szervezése
Gépjavítás és felújítás szervezése
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Katonai Műszaki Doktori Iskola A katonai közlekedési rendszertechnika helye, szerepe a katonai műszaki tudományokban Szűcs László CSc / Előadás: án.
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Minőségköltségek. Minőségköltségek felmerülhetnek a tervezés, gyártás, értékesítés és felhasználás során a termék megfelelőségének elérése érdekében,
Gépjárműroncsok feldolgozásának szempontjai Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete Miskolc István Zsolt osztályvezető.
Balatonalmádi 2006 május GÉMOSZ Országos Közgyűlés Ivanics Lajos Szerviz Bizottság.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet István Zsolt osztályvezető „Folyadékkristályos kijelzők újrahasználata.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A technológia megbízhatósága a gépesítés, automatizálás valódi célja In memoriam Dr. Brenner András.
Somoskői Gábor Froweld kft.
Korabeli baleset – újszerű rekonstrukció Dr. Melegh Gábor Vida Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Adatbázis kezelés.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
MMK. Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat szakmai továbbképzés 2014 szeptember 16 Csatornák élettartama és a felújítási eljárások Csatornaépítés korszerű.
MAGYAR AUTÓS SZAKMAI SZÖVETSÉG SZIGET FESZTIVÁL HAMIS ALKATRÉSZEK ÉS ANNAK VESZÉLYEI.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Rendszeresítés, üzembehelyezás Elosztás, tárolás Leselejtezés, kivonás, megsemmisítés.
A tantárgy komplex jellegű!! A tervezés két szakaszra oszlik: 1. Távlati felkészülés 2. Közvetlen előkészület az órára.
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Tevékenység főbb területei: -Tervelőkészítés, tervellenőrzés, műszaki specifikációk és pályázati dokumentációk készítése, a tervezés irányítása -Vágányok.
FLOTTAKIHELYEZÉS ELŐNYEI Outsourcing a kis- és középvállalkozások gyakorlatában.
Karbantartás.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Kockázat és megbízhatóság
Járműfenntartás I. I. előadás
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Újrahasznosítás Forrás:
Hulladéktároló konténerek és kukák törésének lehetséges okai
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Előadás másolata:

Járműfenntartás I. I. előadás Fogalom meghatározások

A fenntartás blokksémája: Járműkarbantartás Főtevékenységek Járműjavítás Járműfelújítás Járműfenntartás Járműselejtezés Melléktevékenységek Járművek bontása Járművek beszerzése

A gépjárműfenntartás Az a műszaki gazdasági tevékenység, amely a gépjárművek rendeltetésszerű használatát (üzemeltetését) állandóan biztosítja, tartalmazza az ezzel kapcsolatos karbantartási, javítási, felújítási műveleteket, valamint nyilvántartási, ügyviteli feladatokat. Ezen kívül foglalkozik az elavult vagy elhasználódott gépjárművek, fődarabok selejtezésével, pótlásával.

Karbantartás A fenntartásnak az a részfeladata, amely magában foglalja mindazokat a ciklikusan megismétlődő műveleteket, amelyeket el kell végezni a gépkocsik megbízhatóságának és rendeltetésszerű használatának megőrzése érdekében.

Karbantartás jellemzői 1, TMK, 2, 90%-os megbízhatóság megkövetelése, 3, preventív műveletsor.

Gépkocsi javítás A természetes elhasználódás, sérülés vagy tervezési- és gyártási hibák következtében szükségessé váló, nem egyértelműen meghatározott technológia alapján végzett műszaki beavatkozás, a gépjármű üzemképességének helyreállításának érdekében. 1, Nem értéknövelő tevékenység. 2, A végrehajtása szakmai rutinra bízott.

Gépjármű felújítás Célja a nagy értékű, vagy nehezen pótolható gépkocsik élettartamának meghosszabbítása olyan mérvű szerkezet- és alkatrész cserével, amelyek a gépkocsik műszaki megbízhatóságát közel eredeti szintre állítják vissza, vagyis a gépkocsi működés szempontjából közel egyenértékű lesz az új gépkocsival.

Jellemzője: 1, Teljes szétszerelés, Teljes hiba-felvételezés, Teljes összeszerelés => Új alkatrész Felújított alkatrész Visszaépíthető alkatrész 2, Rekonstrukciós tevékenység: X ezer kilométer => 30% => felújítás => 85…90%

Alkatrész-felújítás Sérült vagy elhasznált alkatrész egészére kiterjedő, olyan tevékenység, amelyet csatlakozó méretek és funkcionális tulajdonságok helyreállítása céljából- a jóváhagyott technológia dokumentáció szerint végezzük és tartalmazza az égész felújítási folyamatra kiterjedő ellenőrzést is. Az alkatrész-felújítás a járműfenntartás szerves része.

Alkatrész javítás Olyan tevékenység amely csak az alkatrész egyes területére terjed ki és ezzel az alkatrészt további üzemelésre alkalmassá tesszük. Pl. szelep

Mellék tevékenységek Selejtezés Bontás Gépjárművek pótlása

Selejtezés Olyan komplex- műszaki- gazdasági tevékenység, melynek során az elhasználódott, szerkezeti egységet, fődarabot vagy járművet műszaki- gazdasági- szempontok miatt az üzemeltetésből kivonják.

Műszaki selejt: Közgazdasági selejt: elhasználódott 0-ra futott gépkocsik gazdaságtalanul üzemeltethető 20%/ év amortizációs kulcs karambol vagy ütközés következtében

Bontás Selejtezett vagy egyéb okból pl. karambol a forgalomból végleg kivont járművek és fődarabok szakszerű szétszerelése a használható vagy felújítható alkatrészek kinyerése valamint az anyagok újrahasznosítása céljából. Szalagszerű bontás (szárazra fektetés)

Gépjárművek pótlása A forgalmi és műszaki szempontok alapján beszerzésre kerülő új járműveket értjük.