Kékfrankos vörösbor készítési technológiák összehasonlító értékelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Advertisements

Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
OXIDOK TESZT.
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Sarangolt faválasztékok tömör köbtartalmának meghatározása
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Minőség elejétől a végéig Abranet ™. ABRANET  •ABRANET TM egy új típusú porelszívásos csiszolóanyag.
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
Boranalitika.
AEROSZOL RÉSZECSKÉKHEZ KÖTÖTT RADON LEÁNYELEM AKTIVITÁSOK NUKLID-SPECIFIKUS MEGHATÁROZÁSA Katona Tünde, Kanyár Béla, Kávási Norbert, Jobbágy Viktor, Somlai.
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A tételek eljuttatása az iskolákba
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
A diákat készítette: Matthew Will
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
A Kékfrankos szőlő erjesztésében résztvevő élesztők szerepe a borminőség alakulásában és az eredetvédelemben.
FÉMES ANYAGOK SZERKETETE
A nemzetközi konkurencia árának feléért ajánljuk ugyanazt a minőséget! Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Monor, Ipar utca.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A villamosenergia-ellátás forrásoldalának alakulása
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A évi demográfiai adatok értékelése
Boripar.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Példák I. Viszonyszám számítás.
Standardizálás Példák.
7. Házi feladat megoldása
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
50).6-os szint végponti fejtési üreg bejárata
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Borkészítési protokollok
Bianca Származása: Seyve- Villard (Eger 2) x Bouvier Csizmazia József és Bereznai László nemesítette, 1963-ban. Jellemzése: Bõtermõ, fürtje, bogyói.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Villány, május 7. Mester Zoltán
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
Technológiai megoldások, fejlesztések a gyakorlatban.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
CUKORNÁD.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS
2.1. ÁTMENŐCSAVAROS FA-FA KAPCSOLATOK
Komposztáló tervezése
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
„Istenek eledele” A csokoládé.
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Komlózás.
Előadás másolata:

Kékfrankos vörösbor készítési technológiák összehasonlító értékelése Borászati technológiai fejlesztések a Bikavér optimális technológiájának kialakítására - 2003 Kékfrankos vörösbor készítési technológiák összehasonlító értékelése Kékfrankos termelők kódja A B C D E F G H I Termés mennyiség (kg/m2 ) 0,40 0,70 0,60 1,1 1,0 0,80 0,68 0,55 Kézi szüret + Szőlő szállítása 20 kg-os láda - 1000 kg-os edény 3000 kg-os edény Szőlő kénezés (mg/kg) 50 Zúzás Cefrekénezés (mg/kg) 5-10 35 30 Spontán erjesztés Fajélesztős beoltás BDX Uvaferm Intec Héjon erjesztésberendezése (hl) Franci- akád Kor- 100 40 147 Plastik 80 Betonkád Kor-50 Kor-100 Franciakád-23 Törkölykalap bemerítése -csömöszöléssel -,+ -kézi irányítású körfejtés -törkölykalap leszorítása

A Kékfrankos borok analitikai és érzékszervi bírálatának eredményei (2002) Eger Kőlyuktető Eger Nagygalag. Eger Nagyeged alsó Eger Nagyeged felső Eger Síkhegy Egerszólát Tóbérc Alkohol tart. v/v% 11.33 12.19 12.29 12.20 11.97 11.36 Cukor tart. g/l 2.7 2.8 2.5 1.7 Titr. sav g/l 4.6 5.1 5.3 5.6 4.1 Cm. extr. g/l 21.94 25.72 25.06 24.44 23.70 23.98 Színint. 420+520 nm 4.29 5.69 6.04 6.16 6.67 3.91 Színárnyalat 0.67 0.71 0.70 0.86 Össz polifen mg/l 861.4 1059.6 1051.2 1049.1 959.7 888.6 Antocianin mg/l 184.2 183.9 205.2 208.3 156.3 150.1 Leukoant. mg/l 763.5 972.2 1088.8 1357.7 874.2 749.1 Katechin mg/l 418.7 462.5 506.2 503.8 411.4 332.4 Borkősav mg/l 1459.94 1196.18 1327.35 1323.07 1160.54 728.54 Borostyánkősav mg/l 616.23 n.m. m. 135.57 150.98 n.m.m. 109.38 Maleinsav mg/l 0.02 0.03 0.04 Tejsav mg/l 974.34 952.11 1015.09 1533.75 Almasav mg/l 1056.75 571.51 614.64 1029.53 Citromsav mg/l 110.39 104.80 113.19 106.20 Érzékszervi bírálat (20p) 17.45 17.97 18.40 18.34 17.90 17.53

Eger Kőlyuktető terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Eger Kőlyuktető terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése A közepesnél valamivel mélyebb, vörös színű bor. Illat és ízkarakterére a gyümölcsjelleg jellemző, málna és cseresznye aromákkal. Ízében kevés, rövid, de kerek savak mutatkoznak. A bor kevéssé tartalmas, kissé rövid, ízei kis koncentráltsággal bírnak. Kellemes ivású, de hosszú fahordós érlelésre kevésbé alkalmas, jellegzetes Kékfrankos bor.

