Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
DIGITÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS E-LEARNING KERETRENDSZEREK Csalagovits Ádám projekt koordinátor NFT Programiroda.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
IKT projektek a közoktatásban
IKT-alapú pedagógiai módszertan
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A közoktatás intellektuális infrastruktúrája Magyar Bálint oktatási miniszter.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Az SDT keretrendszer logikai és architektúrális felépítése Dringó Béla
KORSZERŰ PEDAGÓGIAI PARADIGMÁK TÁMOGATÁSA SZÁMÍTÓGÉPES ESZKÖZÖKKEL
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Expressz Programiroda.
A személyközpontú pedagógiai jelenléte a digitális tanórákon
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes.
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
Az IKT-eszközök alkalmazásának és fejlesztésének pedagógiai támogatottsága évfolyam OKI-kutatás-fejlesztési projekt.
Hunya Márta módszertani szakértő
„Intelligens iskola megvalósulása a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban” author A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai.
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Barki Katalin Szombathely, május 4.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
e-Learning a tanárképzésben
Frontális Pedagógia helyett Konstruktivista Pedagógia
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
A digitális tananyagtartalom használatának lehetőségei a matematika kompetenciaterületeken.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
A kerettantervek fejlesztése
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Informatikai Szakképzési Portál
Nedeczky Veronika Sulinet Digitális Tudásbázis.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kompetensek lettünk? június 27..
Alsóerdősori Ének-zene Tagozatos Általános Iskola és Gimnázium
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Dr. Huszár Tamás módszertani szakértő
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Kht
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Tanulói laptop használata a tanítási órákon
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
LKG–HEFOP konferencia, / Kompetensek lettünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
DIGITÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS E-LEARNING KERETRENDSZEREK Csalagovits Ádám projekt koordinátor NFT Programiroda.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
magyar nyelv és irodalom
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A digitális kompetencia fejlesztése
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Előadás másolata:

Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes SDT a tanórán Főző Attila László fozoa@sulinet.hu SDT-Oktatás portál főszerkesztő-helyettes

Évora-i Egyetem, Portugália A pedagógiai programcsomagokat általában egy-egy koncepció mentén kidolgozott célrendszer megvalósításához dolgozzák ki. Egy adott pedagógiai programcsomag „belső magja”, nevelési-oktatási kiindulópontja az adott évfolyamra és tantárgyra vonatkozó tanterv. A tantervnek három jól elkülöníthető tartalmi és szerkezeti eleme van: a célrendszer, a tananyagrendszer és a követelményrendszer. A célrendszerben azokat az általános személyiségfejlesztéssel kapcsolatos célkitűzéseket fogalmazzák meg (én-kép fejlesztés, pozitív viszonyulások megerősítése, negatív viszonyulások visszaszorítása, általános gondolkodási képességek, kommunikációs, képességek stb.) a tantervfejlesztők, amelyek nem tantárgyspecifikusak, de szervesen kapcsolódnak egy-egy évfolyam egy-egy tantárgyának tanításához-tanulásához. A tananyagrendszer az adott évfolyam adott tantárgyának (esetleg tevékenységcsoportjának) tantárgyspecifikus tevékenységeit tartalmazza. A követelményrendszer az adott tananyagrendszer egy-egy eleméhez rendelve fogalmazza meg a tanulótól elvárható teljesítményt (akár szintezett formában is). A célrendszer, a tananyagrendszer és a követelményrendszer egymásra épülve, egymással összhangban szabályozza a pedagógiai munka egy adott szegmensét. A pedagógiai program az adott évfolyam, egy adott tantárgyának tanterve és a hozzá kifejlesztett tanítási program. A tanítási program elnevezés az összes olyan segédanyagot és eszközt magába foglalja, amelyek segítik a pedagógus fejlesztő munkáját. Ilyen segédanyagok lehetnek a tanári kézikönyvek, a módszertani útmutatók, a pedagógusoknak szánt feladatgyűjtemények, az audiovizuális és elektronikus tanítási segédletek stb. A tanítási programot alkotó tanterv és tanítási programot egészíti ki az ún. tanulási program (taneszközök). A tanulási programnak részét képezi minden olyan eszköz, ami segíti a gyerekeket és a fiatalokat a tanulásban, a tanulás folyamataiban. Például tankönyvek, feladatgyűjtemények, munkatankönyvek, feladatlapok, atlaszok, audiovizuális és elektronikus tanulási források stb. A tanterv, a tanítási program és a tanulási program együttesen alkotja a pedagógiai programcsomagot. Évora-i Egyetem, Portugália (alapítva: 1559) www.sulinet.hu

