Magnézium Vegyjele Mg Rendszám: 12 Atomtömeg: 24,305 g/mol.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
13. CSOPORT (iIIa CSOPORT)
Advertisements

A KLÓR ÉS A TISZTÍTÓSZEREK
OXIDOK TESZT.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
Az arany Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79.
Rézcsoport.
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Készítette Radványi Róbert
SO2.
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A KÉMIAI REAKCIÓ EGYENLETE
Szervetlen kémia Hidrogén
NÁTRIUM.
HIDROGÉN-KLORID.
A FÉMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Szilícium.
Az alumínium.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
phosphorum = „fényhordozó”
Az anyag tulajdonságai és változásai
Készítette Szabó Dominik 10.c
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
KORRÓZIÓ.
Helyettesítési reakció
Laboratóriumi kísérletek
A HIDROGÉN.
Mangáncsoport elemei.
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
Az elemek lehetséges oxidációs számai
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
V. A vanádium-csoport Nb régen columbium Előfordulásuk, ásványaik
III. A szkandium-csoport
Ötvözetek ötvözetek.
Alkáli földfémek.
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Színesfémek és ötvözeteik.
A kénsav és sói 8. osztály.
A kalcium és a magnézium
A salétromsav és a nitrátok
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Oxigén Oxigén előállítása KClO3-ból O2 előállítása K2Cr2O7-el
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Mint tudjuk a levegő apró összetevőkből áll.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Arany.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
A galvánelemektől napjaink akkumulátoraiig. Luigi Galvani felfedezése 1780-ban egy tanítványa figyelte meg, hogy amikor Galvani békát preparált, a kés.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Egy elem és egy vegyület összehasonlítása
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Ki tud többet kémiából?.
A nitrogén és vegyületei
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Előadás másolata:

Magnézium Vegyjele Mg Rendszám: 12 Atomtömeg: 24,305 g/mol

Fizikai tulajdonságai Olvadáspont: 650 °C Forráspont: 1090 °C Elektronegativitás: 1,31 Ezüstfehér színű, csillogó, tiszta állapotban nyújtható, puha könnyűfém.

Története Az elnevezés görög eredetű, a Thesszáliában fekvő Magnesiáról kapta a nevét. Kapcsolódik a magnetithez (mágnesvasérc) és a mangánhoz, melyek szintén erről a területről származnak és szükséges volt egy külön elnevezés a megkülönböztetéshez. J. Black A skót Joseph Black fedezte fel 1755-ben, hogy a magnézium elem, Sir Humphry Davy 1808-ban magnézia és HgO keverékéből tiszta magnéziumot állított elő, majd 1831-ben Antoine Alexandre Brutus Bussy összefüggő (koherens) formában állította elő. Davy javaslata a nevével kapcsolatban magnium volt, ma már a magnézium elnevezést használjuk. H. Davy

Előfordulása a természetben A földkéreg 8. leggyakoribb eleme. Aránya a földkéregben kb. 21%. A tengervíz 1,3 kg/m3 magnéziumot tartalmaz, magnézium-klorid formájában. A természetben csak vegyületeiben fordul elő. Ásványai a földkéreg gyakori alkotórészei, legelterjedtebbek a magnezit és a dolomit. Egy farmer 1918-ban Anglia Epsom városában kútvizet adott a teheneinek, de azok nem itták meg a keserű íze miatt. A farmer viszont felfedezte, hogy a víz segít a horzsolások, kiütések gyógyulásában. Az epsom-i víz híre hamar elterjedt, a későbbiekben felfedezték hogy hidratált magnézium-szulfátot, keserűsót (MgSO4) tartalmaz.

Kémiai tulajdonságai Az alkáliföldfémek csoportjának tagja. Meggyújtva vakító fehér lánggal ég el. Az oxigénhez (O2) igen nagy az affinitása (vonzódása). 2Mg + O2 → 2MgO Felülete már szobahőmérsékleten vékony, a további oxidációtól védő, fakó színű oxidréteggel vonódik be (MgO). Erélyes redukálószer, kicsi az elektronegativitása.

Előállítása, felhasználása Megolvasztott sóinak (pl. MgCl2) elektrolízisével állítják elő. Elsősorban kis sűrűségű és viszonylag nagy szilárdságú ötvözetek (magnálium, elektronfém, dúralumínium) előállítására használják, főleg a repülőgépiparban. A magnéziumot ezenkívül felhasználják nehezen redukálható fémek (V, U, Zr, Ti) kinyerésére, villanófényporok, világító rakéták, gyújtóbombák készítésére, továbbá szerves szintéziseknél és a fluor előállítására alkalmas edények gyártására (a felületén képződő MgF2 jó védőréteg). A fényképezőgép, a laptop és a videoprojektor váza is magnézium-ötvözetből készült.

Használják tórium, cirkónium és ritkaföldfém tartalmú ötvözeteit is speciális célokra. Fémek (U, Ti, Cu, Ni, Cr, V, stb.) előállításához (redukálószer), tisztításához használják. Pirotechnikai célokra kiterjedten alkalmazzák (villanófénylámpák, petárdák, gyújtóbombák) mivel az oxigénnel való igen exoterm reakciója során ragyogó, fehér fény keletkezik. További alkalmazásai: a gömbgrafitos öntöttvas előállítás során, nikkel dezoxidálásánál, galvánelemek készítésénél, stb.

Gencsán Gabriella SAM Lazuri, jud. Satu Mare http://samlazuri.wikispaces.com/Chimie