Eger Nagygalagonyás terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Eger Nagygalagonyás terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Viszonylag mély színintenzitású, rubin színárnyalatú, szép megjelenésű bor. Illatában és ízében a tanninok mellett nem eléggé határozottan, de azért felismerhetően tűnnek fel a meggy, a cseresznye és a málna aromák. Savai és tannintartalma sem lekerekedett, kissé durva. A bor viszonylag hosszú ízű, és jó koncentráltsággal bír. Megkívánja a fahordós érlelést.

Eger Nagyeged-Alsó terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Eger Nagyeged-Alsó terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Mély színintenzitású, nagyon szép rubinszínárnyalatú bor. Illatában és ízében a sok és érett tannin mellett a gyümölcsaromák, elsősorban a meggy uralkodnak, de megjelenik a vanília is. Savai még kissé érleletlenek, ennek ellenére finomak, gazdagok. A bor hosszú ízű, koncentrált, nagy érlelési kapacitással bír.

Eger Nagyeged-Felső terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Eger Nagyeged-Felső terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Mély színintenzitású, szép rubin színárnyalatú bor. Illatában a sok gyümölcsaromából leginkább a meggy tűnik ki domináns jelzőként. Homológ bor, ízére is ezek az aromajegyek a jellemzőek. Szép struktúrájú, hosszan tartó tannin ízei mellett finom savakat érezhetünk. A bor hosszú ízű és ízkoncentrált, jó egyensúlyú, a hosszú idejű fahordós érlelést is elviseli, sőt megkívánja.

Eger Síkhegy terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Eger Síkhegy terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Viszonylag mély színintenzitású, már-már rubin színárnyalatú bor. Illatában a tanninos és gyümölcsben gazdag illatok komplexitása a jellemző. Ízében a viszonylag hosszú savak a legemlékezetesebbek, tanninban gazdag, de még húzós, érleletlen ízekkel, enyhe meggy aromával. Kiemelkedik a bor ízhosszúsága. Hosszú fahordós érlelésre alkalmas, kevéssé ízkoncentrált, jellegzetes Kékfrankos bor.

Eger Tóbérc terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Eger Tóbérc terület és 2002-es Kékfrankos bor jellemzése Közepesnél alig mélyebb színintenzitású, a vörös színek mellett sárgás beütésű színárnyalattal. Illatában és ízében cseresznyére és zöld fűszerekre emlékeztető jegyek találhatók. Sem illatában, sem ízében nem játszanak szerepet a tanninok, savai rövidek és kissé érleletlenek, így a bor kicsit rövid és kevéssé koncentrált. A nem túl gazdag borban viszonylag elfogadható egyensúly alakult ki. Könnyed ivású, fahordós érlelésre kevésbé alkalmas bor.

Lippay J. , Ormos I. , Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003 Lippay J., Ormos I., Vas K. - Tudományos Ülésszak, Budapest, 2003. nov. 6-7. Összefoglalás A kísérlet első évének eredményei mutatták, hogy a termőhely befolyásolja a Kékfrankos borok minőségét, ezt az analitikai és az érzékszervi bírálatok eredményei is igazolták. A kísérleteket és vizsgálatokat feltétlenül folytatni kell, mert az évjárathatás szintén jelentős befolyásoló tényező és az egyes termőhelyek borjelleg kialakító befolyásoló hatását csak több évjárat vizsgálata után lehet csak megtenni. (pl. íztérkép)

A borászati technológia műveletei és hatásuk Egri Bikavér Konferencia, Eger, 2003. június 13-14. A borászati technológia műveletei és hatásuk Szőlőfeldolgozás (gyors, kíméletes bogyózás) Erjesztés színanyag kioldás módja (héjonerjesztés) törkölyös must keverési módja (leszorítás, csömöszölés, körfejtés, forgatás, áramoltatás) erjedés hőmérséklete erjesztő edény típusa (zárt, nyitott) anyaga (fa, beton, acél), méretaránya Préselés (lehet nagyobb nyomás, présbor külön) Borkezelések (kénezés, fejtés, tisztítás, stabilizálás) Érlelés (tartály, hordó, palack) Házasítás (arculat kialakítás) törkölyös must kezelése (kénezés, fajélesztő, tápsók, enzimek, almasavbontó baktérium) erjedés-héjontartás időtartama

A törkölyös must kezelése Egri Bikavér Konferencia, Eger, 2003. június 13-14. A törkölyös must kezelése (1. kísérlet) Kezelés Lallzyme OE Extrakciós enzim (1 g/q) Opti-Red Védő kolloid (30 g/q) Uvavital Tápanyag (3x10 g/q) Élesztő Uvaferm MLD Almasav bontó (25 g/50 q) 1 - 2 igen 3 4 Uvaferm BDX 5 OE helyett EXV (2 g/q) 6 Uvaferm NEM 7 Uvaferm ALB 8 Uvaferm 228

A termőhelyek között határozott különbségeket tapasztaltunk a borok érzékszervi minőségében is. A legtöbb pontot az Eged-hegyen, erős lejtésű, déli kitettségű termőhelyeken termett borok érték el.

A törkölyös must kezelése érzékelhető hatást gyakorolt a kísérleti Kékfrankos borok minőségére.

A héjonáztatás időtartama is befolyásolta a kísérleti Kékfrankos borok érzékszervi minőségét. Alapkezelés: kénezés (80 mg/kg), Uvaferm BDX (30 g/q), Uvavital (3x10 g/q), Uvaferm MLD (25 g/q) A legjobb minőséget a 29 napos héjonázta-tási idő adta.