Általános Iskola Évora, 2003 A pedagógiai programcsomagokat általában egy-egy koncepció mentén kidolgozott célrendszer megvalósításához dolgozzák ki. Egy adott pedagógiai programcsomag „belső magja”, nevelési-oktatási kiindulópontja az adott évfolyamra és tantárgyra vonatkozó tanterv. A tantervnek három jól elkülöníthető tartalmi és szerkezeti eleme van: a célrendszer, a tananyagrendszer és a követelményrendszer. A célrendszerben azokat az általános személyiségfejlesztéssel kapcsolatos célkitűzéseket fogalmazzák meg (én-kép fejlesztés, pozitív viszonyulások megerősítése, negatív viszonyulások visszaszorítása, általános gondolkodási képességek, kommunikációs, képességek stb.) a tantervfejlesztők, amelyek nem tantárgyspecifikusak, de szervesen kapcsolódnak egy-egy évfolyam egy-egy tantárgyának tanításához-tanulásához. A tananyagrendszer az adott évfolyam adott tantárgyának (esetleg tevékenységcsoportjának) tantárgyspecifikus tevékenységeit tartalmazza. A követelményrendszer az adott tananyagrendszer egy-egy eleméhez rendelve fogalmazza meg a tanulótól elvárható teljesítményt (akár szintezett formában is). A célrendszer, a tananyagrendszer és a követelményrendszer egymásra épülve, egymással összhangban szabályozza a pedagógiai munka egy adott szegmensét. A pedagógiai program az adott évfolyam, egy adott tantárgyának tanterve és a hozzá kifejlesztett tanítási program. A tanítási program elnevezés az összes olyan segédanyagot és eszközt magába foglalja, amelyek segítik a pedagógus fejlesztő munkáját. Ilyen segédanyagok lehetnek a tanári kézikönyvek, a módszertani útmutatók, a pedagógusoknak szánt feladatgyűjtemények, az audiovizuális és elektronikus tanítási segédletek stb. A tanítási programot alkotó tanterv és tanítási programot egészíti ki az ún. tanulási program (taneszközök). A tanulási programnak részét képezi minden olyan eszköz, ami segíti a gyerekeket és a fiatalokat a tanulásban, a tanulás folyamataiban. Például tankönyvek, feladatgyűjtemények, munkatankönyvek, feladatlapok, atlaszok, audiovizuális és elektronikus tanulási források stb. A tanterv, a tanítási program és a tanulási program együttesen alkotja a pedagógiai programcsomagot. Általános Iskola Évora, 2003 www.sulinet.hu

SDT tesztverzió 1.0 SDT böngésző Történelem, földrajz Fizika, biológia, kémia, matematika, ének-zene, irodalom, média SDT szerkesztő Kollaboratív eszközök munkacsoport üzenetküldés fórum Chat Oktatás portál hivatkozások tartalomfejlesztés Pedagógiai „helpdesk” Import / Export SDT tesztverzió 1.0

Sulinet Digitális Tudásbázis (sdt.sulinet.hu) 2004 végén a tesztüzemben 3200 db foglalkozás (tanóra) 750 témában 900 db gyűjtemény 3300 db szimuláció 7700 db tesztfeladat 12000 db kép, 1200 db hang elem, 1100 db videó www.sulinet.hu

