Image elemzés: A Szegedi Egyetemi Könyvtárról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Készítette: Bordás Gábor, mozgóképkultúra és médiaismeret szakos hallgató IMAGE ELEMZÉSE Szeretettel köszöntöm előadásomon! Az elkövetkező percekben az.
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
1 Kovács Mariann Szeged,  Mi a manga, mi az anime?  Hogy kapcsolódnak egymáshoz?  Mik a legjellemzőbb műfajaik, kiknek szánják őket?
Humánkineziológia szak
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
University of Kent arculati kézikönyv
Az Axon Lízing és Pénzügyi Zrt. arculatának elemzése
Készítette: Köhler Ágnes 1. A prezentációban a Gödöllői Városi Múzeumot kívánom bemutatni és elemezni. Remélem bővebben tájékozódik az intézmény szolgáltatásairól.
1. Multimédiafejlesztés feladat (1)
Image elemzés Marketingkommunikációs és Pr eszközök
1 Dánszentmiklós. 2 3 Útikalauz Tartalom - Menü Súgó - Útikalauz Előző dia Következő dia Első dia Utolsó dia Előzőleg megtekintett dia.
Az Axon Lízing és Pénzügyi Zrt. arculatának elemzése
Talajjavítás mélytömörítéssel, szemcsés kőoszlopokkal
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Darupályák tervezésének alapjai
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
szakmérnök hallgatók számára
A háború és a modern fegyveres erő
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A Palló információs rendszer bemutatása
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Image elemzés Marketingkommunikációs és Pr eszközök
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
„KULTURÁLIS HONLAPJAINK MINŐSÉGE – EURÓPAI SZEMMEL” Honlapnézőben: megyei könyvtáraink az interneten (Fejős László) Műhelykonferencia az Országos Széchényi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Légrádi László (NHL4JL), Informatikus – könyvtáros szak, Második évfolyam A Public Relations elmélete és gyakorlata Beküldendő feladat: Egy arculatértékelési.
A termelés költségei.
Az ALTANA Pharma AG arculatértékelési tervezete
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Előadás másolata:

Image elemzés: A Szegedi Egyetemi Könyvtárról Készítette: Medvigy Borbála

Motto: „Könyveim, bár azt sem tudják, hogy élek  épp oly részeim, akár az arcom...” /Borges : Könyveim/

Használat A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára gyűjteményeivel, hagyományos könyvtári szolgáltatásaival, elektronikus tartalom- és információ szolgáltatásaival valamint a szolgáltatásokra kiképzett és azok iránt elkötelezett személyi állományával az egyetem oktatási, kutatási feladatait támogató központi szolgáltató intézménye.

Főmenü Általános szempontok (5.) Megjelenési formák (10.) Jelek, jelzések (15.) Nyomtatott anyagok (20.) Elektronikus médiumok (23.) Egyéb (35.) 7. SWOT analízis (37.)

1. Általános jellemzés

Az intézmény tevékenysége A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára az egyetem széles körű oktatási, kutatási és tanulmányi tevékenységét: a hagyományos és nem hagyományos dokumentumok, információforrások dinamikusan fejlesztett gyűjteményeivel, a külső információforrásokhoz való gyors és hatékony kapcsolat biztosításával, a hallgatók, oktatók és kutatók által egyetemi és szakmai céljaik eléréséhez megkívánt hagyományos könyvtári és elektronikus szolgáltatásokkal segíti.

Célközönség Hallgatók Oktatók Kutatók

Szervezeti kultúra és filozófia Az Egyetemi Könyvtár folyamatosan törekszik arra, hogy fejlesztéssel, új módszerek alkalmazásával a szolgáltatások biztosításához megfelelő szervezetet és a könyvtári és információs tevékenységet segítő környezetet, infrastruktúrát alakítson ki és tartson fenn.

Szervezeti magatartás Az Egyetemi Könyvtárnak mint az egyetem központi, önálló oktatási és tudományos szolgáltató intézményének alapvető feladata az egyetem szakirodalmi és könyvtári információs ellátásának biztosítása, részben saját gyűjteményeivel és szolgáltatásaival, részben más könyvtárakkal együttműködve. Az Egyetemi Könyvtár közvetlen egyetemi feladatai mellett országos feladatkörű szakkönyvtári és regionális könyvtári tevékenységet is végez. Nyilvános Könyvtárként részt vesz az Országos Dokumentumellátó Rendszer (ODR) működtetésében.

2. Megjelenési formák

A cég helye a településen

Közvetlen külső bemutatása

Belső eligazítótáblák Sűrűn alkalmaznak jelzőtáblákat a vendégek segítésére (pl. olvasótermek jelzései táblákkal, könyvek csoportosításának jelzései…stb.)

