Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium 2013. február 20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Advertisements

Változások a felvételi pontszámítás rendszerében 2011.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Tájékoztató értekezlet április 8.. Folyamatosan változó jogszabályi háttér • évi CCIV. évi törvény A nemzeti felsőoktatásról • 423/2012. (XII.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 23.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
A felvételi eljárásról PTE-BTK nyílt nap november 30.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
Tudnivalók a kétszintű érettségiről tanév.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
2010. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
a kétszintű érettségiről felsőoktatási rendszerről
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 22.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről tavasz Janus Pannonius Gimnázium Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről.
PONTSZÁMÍTÁS –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
A felvételi eljárás.
Változások a felvételi pontszámításban 2008-tól A változás az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre történő jelentkezésnél.
1 Emelt szint – továbbtanulás Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
A FELVÉTELI PONTSZÁMÍTÁSI MÓDSZER VÁLTOZÁSAI 2007/2008-BAN
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 28.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 24.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 25.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 19.
Felsőoktatási felvételi eljárás Alapelvek A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők.
Felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra a 2012/2013. tanévben.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről A tájékoztató anyag Pongrácz László diáinak felhasználásával és kiegészítésével.
Centenárium 100 év Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről (2013-tól) A tájékoztató anyag Pongrácz László és Bakos.
Érettségi-felvételi tájékoztató
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
Jelmondatunk: „A TUDÁS HATALOM!”
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet március 17.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Célja: - az utolsó két évfolyamon heti plusz két órában az emelt szintű érettségihez szükséges többletismeretek.
Felvételi eljárás 2015.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 18.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
A felvételi eljárás.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
1 Emeltválasztás 2015 Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Fontos jogszabály 423/2012 kormányrendelet – felsőoktatási felvételi eljárásról 423/2012 kormányrendelet – felsőoktatási felvételi eljárásról 502/2013.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium Az alábbiakban Dr. Bakos Károly egy hosszabb.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Pontszámítás 2018.
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet április 10.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Szülői tájékoztató január 10.
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Előadás másolata:

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium február 20.

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Miért kell választani? Pályairány: informatika képzési terület mérnökinformatikus matematika kötelező és fizika vagy informatika emelt- vagy középszintű érettségi ? emelt- vagy középszintű képzés? Intézményi kapacitások A képzések költségei Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Változó feltételek – nagyobb körültekintés  január 1-tól ÚJ felsőoktatási szabályrendszer évi CCIV. évi törvény A nemzeti felsőoktatásról  423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a felsőoktatási felvételi eljárásról

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Az állami ösztöndíj és következményei Az állami ösztöndíjjal támogatott hallgató köteles:  meghatározott időn belül, de legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet,  az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok ideje kétszeresének megfelelő időtartamban Magyarországon dolgozni,  a magyar államnak visszafizetni a magyar állam által folyósított állami ösztöndíj 50%-ának megfelelő összeget, ha nem végzi el a képzését időben.  visszafizetni az adott képzésére tekintettel a magyar állam által folyósított állami ösztöndíjnak a visszatérítés esedékessé válásának naptári félévét megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét, ha nem létesít megfelelő ideig Magyarországon jogviszonyt. A képzések költségei

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Költségtérítések 2013-ban Szak2013-as költségtérítés BME-VIK mérnökinformatikus Ft PE-MIK villamosmérnöki Ft BCE-KTK: alkalmazott közgazdaságtan Ft BCE-GTK: nemzetközi gazdálkodás (magyarul) Ft ELTE-TTK matematika Ft PTE-BTK germanisztika (német) Ft ELTE-ÁJK jogász Ft ELTE-PPK osztatlan tanár – 10 félév (matematikatanár-informatikatanár) Ft A képzések költségei