SDT - Pedagógia Sulinet Expressz Program – SDT a módszertani megújulásban Számítógéppel segített együtt tanulás – több mint technika A tartalom és a pedagógiai eszközök találkozása Tanári felkészülés és önképzés Egyéni tanulás, felkészülés Iskolai és iskolán kívüli tanulás kortársi, tanulói együttműködés, társas tanulás SDT pedagógiai elemek Tananyagszerkesztés és -átalakítás TIP – tanítási program TAP – tanulási program Kollaboratív eszközök – üzenet, chat, fórum (szerepjáték) AZ IKT-alapú tanítás és tanulás messze túlmutat a technika alkalmazásán. Persze szükséges és alapvető egy technikai bázis, de az korántsem elegendő. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy egy jól felszerelt iskolában nem élnek a korszerű pedagógiai lehetőségekkel. Az SDT mint LCMS rendszer egyesíti a tartalmi lehetőségeket a pedagógiai eszközök korszerű felhasználásával. A tanulás és tanítás színterei, megvalósulásai sokfélék lehetnek. Íme néhány példa. Az SDT pedagógiai nóvumai más rendszerekkel szemben a TIP és a TAP alkalmazása. TIP: - tanácsok, ötletek, tapasztalatok a tananyag feldolgozásához, különös tekintettel a multimédia elemekre - cél meghatározása, mi az adott tananyag célja - munka a számítógéppel (javaslatok a felhasználásra) - a tananyag kombinálása a hagyományos oktatással, beillesztése a mindennapi gyakorlatba - alternatív felhasználási javaslatok - hivatkozások papír, és elektronikus szakirodalomra TAP: - tanácsok, ötletek, tapasztalatok a tananyag feldolgozásához - javaslatok a felhasználásra, tanácsok és szempontok (segítség) a tanuláshoz Kollaboratív eszközök alkalmazása: üzenetküldés, zártkörű fórum akár szerepjátékkal, zártkörű csevegés, munkacsoportban való munka A tananyagok átalakíthatók és szerkeszthetők a pedagógiai kívánalmaknak megfelelően. www.sulinet.hu

Kollaboratív eszközök Tanári lehetőségek SDT tananyagelem (kép, animáció stb.) felhasználása SDT tananyag átszerkesztése SDT tananyag offline lejátszása Új SDT kompatibilis tananyag készítése Kollaboratív eszközök a tanórán, szakkörön, projektmunka során Tananyagkészítés munkacsoportban

SDT – Alkalmazás Tanár Diák Foglalkozás (tananyagegység) felhasználása a tanórán Foglalkozás, téma átszerkesztése tananyagelemek (képek, animációk stb.) felhasználása pl. órai bemutatóhoz Kooperatív munka a tanórán vagy projektfeladat Tartalomfejlesztés egyénileg vagy szakmai együttműködésben (munkacsoport) Diák Órai munkaformák Egyéni tanulás Háttér a felkészüléshez (házi dolgozat, kiselőadás stb.) Kollaboratív, kooperatív tanulás Tartalomfejlesztés egyénileg vagy együttműködésben (munkacsoport) Az SDT alkalmazási lehetőségei sokfélék. Ezek azok a használati esetek, amelyek leggyakrabban előfordulnak. www.sulinet.hu

SDT – pedagógiai gyakorlat SDT – korszerű eszköz a módszertani arzenálban Konstruktív pedagógiai elvek támogatása Pedagógiai programok, tantervek elektronikus tananyag háttere illeszkedés a tantervekhez – oktatáspolitikai időtállóság Iskolán kívüli tanulás, szakképzés, felnőttképzés A kommunikáció és az együtt tanulás elektronikus színterei SDT a pedagógusok képzésében és továbbképzésében Az SDT pedagógiai fejlesztésének egyik fontos szempontja volt, hogy a rendszer lehetőséget nyújtson a konstruktív pedagógiai elemek érvényesüléséhez a mindennapi tanári gyakorlatban. Az SDT mint tartalomkezelő rendszer rugalmas és bármilyen tantervhez illeszthető az újrafelhasználhatóság és szerkeszthetőség miatt. Ez azt jelenti, hogy képes követni az oktatáspolitikai változásokat. A rendszer alkalmas a tanórákon kívüli tevékenységek támogatására csakúgy, mint a felnőttképzésben vagy a szakképzésben való használatra. Az internetes kommunikáció és a közös munka, az együttműködés gyakran külön platformokon történik. Az SDT egy közös felületet, eszköztárat kínál erre. A Sulinet Expressz program egyik fontos célja, hogy segítse a pedagógustársadalom módszertani megújulását, a továbbképzést és az önképzést – ennek fontos pillére az SDT, amely a pedagógus továbbképzési modulokban is esszenciális szerepet kapott. www.sulinet.hu

Nádori Jakab 3,1 éves Kalandozzunk!