Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2003.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar tudósok a számítástechnikában
Advertisements

Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Magyarok a számítástechnikában
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
Kalmár László a számítástudomány hazai úttörője ( )
Aki megváltoztatta a világot
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Nagykanizsa
Magyarok az informatika
Magyar tudósok a számítástechnikában
Dsida Jenő Szatmárnémeti, május 17.- Kolozsvár, június 7.
KRONE elemek a struktúrált hálózatokban
Intelligens szoftver megoldások acélszerkezeti tervezéshez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Alaplapra integrált csatlakozók
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Neumann elvek.
Nemes Tihamér Az ismeretlen kibernetikus
Wilhelm Schickard (1592–1635) Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2004.
Rohonci történet.
Védőgázas hegesztések
A számítógép fejlődéstörténete
Számítógép generációk 1-3
Központi feldolgozó egység (CPU)
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1.5 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Egy egyszerű gép vázlata
Hallgatói elégedettség mérésének előzetes eredményei Polgár J. Péter – Kovács Ernő.
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
szakmérnök hallgatók számára
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Nemes Nagy Ágnes.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Nagy Imre.
A számítógép fejlődésének áttekintése
TARICS ZOLTÁN, tudományos titkár
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A termikus tesztelés Székely Vladimír.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke IC layout tervek tesztelése.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke IC layout tervek tesztelése.
Felvételi eredmények Lovassy László Gimnázium1 Felvételi értékelés.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Várkonyi Mária1 Sára Sándor A mozgókép mestere.
UniTech online mérnökverseny
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Készítette: Kogler Dorina Szonja és Korpácsi Dorottya.
Medgyaszay István: Budaörsi úti városi bérház, 1925.
Magyar tudósok a számítástechnikában
Az MTA KKCs első igazgatóhelyettese, szakmai vezetője
Kovács Győző ( ) Emlékülés 2013 május 25 önéletrajz 1957-ből.
A Külső Tagok Fóruma Tudománytámogatás: Rézler Gyula, az MTA külső tagjának példája Tóth Pál Péter, az MTA doktora, KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
100 ÉVES AZ INTÉZETÜNK 1. A Milleker-korszak
Alaplapra integrált csatlakozók
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Számítástechnika az UVATERV-ben
SZENT IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA
Multimédia – Multikulti Kovács „Katáng” Ferenc Tanár Úr iChat-en keresztül Oslóból!
Magyar tudósok a számítástechnikában Akikről szó lesz… Nemes Tihamér ( ) Nemes Tihamér ( ) Kozma László ( ) Kozma László.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi egyetem
Készítette: Szabó Tamás
Mérnök leszek Készítette: Forrás Mihály
Én miért választottam a BME Villamosmérnöki szakát?!
A szkenner (Lapolvasó)
A MORPHOLOGIC - BME EGYÜTTMŰKÖDÉSEK
Előadás másolata:

Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2003. Kozma László és a MESZ-1 Kozma László élete és a MESZ-1 rövid ismertetése Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2003.

Kozma László (1902-1983) I. 1902. nov. 28. Miskolc 1921. BME-re nem veszik fel, az Egyesült Izzóban villanyszerelő lesz 1925. Brünni ösztöndíjas 1930. Bell Telephone mérnöke Antwerpenben 1934-38. 25 szabadalom 1938-42. 10 szabadalom számoló berendezésre Belgiumot lerohanják, hazatér 1942. Egyesült Izzó műszerésze 1902. november 28-án született Miskolcon. 1921-ben a BME-re jelentkezett, de nem vették fel, ezért az Egyesült Izzóban mint villanyszerelő helyezkedett el. Szenvedélyesen érdeklődött minden telefonos áramköri rajz iránt, és elkezdett angolul tanulni, hogy a dokumentumokat eredetiben tanulmányozhassa. Tehetségét az Egyesült izzó vezető szakemberei azzal ismerték el, hogy ösztöndíjat adtak össze részére. Így 1925-től a század első felének egyik legjobb műegyetemének, a brünni német műszaki egyetem hallgatója lett. 1930-tól kezdve az antwerpeni Bell Telephone cég mérnöke volt. Részt vett számos európai ország (Svájc, Belgium, Hollandia, Olaszország, stb.) távválasztási rendszerének a kidolgozásában, valamint a legújabb telefonközpontok, a 7E és az MA kifejlesztésében. A tehetséges mérnök pályája nagyon gyorsan emelkedett, ugyanis 1934 és 1938 között – egyedül vagy társakkal – több mint 25 szabadalmat adott be, a legenda szerint többet, mint a gyár többi mérnöke összesen. 1938 elején az antwerpeni gyár igazgatója megbízta, hogy a gyárban található alkatrészekből, amiket a telefonközpontokhoz gyártottak, számoló berendezést készítsen. Decimális gépet tervezett, amelynek legfontosabb eleme a 11 ívpontos kapcsológép volt. Megbízói nem hozták Kozma László tudomására, hogy a rá bízott fejlesztés céljának, az igen gyors számolóeszköz kifejlesztésének a közelegő háborúban juthat majd döntő szerep. Az antwerpeni gyár 1938 és 1942 között a számoló berendezésre 10 szabadalmat jelentett be, amelyeken egyedül vagy társakkal Kozma László volt feltüntetve feltalálóként. Az szabadalmak között volt egy táv-számoló rendszer is, amelyen a számológépet illetve az elektromágneses huzalmemóriákat bármilyen távolságról táv-gépírókon és telex-hálózaton keresztül el lehetett érni. A rendszereket Kozma László nem csak megtervezte, hanem meg is építette. Amikor a németek elfoglalták Belgiumot a gyár vezetése Kozma gépeit hajóra tette, hogy Amerikába menekítse. A hajót állítólag egy német tengeralattjáró elsüllyesztette. A német megszállás alatt – titokban – Kozma a fejlesztést folytatta, de a munkát a gyár igazgatója veszélyesnek minősítette, és ezért 1941-ben leállította. 1942-ben Kozma László visszajött Magyarországra, de csak műszerészként kapott állást újra az Egyesült Izzóban.

