Integrált könyvtári rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes katalógusok
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszer kezelési ismertetés
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
A számítógép felépítése
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Hálózati architektúrák
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer
Informatikai eszközök
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
Corvina Integrált könyvtári rendszer
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Elektronikus dokumentumok
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
az MSAccess programmal
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
Kiss Tibor Rendszeradminisztrátor (MCP) DevNet Solution Kft. Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Integrált könyvtári rendszerek
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Hálózatok a mai világban
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Elindult a Vistánk. A Vista véleménye a hardverről.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Információ és kommunikáció
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Hálózati architektúrák
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
GDPR és a szikla 1. személyes felelősség megvalósítása
Előadás másolata:

Integrált könyvtári rendszerek SZIKLA integrált könyvtári rendszer bemutatása

Mi az a SZIKLA? SZIKLA: a Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis kezdőbetűiből származik.

Szinkronizálás? A szinkronizálás egy olyan algoritmus, amely a könyvtárak állományában mutatkozó átfedéseket detektálja, az azonos dokumentumok leírásai közül kiválasztja a legjobbat, majd a lelőhely információkat ehhez a rekordhoz igazítja.

Mi az a SZIKLA? Egy adatbázis, amely könyvek és más könyvtári dokumentumok leírását és lelőhelyeit tartalmazza. A SZIKLÁ-ban azon könyvtárak állománya található meg, amik a NetLib Kft. integrált rendszerével dolgoznak.

NetLib Kft. Integrált könyvtári rendszerei NetLib | Sz 21 NetLib | Sz M NetLib | Sz B

Sz 21 21. századi technológiával készült Városi és szakkönyvtáraknak Korlátlan Méretű hálózaton Számú munkaállomáson Mennyiségű dokumentum kezelésére HUNMARC szerkezetű mélyleíró üzemmód

Sz M Szikla-Mini Oktatási intézmények és kistelepülések könyvtárainak Legfeljebb 4 munkaállomás 50000 kötet Az OPAC-on kívül minden modullal összekapcsolható

Sz B Szikla-Basic legkisebb könyvtáraknak Egyfelhasználós rendszer 6000 dokumentum

Mire használható a SZIKLA? Megkereshetünk benne egy konkrét dokumentumot és megnézhetjük, hogy mely könyvtárakban fordul elő Dokumentumokat kereshetünk benne akár egy konkrét intézményben, akár egy város vagy egy megye meghatározott típusú könyvtáraiban egyszerre

A megtalált dokumentumokra azonnal könyvtárközi kölcsönzési igényeket fogalmazhatunk meg és küldhetünk el. A felhasználók körében a SZIKLA egyik legnépszerűbb lehetősége, hogy a bibliográfiai leírásokat a saját könyvtári adatbázisok gyors építéséhez, közvetlenül az integrált rendszer felviteli űrlapjának eszközeivel le is lehet tölteni. Így az adatrögzítés manuális része minimális, továbbá egységes és jó minőségű adatbázisok képződnek.

Hogyan használható a SZIKLA? A SZIKLÁ-ban egy gyors mező valamint egy részletes űrlap használatával kereshetünk. A gyors mező közvetlenül a menüsor alatt helyezkedik el. Ebbe a mezőbe bármilyen adatot írhatunk, akár címet akár szerzőt akár bármilyen bibliográfiai adatot. Ez a kereső funkció a teljes adatbázist és a rekordok teljes adattartalmát vizsgálja, mégpedig a keresendő adat mezőben lévő szavak logikai "és" kapcsolatában.

Keresés egyszerű kezelhetőség jelszó és felhasználónévtől független valós (élő) adatbázis több adatbázis keresési szempontok sokasága Boole operátorok nyomtatás és mentési lehetőség nagy sebesség Hunmarc export

Gyorskeresés

Egy konkrét könyvtár vagy könyvtárak egy meghatározott csoportjának állományában a „Speciális keresésre"-re kattintva konkrét szempontok szerint kereshetünk.

Speciális keresés

Keresés

Modulok Bibliográfiai Rekord Letöltő Folyóirat, cikk Térkép, kotta Multimédiás WebOPAC (volt Internetes Kereső) WebOPAC Plusz (volt Internetes Kölcsönző) Ellátó és Letéti

Bibliográfiai Rekord Letöltő Modul Internetes adatbázisokból (pl. MOKKÁ-ból, KELLÓ-ból) származó bibliográfiai leírások letöltésére alkalmas program. A SZIKLÁ-ból Internet Explorer (böngésző program) nélkül is, az MNB Adatbázishoz hasonlóan, közvetlenül a programból lehet letölteni.

Folyóirat, cikk Modul A modul segítségével megoldható a periodikák részletes leírása, a folyóiratok érkeztetése és analitikus feltárása. Különösen használható a helyismereti anyag rögzítésére.

