Párhuzamos egyenesek szerkesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Síkmértani szerkesztések
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
A háromszög elemi geometriája és a terület
Rajz alapfogalmak rajzeszközök, szerkesztések
2005. november 11..
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
FONTOS A PONTOSSÁG Miklós Ildikó
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Az egyenest meghatározó adatok a koordináta-rendszerben
Intervallum.
Háromszögek hasonlósága
A háromszög magasságvonalai egy pontban metszik egymást
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Így használom a számítógépet a matematika tanulásában
Műszaki ábrázolás alapjai
Tematika -peldatar a X.osztaly szamara!
3. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
3-4. előadás MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
Szakaszfelező merőleges
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Készítette: Árpás Attila
Háromszögek felosztása
A háromszögek nevezetes vonalai
Általános iskola 5. osztály
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
Thalész tétel és alkalmazása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Sims-1 A Simson-egyenes.
Torr-1 Pierre Fermat, the great French mathematician (and lawyer) asked the following problem from Torricelli, the physician living in Firense: Find.
A háromszög Torricelli-pontja
Sims-1 This chapter is about Simson line. The question arises in connection with orthic triangles: from which points should we draw perpendicular lines.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
Hasonlósági transzformáció ismétlése
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
A befogótétel.
Érintőnégyszögek
A háromszög nevezetes vonalai
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
I. Szelő tétel és szerkesztése
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Párhuzamos egyenesek szerkesztése

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással Paralelogrammával Rombusszal

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel

Két merőlegessel Ha ef és fg, akkor e║g.

Két merőlegessel Ha ef és fg, akkor e║g. Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest!

Két merőlegessel Ha ef és fg, akkor e║g. Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest! Állítsunk az f egyenesre a P pontba egy merőleges g egyenest!

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel

Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Négyzettel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak!

Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Két merőlegessel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest!

Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Két merőlegessel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest! Szerkesszünk négyzetet az AP szakaszra!

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással

Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek!

Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek! Rajzoljunk az e egyenes egy tetszőleges pontján és az adott P ponton keresztül egy egyenest!

Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek! Rajzoljunk az e egyenes egy tetszőleges pontján és az adott P ponton keresztül egy egyenest! Másoljuk a két egyenes által bezárt szöget - ugyanabba az irányba - a P pontba!

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással Paralelogrammával

Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak!

Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak! Vegyünk fel az e egyenesen egy tetszőleges AB szakaszt!

Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak! Vegyünk fel az e egyenesen egy tetszőleges AB szakaszt! Az ABP háromszöget egészítsük ki egy C ponttal paralelogrammává úgy, hogy CP=BA és CB=PA legyen!

Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással Paralelogrammával Rombusszal

Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak!

Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak! P pontból tetszőleges körzőnyílással jelöljünk ki az e egyenesen egy A pontot.

Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak! P pontból tetszőleges körzőnyílással jelöljünk ki az e egyenesen egy A pontot. Az AP szakaszra szerkesszünk rombuszt úgy, hogy az egyik oldala illeszkedjen az e egyenesre!