Általános belső megjelenés

3. Jelek és jelzések Általános könyvtári jelzések

Akusztikus jelek Zene Szignál Szlogen Jelzőhangok Kisérőzene nincsenek Ritkán alkalmazzák a hangosbemondót, csak hasznos információ közlése esetén

Vizuális elemek

Logó A Logó meglehetősen egyszerű mind színre mind formára Utal arra, hogy a könyvtár komoly szakmai tevékenységet folytat

Szlogen Szlogent nem használnak

4. Nyomtatott anyagok Az aktuális programokról és a Könyvtári Éjszakáról a rendezvényekről találhatók szóróanyagok

Levélpapír, boríték A levélpapírokon és borítékokon a könyvtár címe és logója látható

Névjegykártya, matrica Matricát nem készítettek Névjegykártyája külön nincs a könyvtári beosztottaknak

5. Elektronikus médiumok A könyvtár elektronikus elérhetőségei: E-mail: ref@bibl.u-szeged.hu Honlap: www.bibl.u-szeged.hu Itt lehetőségünk van megtekinteni, hogy milyen könyveket kölcsönöztünk, online meghosszabbítási lehetőség is van, online adatbázison pedig böngészési lehetőség

Spotfilmek, reklámfilmek

Szinopszis Film forgatókönyv valószínűleg nem volt, a film a könyvtárat mutatja be, ezzel a céllal készült A célközönség a látogatók és az érdeklődők Időtartam: 7 perc, 11 másodperc Szereplők: a könyvtári alkalmazottak és a látogatók, kölcsönzők Helyszín: Szeged, Ady Endre tér 10. Közzététel helye: a könyvári honlapon

Meglévő reklámfilm értékelése Reklámfilmeket nem forgattak, mert nem üzleti tevékenység az elsődleges céljuk, így nem szükséges önmagukat reklámozni Önmaguk reklámozására, népszerűsítésére szolgál a Könyvtári Éjszaka

Multimédia A könyvtárnak nincsen CD-ROM vagy egyéb multimédiás anyaga önmagáról, csupán a weboldalukon találunk információkat

Screenshot 1

Weboldal elemzése

A látogatók igényeinek való megfelelés A honlapon találhatunk fórumot, ahol a látogatók megoszthatják véleményeiket Azonban nincsen oldaltérkép, ami a látogatót segítené a tájékozódásban Nincsen a gyengén látók számára külön elkészítve az oldal, így a kis betűméret általános használata számukra igen nehézkes lehet így

Tájékozódás és navigáció Az oldal egyszerű és könnyen átlátható Könnyű a tájékozódás, azonban nem segíti azt oldaltérkép Nincsen kialakítva a gyakran ismételt kérdésekre (FAQ) menüpont

Tartalom eredetisége A weboldal webmaster által szerkesztett a könyvtár önálló munkásságáról szól nem plagizál nem idéz, nem vesz át külső tartalmakat, egy hiteles oldal és kép a könyvtárról

A külső megjelenés esztétikuma A külső megjelenítés meglehetősen egyszerű, visszafogott, nem használnak élénk színeket sem speciális betűtípusokat Az oldalt az egyszerűség és visszafogottság jellemzi, nincsenek egyedi motívumok benne

Használhatóság és működősképesség A weboldal jól használható, hasznos linkeket is tartalmaz, az olvasók számra fontos funkciók mindig működnek (Pl. könyvek meghosszabbítása, online katalógus)

6. Egyéb

Munkaruházat Nincsen egységes munkaruházat, az alkalmazottak általában elegáns öltözéket viselnek

7.SWOT analízis

Erősségek, gyengeségek Az Egyetemi Könyvtár erőssége, hogy a térségben a legnagyobb és legteljesebb gyűjteménnyel rendelkezik így nincsen vetélytársa. A másik nagy könyvtár, a Somogyi Könyvtár kisebb gyűjteménnyel bír így nem elégíti ki az egyetemisták igényeit. A gyengesége, hogy a tankönyvek nem hosszabbíthatók és e mellett rengeteg könyv csak helyben olvasható, ezzel megnehezíti a vizsgázók életét.

Veszélyek és lehetőségek Mivel a könyvtár nagy népszerűségnek örvend mind az egyetemisták, mind a tanárok és kutatók körében nem fenyegeti veszély. Annak ellenére, hogy sok könyv elérhetővé vált online úton a könyvtárak megtartják népszerűségüket. Lehetőségnek jó lenne bővíteni az online adatbázist, a régi és csak helyben olvasható könyvek tekintetében.

SWOt analízis összegezve

Vége Készítette: Medvigy Borbála Elérhetőségek : deviant6969@gmail.com