Térkép, kotta Modul A modul a térképek és kották magyar szabvány szerinti formai és tartalmi feltárására használható.

Multimédiás Modul Bibliográfiai leírásokhoz audio- és video fájlok, képek, annotációk, elektronikus dokumentumok kapcsolhatók és a keresőben megjeleníthetők, lejátszhatók.

WebOPAC modul A könyvtári állomány Interneten való kereshetőségét megvalósító modul. A klasszikus OPAC (Online Public Access Catalog) funkcionalitást valósítja meg.

WebOPAC Plusz modul A modul a kölcsönzési információk megtekintését és módosítását teszi lehetővé az arra jogosult olvasó számára: a beiratkozott olvasók a saját magukról nyilvántartott adatokról tájékozódhatnak, pl. a náluk lévő dokumentumokról és azok státuszáról informálódhatnak, valamint meghosszabbíthatják azokat.

Ellátó és Letéti Modul Az ellátóhelyként is működő, letéti vagy fiókkönyvtárakat fenntartó intézmények adminisztrációját segítő modul.

Kik használják a Sziklát? több mint 700 könyvtár használja Magyarországon több megyei könyvtár több tucat városi könyvtár pl. Pest és Vas megye összes városi könyvtára szakkönyvtárban és többszáz iskolai könyvtárban

Felhasználók kezelése Külön program a felhasználók kezelésére felhasználókhoz eltérő jogosultságok 2 alapértelmezett felhasználó létezik Rendszergazda Karbantartó

Felhasználók kezelése

Adatrögzítés Hierarchikus tárolás Legalább két szintű Bibliográfiai 7 fő adatcsoport Példány Leltári szám, vonalkód, lelőhely, raktári jelzet Többkötetes művek és az analitikával ellátott bibliográfiai rekordok esetén tovább mélyül

Adatrögzítés

Honosítás Az MNB adatbázisban megtalált leírás adattartalma fizikailag nem másolódik át a saját adatbázisunkba, csak a leírás egyedi azonosító száma kerül tárolásra, így mindig a leírás legfrissebb állapota érhető el. Honosítani csak azokat a bibliográfiai leírásokat lehet, amelyek pontosan megegyeznek a feldolgozandó dokumentum leírásával, mert módosításra honosításkor nincs lehetőségünk.

Adatrögzítés Honosítás

Átemelés Átemeléskor az adatok fizikailag is átkerülnek a saját adatbázisunkba. Ilyenkor az átemelt rekordnak nincs már kapcsolata a forrásadatbázissal, így azok frissüléséről nem szerezhetünk tudomást, azonban az átemelt leírásokat szabadon módosíthatjuk.

Az átemelés forrásadatbázisai Az OSZK Magyar Nemzeti Bibliográfia adatbázisa (MNB 1976-tól napjainkig) KELLÓ Új Könyvek adatbázis (2007. jan. 1.-től) Tankönyvi Adatbázis (Karlovitz János Tibor munkája) SZIKLÁ-t használó könyvtárak kész adatbázisa Z39.50 szerverek HUNMARC források

Adatrögzítés Átemelés

Rögzítés (egyedi azonosítók) Adatrögzítés Rögzítés (egyedi azonosítók)

Kölcsönzés 4 részre tagolódik (kölcsönzés, kölcsönzők adatainak karbantartása, beállítások, statisztikák) rádió gombokkal történő váltás kölcsönzött dokumentumok átláthatósága előjegyzés és hosszabbítás könnyű adminisztráció és statisztika személyi adatbázis távoli használatok rögzítése

Kölcsönzés

Kölcsönzés

Kölcsönzés Személyi adatbázis

Kölcsönzés Beállítások

Egyéb selejtezés, törlés, módosítás kizárólagos műveletek hibajavítási lehetőségek, karbantartás listakezelés adatbázis bővítése és módosítása

Egyéb

selejtezés, törlés, módosítás Egyéb selejtezés, törlés, módosítás

Minimális hardver és operációs rendszer követelmény (Sz-21 esetén) Pentium III 600 MHz CPU (szerver esetében: függ a munkaállomások számától) 128 MB RAM (szerver esetében: 256 MB) 1 GB szabad HDD kapacitás CD-ROM, magyar billentyűzet, egér VGA és monitor: min. 600*800-as képfelbontás, 16 bites színmélységgel Szünetmentes tápegység (többfelhasználós esetben elég a szerverhez) Használható operációs rendszerek: Windows 2000 vagy Windows XP (a szerver lehet LINUX is!) Nem használható operációs rendszerek: Win95, Win98, WinME.

A SZIKLA alkotói: Ügyvezető igazgató: Lévai Gábor matematikus Programozó: Szilágyi Loránd szoftverfejlesztő mérnök Ügyfélszolgálati munkatárs: Büki Balázs könyvtári szakinformatikus