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Az érettségi rendszer  Nem válik szét az érettségi és a felvételi  Kétszintű az érettségi –Középszint: a hagyományos érettségi –Emelt szint: a felvételit váltotta fel (az eredeti tervek szerint)  A középszintű érettségit az iskola bonyolítja le  Az emelt szintű érettségit független bizottság előtt „idegen helyszínen” kell letenni.  Az emelt szintű vizsga mindig megelőzi a középszintűt.  Az érettségi bizonyítványt az iskola állítja ki a közép- és emeltszintű vizsgákról egyaránt. Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Pontszámítási rendszer ( ) Tanulmányi pontokÉrettségi pontokTöbbletpontok Összesen: 200 pont Összesen: 100 pont A. Középiskolai eredmények 1. magyar nyelv- és irodalom 2. matematika 3. történelem 4. idegen nyelv 5. választott természettudo- mányos tárgy eredményének kétszerese. Összesen max: 100 pont B. Érettségi bizonyítványban szereplő 4 kötelező és egy szabadon választott tárgy százalékos eredményének átlaga. Összesen max: 100 pont A felsőoktatási intézmény által előírt kettő érettségi tárgy százalékos eredményének összege. Összesen max: pont 1. Legfeljebb 2 emelt szintű érettségiért pont. 2. Nyelvvizsgért (max.: 40 p) középfokú: 28 pont felsőfokú: 40 pont 3., OKTV eredményért: hely: 100 pont hely:50 pont hely:25 pont Összesen max: 100 pont Maximum: 500 pont vagy az érettségi pontok kétszerezésével + többletpontokkal: 500 pont ! ! Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Emelt szintű- vagy középszintű érettségi?  Van, amikor egyértelmű... Ha a felsőoktatási intézmény előírja (2013) 2014-től: Nincs további bővülés től: Nem ismert.  Általában sajnos nem egyértelmű... A középszintű vizsga könnyebben teljesíthető Az emelt szintű vizsgáért jár a + 50 pont a legalább 45 %-os eredményért (ha ebből írja elő az érettségi vizsgát a felsőoktatási intézmény). Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? 2013-tól megkövetelt emelt szintű érettségi  Agrár képzési terület –állatorvosi, erdőmérnöki osztatlan képzés  Bölcsészettudomány képzési terület –andragógia, anglisztika, germanisztika, keleti nyelvek és kultúrák, magyar, néprajz, ókori nyelvek és kultúrák, pedagógia, pszichológia, romanisztika, romológia, szabad bölcsészet, szlavisztika, történelem alapszakok  Jogi képzési terület –jogász osztatlan képzés  Gazdaságtudományok képzési terület –alkalmazott közgazdaságtan, gazdaságelemzés alapszakok Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? 2013-tól megkövetelt emelt szintű érettségi  Orvos- és egészségtudomány képzési terület −általános orvos, fogorvos, gyógyszerész osztatlan képzés  Társadalomtudomány képzési terület −informatikus könyvtáros, kommunikáció és médiatudomány, kulturális antropológia, nemzetközi tanulmányok, politológia, szociális munka, szociálpedagógia, szociológia, társadalmi tanulmányok alapszakok  Műszaki képzési terület −építész osztatlan képzés −energetikai mérnöki, építészmérnöki alapképzés Megfelelő szakmai tudás  Tanárképzések (osztatlan) esetén −van olyan, ahol a szakpárból az egyik szak tantárgyából !

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Az érettségi vizsga százaléka Érettségi pont (középszint) Érettségi pont többletponttal (emelt szint) Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Kurrens egyetemi szakok érettségi tárgyai Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Az előnyben részesítés elve  Hátrányos helyzetű felvételiző40 pont Akit középfokú tanulmányai során – családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyzõ védelembe vett – aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, – rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult – állami nevelt volt  Fogyatékkal élők40 pont fogyatékossággal élő az a jelentkező, aki testi fogyatékos (gyakori jellemzője a bénulás, végtaghiány, görcsös túlmozgás), érzékszervi fogyatékos (hallássérült, látássérült), autista, beszédfogyatékos vagy megismerés- és viselkedésfejlődési rendellenességgel élő (teljesség igénye nélkül fontosabb és ismertebb részterületei: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás, figyelemzavarok).  TGYÁS, GYES vagy GYED folyósítása esetén 40 pont

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Felvételi pontszám összegzéssel: 340 pont Jogász-irány I. Iskolai eredményekÉrettségi eredmények A két felvételi tárgy érettségi vizsgájának százalékos eredményeinek összege 5 tárgy utolsó két évének év végi eredményeinek összege * 2 92 pont 81 pont 167 pont Tanulmányi pontok: 173 pontÉrettségi pontok: 167 pont 5 tárgy érettségi vizsgájának százalékos eredményének átlaga 80,8 egész számra kerekítve Magyar45 Történelem55 Matematika34 Angol55 Biológia55 Magyar477 %K Történelem590 %E Matematika465 %K Angol582 %K Német590 %E Felvételi pontszám duplázással: 334 pont (forrás: OH)

