Arany János Érettségi tételminta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYARORSZÁG Oláh Ibolya René Dupéré 2006 B.Ú.É.K.
Advertisements

Juhász Gyula Trianon 1.
Az én világom Somogyi J (verse).
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Arany János Ősszel.
Arany János Letészem a lantot.
Arany János balladái Műfaji sajátosságok.
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Arany János: Epilogus.
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
Mikor még semmi nem létezett..
Előadó: Csabai János színművész-rendező Zene: Jelenik Vendel
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
József Attila Érettségi tételminta.
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
Olyan vagy nekem mint csendnek a szó, Úgy kellesz mint télnek a hó,
Arany János: A walesi bárdok.
Névnapodra Szeretettel!
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Az égitest, ami a szülőföldem
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Boldog 2014-et !.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Jézusom, áldozatodra gondolok, meghaltál értem a Golgotán
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Arany János Mindvégig.
Michal Snunit A lélekmadár
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Az én világom Somogyí J (verse).
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Ébredj ember mély álmodból, Jézus megment rabságodból,
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
ISTEN hozott köztünk!.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Tudod most új élet vár.
Kimondom már bátran: az Õ irgalma nélkül Semmit sem sem ér az életem.
Jézusom, áldozatodra gondolok
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Madách Imre Érettségi tételminta.
Összehasonlító elemzés
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Arany János élete és munkássága
55.
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Jó reggelt! ADVENT 3..
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Kosztolányi Dezső Érettségi tételminta.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
Juhász Gyula Trianon 1.
Juhász Gyula Trianon 1.
Vojtina ars poeticája:
A forradalmi hullám utórezgése
Katona József Érettségi tételminta.
Vojtina ars poetica-ja
Tele vagyok, dallal vagyok tele, Nem, mint virággal a rét kebele, Nem mint sugárral, csillaggal az ég: De tartalmával a „poshadt fazék”, Vagy mint csatorna,
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Útravaló verseimmel Szeretném ha mások is felfedeznék ami bennük lakozik, hisz költészetünk csak ahhoz ér el kiknek szívében már szunnyadoz. Új versemmel.
Előadás másolata:

Arany János Érettségi tételminta

Témakör-Tételek Témakör: Arany János Tételek: 1. Arany János Toldi és Toldi estéje 2. Arany János balladaköltészete 3. Arany János költészete az ötvenes években 4. Arany János kései költészete (Őszikék)

Feladat 1. A nép nemzetté emelésének vágya és megvalósításának nehézségei a Toldi és a Toldi estéje című művek alapján. 2. Arany balladáinak szerkezeti és tartalmi jellemzői. Egy szabadon választott mű elemző bemutatása.

3. Arany lírai költészete az 1850-es években. Műfajátmenetek, stiláris és hangulati többszólamúság, az Évek, ti még jövendő évek, a Letészem a lantot és az Ősszel című versekben. Két vers elemző bemutatása. 4. Létösszegző versek Arany kései költészetében. Az Őszikék ciklus egy szabadon választott versének komplex elemzése.

mottó „Úgy van. Nem évek száma hozza -Nem mindig - a vén kort elé: Kevés esztendők súlya szintúgy Legörnyeszt a mély sír felé.”

Jellemezze Arany költői és emberi magatartását egy szabadon választott kései vers komplex elemzésével. Mutasson rá a létösszegző költemény alapvetéseire, értékhierarchiájára, poétikai eszköztárára!

Epilogus Az életet már megjártam. Többnyire csak gyalog jártam, Gyalog bizon'... Legfölebb ha omnibuszon. Láttam sok kevély fogatot, Fényes tengelyt, cifra bakot: S egy a lelkem! Soha meg se' irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel, Hetyke úrral, cifra nővel: Hogy' áll orra Az út szélin baktatóra. Ha egy úri lócsiszárral Találkoztam s bevert sárral: Nem pöröltem, -- Félreálltam, letöröltem.

Hiszen az útfélen itt-ott, Egy kis virág nekem nyitott: Azt leszedve, Megvolt szívem minden kedve. Az életet, ím, megjártam; Nem azt adott, amit vártam: Néha többet, Kérve, kellve, kevesebbet.

Ada címet, bár nem kértem, S több a hír-név, mint az érdem: Nagyravágyva, Bételt volna keblem vágya. Kik hiúnak és kevélynek – Tudom, boldognak is vélnek: S boldogságot Irígy nélkül még ki látott?

Bárha engem titkos métely Fölemészt: az örök kétely; S pályám bére Égetõ, mint Nessus vére. Mily temérdek munka várt még!... Mily kevés, amit beválték Félbe'-szerbe' S hány reményem hagyott cserbe'!...

Az életet már megjártam; Mit szivembe vágyva zártam, Azt nem hozta, Attól makacsul megfoszta. Egy kis `független` nyugalmat, Melyben a dal megfoganhat, Kértem kérve: S ő halasztá évrül-évre.

Csöndes fészket zöld lomb árnyán, Hova múzsám el-elvárnám, Mely sajátom; Benne én és kis családom. Munkás, vidám öregséget, Hol, mit kezdtem, abban véget... Ennyi volt csak; S hogy megint ültessek, oltsak.

Most, ha adná is már, késő: Egy nyugalom vár, a végső: Mert hogy' szálljon, Bár kalitja már kinyitva, Rab madár is, szegett szárnyon? (1877. júl. 6.)

Kiindulási pontok a műértelmezéshez-műelemzéshez (Életrajzi háttér) Létösszegző költemény-számvetés emberi/költői értékhierarchia irónia/önirónia Cím értelmezése Műfaj meghatározása átlényegített dal idő- és értékszembesítő vers

Szerkezet Poétikai eszközök 1-5 (múlt-egyéni-költői életút) 6-10 (múlt által meghatározott jelen) 11-15 (múltban megálmodott, de a jelenben be nem teljesült jövő képei) Poétikai eszközök rab madár kép (A rab gólya) verszene (páros rímű felező nyolcas) 61 sor - 61. életév