Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Holisztikus szemlélet a távh ő hálózatok fejlesztéséban Előadó : Balasa Levente Dátum: november 15.
Energiaköltségek optimalizálása
Energia – történelem - társadalom
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Energia a középpontban
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Elektromos eszközök a háztartásban
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Paksi Atomerőmű. Épült: 1973-tól 1987-ig. Épült: 1973-tól 1987-ig Magyarország egyetlen Atomerőműve.
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Az atomenergia.
2006.október Atomenergia a világban, 2006 Bank Klára, TTK,FI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
A villamosenergia-piac várható hazai és regionális (globális) tendenciái dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal Budapest, október.
Budapest, … Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vezető Közgazdász MOL Group.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
GTTSZ Hazai energiaforrásaink Vízenergia - oldal: 1.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Globális problémák.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Az Amerikai Egyesült Államok ásványkincsei és gazdasága
Orosz atomerõmû-beruházások a nagyvilágban Paks vobiscum? december 13. Deák András, MKI külső munkatárs.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Roncsolásmentes vizsgálat az atomerőmű életciklusa különböző szakaszaiban Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 7. AGY, Kecskemét,
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energia és (levegő)környezet
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
„ENERGIA KÖRKÉP” BPMK Kihelyezett elnökségi ülés Kolozsvár, Dr. Molnár László okl. gépészmérnök Dr. Kontra Jenő Ph.D., egyetemi tanár.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
A magyar energiastratégia dilemmái
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

Nukleáris energia

► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását, az üzleti élet szereplőinek hátán pedig a hideg futkosott, ha a csak a teljes üzemidő felében áramot termelő, és ráadásul az állami bürokrácia kezében lévő erőművekre gondolt. ► Ráadásul az alacsony olajárak mellett eléggé értelmetlennek tűnt egy igen bizonytalan és túl hosszú távú megtérüléssel kecsegtető üzletágba befektetni azt a több milliárd dollárt, amit egy atomerőmű megépítése felemészt. ► A világ azóta sokat változott. Az utóbbi évtizedben az egekbe szökő olajárak és a globális felmelegedés miatt egyre erősödő aggodalmak újjáélesztették a nukleáris energia iránti érdeklődést. ► A világ a jelek szerint túlélte azt a húsz évvel ezelőtti sokkot, amelyet a csernobili reaktor felrobbanása okozott.

► ► A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a világ villamosenergia- fogyasztása megduplázódik 2030-ig. ► ► A könnyen hozzáférhető földgáz- és kőolajkészletek egyre fogynak azonban, s amelyeket már feltártak, azoktól egyre távolabb igyekeznek tartani a külföldieket a nemzeti kormányok. ► ► A fogyasztók sorban állnak azokért a tartalékokért, amelyek a világ politikailag egyik leginstabilabb térségében, a Közel- és Közép-Keleten koncentrálódnak. ► ► Ezzel szemben a nukleáris erőművek fűtőanyaga, az uránium tartalékainak negyven százaléka Ausztráliában van, míg a másik nagy kitermelő Kanada.

► ► A világon 440 reaktor működik, amelyek a világ villamosenergia- termelésének tizenöt százalékát adják. ► ► Egy részük azonban már harminc-negyven éve üzemel, s így hamarosan ki kell vonni a forgalomból.

Ahhoz, hogy a termelést fenntartsák, csaknem nyolcvanat kell megépíteni a következő évtizedben. Ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedést okozó káros gázok kibocsátását a kiotói egyezménynek megfelelő szintre szorítsuk, a szakemberek szerint a világ nukleáris kapacitását a jelenleginek a háromszorosára kell növelni.

► A legnagyobb érdeklődés a nukleáris energia iránt az ázsiai országokban van. ► Az utolsó húsz, a villamosenergia-hálózatba bekötött reaktort Ázsiában adták át. ► Az Indiában fogyasztott áramnak jelenleg csupán 2,8 százalékát adják a nukleáris erőművek, kilenc új reaktort építenek. ► A kormány azonban nem tekinti befejezettnek a fejlesztési programot, amelynek keretében az évszázad közepéig a százszorosára kívánja növelni a nukleáris erőművekben előállított villamos áram mennyiségét. ► Kína ötszörösére kívánja növelni nukleáris kapacitását 2020-ig, ehhez negyven reaktort kell felépíteni a következő tizenöt évben.

A bemutatót készitette: ► Kovács Katinka ► Sólyom Dóra ► Dimény Karola ► Pap Ágota IX.B. osztály IX.B. osztály