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Magyar477 %K Történelem590 %E Matematika465 %K Angol582 %K Német5100 %E Felvételi pontszám: 340 pont Jogász-irány II. Többletpont Nyelvvizsgáért: - középfokú C típusú nyelvvizsgáért 28 pont, - felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért 40 pont, Összesen maximum 40 pont 50 pont 28 pont Többletpont: 78 pont Emelt szintű érettségiért: Egy vizsgáért 50 pont. - ha az érettségi pontot abból számolják Összesen maximum 100 pont ÖSSZPONTSZÁM: 418 pont (forrás: OH)

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Felvételi pontszám összegzéssel: 316 pont Gépészmérnök I. Iskolai eredményekÉrettségi eredmények A két felvételi tárgy érettségi vizsgájának százalékos eredményeinek összege 5 tárgy utolsó két évének év végi eredményeinek összege * 2 92 pont 77 pont 147 pont Tanulmányi pontok: 169 pontÉrettségi pontok: 147 pont 5 tárgy érettségi vizsgájának százalékos eredményének átlaga 76,8 egész számra kerekítve Magyar44 Történelem44 Matematika55 Német55 Fizika55 Magyar477 %K Történelem470 %K Matematika465 %K Informatika582 %K Német590 %E Felvételi pontszám duplázással: 294 pont (forrás: OH)

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Felvételi pontszám: 316 pont Gépészmérnök II. Többletpont Nyelvvizsgáért: - középfokú C típusú nyelvvizsgáért 28 pont, - felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért 40 pont, Összesen maximum 40 pont 0 pont 28 pont Többletpont: 28 pont Emelt szintű érettségiért: Egy vizsgáért 50 pont. - ha az érettségi pontot abból számolják Összesen maximum 100 pont ÖSSZPONTSZÁM: 344 pont (forrás: OH) Magyar477 %K Történelem470 %K Matematika465 %K Informatika582 %K Német5100 %E

Emelt- vagy középszintű felkészítés?  IGEN, ha a pályairány előírja;  IGEN, ha kurrens szak a cél;  IGEN, ha a pályairányt meghatározó tantárgyból megalapozottabb tudást szeretne;  IGEN, ha nemcsak bejutni szeretne az egyetemre;  IGEN... csak akkor, ha valóban tanulni szeretne. emelt szintű képzés  kötelező emelt szintű érettségi Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? A Lovassy László Gimnázium kínálata  Mindenki 2 tárgyból választhat emelt szintű képzést.  De nem kötelező a kettő tárgyat választani!  Minden tantárgyból + 2 órát jelent hetente! (kivéve kémia, fizika a 13. évf.) –matematika: 12. évfolyamon heti 3+2 = 5 óra –magyar nyelv és irodalom: 12. évfolyamon heti 4+2 = 6 óra –biológia: 12. évfolyamon heti 2+2 = 4 óra –történelem: 12. évfolyamon heti 3+2 = 5 óra –fizika: 12. évfolyamon heti 2+2 = 4 óra –kémia: 12. évfolyamon heti 0+2 = 2 óra  Az emelt és középszint képzése külön válik (kivéve a biológia) Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? A hagyományos párosítások a Lovassyban 1. sáv matematika biológia magyar nyelv és irodalom A plusz 2 óra: kedd 4. óra csütörtök 2. óra 2. sáv történelem fizika kémia A plusz 2 óra: hétfő 4. óra szerda 2. óra Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Az emelt szintű képzés jelentkezési rendje  február 27. (szerda) osztálylista, melyen jelölni kell mindenkinek, hogy mit szeretne  március 1. (péntek) –az osztálylista összesítésre kerül –azon igények megjelölése, amelyek NEM teljesíthetők –tanárok nevének megadása, akik várhatóan tanítanak az emelt szintű csoportokban  március 21. (csütörtök) –az induló csoportok és a várhatóan a csoportokban tanító tanárok ismeretében a jelentkezések megerősítése esetleges, módosítása  május 17. (péntek) a végleges, szülő által aláírt jelentkezési kérelem beadása Módosításra a későbbiekben NINCS lehetőség! Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Az emelt szintű képzés a két utolsó évben  A számonkérés szempontjából ugyanúgy kezelendő, mint a kötelező képzések, tantárgyak.  Évközben módosítási, leadási lehetőség csak külön igazgatói engedéllyel!  12. év végi lehetőség: május 20-ig: az iskola igazgatójához kérelemmel lehet fordulni a leadásról vagy a tantárgyváltásról (különbözeti vizsga!) emelt szintű képzés  kötelező emelt szintű érettségi Megfelelő szakmai tudás

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Köszönjük a figyelmüket!