Kozma László (1902-1983) II. Munkaszolgálat, deportálás 1945-49. Standard Villamossági Rt. műszaki igazgatója Távbeszélő hálózat rekonstrukciója BME Villamosmérnöki kar alapítója Standard perben halálra, majd életfogytiglanra ítélik A börtönben is dolgozik, rehabilitálják 1955-57 MESZ-1 tervezése 1976. Akadémia tagja 1983. nov. 9. hal meg Budapesten Visszatérése azért is volt meglepő, mert származása miatt a háború minden pokla várt rá: megjárta a munkaszolgálatot, a deportálást. Betegségektől szenvedve, 1945 augusztusában került vissza Budapestre. 1945 és '49 között a budapesti Standard Villamossági RT. műszaki igazgatója lett. A távbeszélő hálózat háború utáni rekonstrukciójában vezető szerepet játszott, és ezt a tevékenységét 1948-ban Kossuth-díj I. fokozatával ismerték el. 1949-től a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, a villamosmérnöki kar egyik alapítója lett. Az első koncepciós perek egyikében, a Standard perben Kozma Lászlót először halálra, majd pedig súlyos börtönbüntetésre ítélték. Börtönévei alatt is dolgozhatott, mivel tagja volt annak az elítéltekből álló szakmai elit csoportnak, amely a hivatalosan áltudománynak bélyegzett kibernetika lehetőségeit kutathatta. Szabadulása után rehabilitálták, ismét a BME professzora lett, ahol 1955 és 1957 között megkonstruálta az ország első programvezérelt jelfogós számítógépét, a MESz-1-et, amely 1958-ban állt üzembe. 1960 és 1963 között a BME villamosmérnöki karának dékánja lett. Az MTA 1961-ben levelező, 1976-ban pedig rendes tagjává választotta. 1983. november 9-én halt meg Budapesten.

Műszaki Egyetem Számítógépe Kozma László 1955 és 1957 között megkonstruálta az ország első programvezérelt jelfogós számítógépét, a MESz-1-et, amely 1958-ban állt üzembe. 1955. Elkezdődik a fejlesztés 1958. Első üzemelés

MESZ-1 (1957-68) 2000 db (11 fajta) jelfogó, 600-800 W fogyasztás Írógép billentyűzete a bevitel és a kivitel is A program lapon, 45 utasítás/lap 12 db 27 bináris jegyű szám 10  2 átalakító 10 évig működött Oktató gép, szemmel látható működéssel A berendezés kb. 2000 darab, tíz különbözőféle jelfogóból épült, az adatokat bebillentyűzték, az eredmény kiírására egy írógépet alakítottak át, a billentyűket elektromágnesek húzták meg. A fogyasztása kb. 600-800 W volt. A jelfogós adattárban 12 db 27 bináris számjegyű számot lehetet tárolni. A gépben automatikus 10->2 és 2->10 átalakító volt beépítve. A berendezés érdekessége volt, hogy működése közben a reléken szemmel láthatóan is lehetett követni a műveleteket. A gép 10 évig volt használható. Sajnos a gépet – Kozma László erőfeszítései ellenére – a műszaki élet és a tudomány nem használta, ugyanis ekkor már elindult az elektronikus számítógépek fejlődése. Magyarországon is – 1959-ben – elkészült az M-3. A lényegesen gyorsabb működésű elektronikus számítógépek nagyon gyorsan kiszorították a gyakorlatból az elektromechanikus számoló- és számítógépeket.

MESZ-1 logikai szerkezete és a lapolvasó A gép programvezérelt, de nem tárolt programú volt, mivel az utasításokat is a programleolvasóba tett, kézzel lyukasztott lapokról vihették be. Egy programlapon 45 utasítás fért el. A billentyűzetről bevitt, a belső memóriában tárolt adatokat a program alapján feldolgozta. Az eredményt írógépen jelentette meg. A berendezés kisebb hibái ellenére rekonstruálható lenne, még ma is működőképes állapotban van. Egy szekrénye a Neumann János Számítógép-tudományi Társulatnál látható, a nagyobbik részét az Országos Műszaki Múzeum budai raktárában helyezték el.