Mellérendelő összetett mondatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Advertisements

Alárendelő összetett mondatok II.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A mondat szintagmatikus szerkezete
az élő nyelvhasználatban , a kommunikáció során jön létre
Többszörösen összetett mondatok
A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
A mondatok csoportosítása
Képességszintek.
Az összetett mondat.
Mondattan Az egyszerű és az összetett mondat határsávja
Mit jelent szegénynek lenni?
A Jókedv, a Bánat, a Bölcsesség.... és sok más között a Szeretet.
Tanácsok nőknek!! H. J. FATER.
Tanácsok nőknek!!.
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Könnyek....
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
közmondásokkal és szóláshasonlatokkal - megoldások -
Programozás I. Ciklusok
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
József Attila: BETLEHEMI KIRÁLYOK
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Bibliatábor nyár Püspökladány.
A képszerűség szerepe a retorikában
Buddhista logika és paradoxonok
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
Komár László - Sírva a kápolnában (Crying In The Chapel )
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Logikai műveletek.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy király.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Szintagmatan és mondattan
A mondattan Általános kérdések
mint ami mások szerint szükséges!
Emelt szintű matematika érettségi
Az informatika logikai alapjai
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Árpád-házi Szent Erzsébet
Mondattípusok 9..
Máté András
Zsoltár 32 Boldog, akinek gonoszsága bocsánatot nyert, és akiknek bűne el van takarva. Boldog az, akinek az Úr nem tudja be vétkét, s akinek lelkében nincsen.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Szintagmatan, mondattan
Terminus (terminus technicus). Terminology - Vocabulary International standard: Terminology - Vocabulary (ISO 1087, 1990 Genf)
Petőcz András: Könyörgés 30/B. Hogyan elemezhetünk egy ilyen rövid művet? Életrajzi háttér: 1959-ben született, a nyolcvanas évek egyik formabontó irodalmi.
A többszörösen összetett mondatok
Karácsony Karácsonyi képeslap.
A szintagmák (szószerkezetek).
SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
JÓ REGGELT! ISTEN HOZOTT!.
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
JÓ REGGELT! ISTEN HOZOTT!.
a hét verse József Attila: Betlehemi királyok wootsch benedek ajánlja
54.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Előadás másolata:

Mellérendelő összetett mondatok

Mellérendelt mondatok Tagmondatok között tartalmi-logikai összefüggés A tagmondatok egyenlő értékűek Azonos szinten helyezkednek el Fajtái: Kapcsolatos Ellentétes Választó Következtető Magyarázó Egyes és páros kötőszók jelölhetik

Kapcsolatos viszony A második tagmondat folytatja, újabb mozzanattal egészíti ki az első tagmondatban ábrázolt valóságtartalmat. Elért az ősz, és súgott valamit. főmondati szintű …mit érlel annak a sorsa, (és) akinek nem jut kapanyél, (és) kinek bajszán nem billeg a morzsa (és) ki sötét gondok közt henyél? mellékmondat szintjén 1 2 1 2 3 4

Kapcsolatos viszony – árnyalatok Egyszerű kapcsolatos viszony Ez a hordó ezüst, az meg arany. Ennek édesanyja jókor a síré lett, édesapja pedig vett más feleséget. Hozzátoldó kapcsolatos viszony Főtt kolbászunk mind elfogyott, fényes csizmánk is megkopott Összefoglaló kapcsolatos viszony Ez se enged, az se hagyja. Megosztó kapcsolatos viszony Hol kisütött a nap, hol beborult az ég. Fokozó kapcsolatos viszony Megfőzte az ebédet, sőt el is mosogatott. Egyszerű kapcsolatos viszony a leggyakoribb

Ellentétes viszony Tagmondatai közt tartalmi ellentét van (lehet éles és elmosódó is) Fajtái: Egyszerű (szembeállító) A szél a tölgyet ledönti, a náddal azonban nem bír. A ló is megbotlik, pedig négy lába van. Kizáró Nem tenmagadért nem voltál boldog, hanem megnyíltak gyászos mennyboltok. Megszorító Szobor vagyok, de fáj minden tagom. Egész kertem neked adnám, csak e két fát kerüld!

Választó viszony Tagmondatai különböző választási eshetőségeket tartalmaznak. Fajtái: Kizáró – csak annyi lehetőség van, ahányat a tagmondatok tartalmaznak. Pl.: „Vagy erőt vesz rajta, vagy keze miatt hal.”(Arany). Megengedő – a lehetőségek nem zárják ki egymást, s a beszélő számára is közömbös, hogy melyik jut érvényre. Pl.: Akár a tojást a kőhöz, akár a követ a tojáshoz. Kezdjünk dolgozni most, vagy pihenjünk egy kicsit előbb?

Következtető viszony Második tagmondata az elsőből adódó következtetést vonja le. Pl.: Mindent megtanultam, tehát a vizsgától nem félek. Barátságos, így könnyen barátkozik bárkivel.

Magyarázó viszony Második tagmondata az elsőben kifejtett tartalom okát, indokát, előzményét világítja meg. Könnyen szóba elegyedik bárkivel, ugyanis kedveli a társaságot. A magyarázó és következtető tagmondatok egymással oksági viszonyban állnak. Az ok és okozati elemek sorrendje szerint, ha előbb van az ok, és később az okozat, következtető viszonyról beszélünk. Ha az okozat megelőzi az okot, amellyel később magyarázunk, a mondat magyarázó jellegű.