Főző Attila László (fozoa@sulinet.hu) főszerkesztő-helyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Advertisements

Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
FELVÉTELI tájékoztató
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
DIGITÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS E-LEARNING KERETRENDSZEREK Csalagovits Ádám projekt koordinátor NFT Programiroda.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Nyílt napok látogatottsága
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Matematika kompetenciaterület
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
A közoktatás intellektuális infrastruktúrája Magyar Bálint oktatási miniszter.
A hódító Róma.
Az SDT keretrendszer logikai és architektúrális felépítése Dringó Béla
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Expressz Programiroda.
Ki volt? Jézus • Mária • József • Heródes • Péter • Pilatus • Kőszikla
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
A megújuló tanárképzés
e-Learning a tanárképzésben
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A digitális tananyagtartalom használatának lehetőségei a matematika kompetenciaterületeken.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
A kerettantervek fejlesztése
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
Róma háborúi.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Nedeczky Veronika Sulinet Digitális Tudásbázis.
Szakkör címe Tantárgy, évfolyam Tanár neve Tanulmányi intézmény neve Település neve.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Kompetensek lettünk? június 27..
Forgatókönyv.
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Kht
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Szaktanári Segédlet Tananyagfejlesztés A TÁMOP /2 projekt keretein belül.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
A Pun-Római háborúk.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
DIGITÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS E-LEARNING KERETRENDSZEREK Csalagovits Ádám projekt koordinátor NFT Programiroda.
Pályázati eredmények Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Pályázati eredmények Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program HEF OP –Térségi.
OH. Az egyes vizsgázói rétegek átlageredményeinek összehasonlítása %-ban, középszinten VizsgatárgyÖsszesGimnázium Kecskeméti Református Gimnázium.
VIZSGÁZÓK SZÁMA Tantárgy neve Közép- szinten Emelt szinten matematika magyar nyelv.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A pun háborúk Itália meghódítása után a punok érzik fenyegetve magukat
A pun háborúk és Földközi-tenger medencéjének meghódít
A pun háborúk Ortutay Hanna prezentációja (9.C)
A digitális kompetencia fejlesztése
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Előadás másolata:

Főző Attila László (fozoa@sulinet.hu) főszerkesztő-helyettes

SDT- evolúció SDT 1.0 tesztverzió (2004. szeptember) Web-es lejátszó 9 tananyag módszertani információk, gráfok SDT 2.0 éles rendszer (2006. január) új tananyagok új objektumok tanterv, tanmenet foglalkozásvázlat, tananyagvázlat tevékenységek új pedagógiai tulajdonságok kimeneti követelmények kompetencia területek

Az SDT rendszer Web-es lejátszó Munkafolyamat modul Tananyagszerkesztő Objektum tár Publikációs modul Munkafolyamat modul Web-es lejátszó Web-es lektor felület Tananyagszerkesztő Az SDT alapja az Obejuktumtár. Az objektumtár és a munkafolyamatok között különböző publikációk tartják a kapcsolatot. Az SDT-hez több munkafolyamat készül, melyeket a felhasználó különböző eszközökkel tud elérni. Ezek közül most kettő van készen: web-es kliens SDTEditor lesz web-es lektor felület és különböző külső szerzői eszközöket is támogatni fogunk (pl. word)

Korábban létrehozott lap, foglalkozás, téma A tananyag felépítése Elemek Lap Foglalkozás Tevékenység Téma Az SDT-ben tárolt elemek logikailag először lapokra „szerveződnek” melyek mondjuk egy web-es html oldalnak felelnek meg. A lapok az elemek egymáshoz viszonyított elrendezését testesítik meg. A lapokat foglalkozásba, míg a foglalkozást témákba lehet szervezni. A legfontosabb jellemzője a tananyagoknak az útvonalak létrehozása, melynek segítségével meghatározható a lapok, foglalkozások közötti bejárás sorrendje. A útvonal a későbbiekben akár adott feladat megoldásához, annak kiértékeléséhez is kapcsolható, így akár a differenciált bejárás is automatizálható. Érdemes kiemelni, hogy új foglalkozás, téma (vagy bármilyen tartalom) létrehozásánál fel lehet használni a korábban létrehozott tananyagokat. Korábban létrehozott lap, foglalkozás, téma

Részlet a tankönyvből

Tananyagelemek Újrafelhasználható elemek Karthágót a föníciai Türosz város telepesei alapították, a leírások szerint Kr. e. 814-ben. (A régészeti anyag alapján is elfogadják a 9. századot.) Lakói sémi eredetű punok, akik elsősorban a földközi - tengeri kereskedelemből éltek. Az utak, raktárhelyek biztosítására hoztak létre településeket egészen Szicíliáig, amelyek lassan önálló városokká fejlődtek. Terjeszkedésük révén Észak-Afrikában a rabszolgamunkára alapozott ültetvényes gazdálkodást is bevezették. Államformájuk arisztokratikus köztársaság volt. A vezetésben két csoport érdekei jeletek meg (hol ütköztek egymással), a kereskedelmet kézbentartó és ezért a tengeri uralmat fenntartani és erősíteni kívánó gazdag kereskedőké és a szárazföldi terjeszkedést igenlő nagy földbirtokosoké. Róma és Karthagó versengése az első pun háborúval nem ért véget: Karthágó hamar kiheverte a megaláztatást. Hispánia területének elfoglalásával ásványkincsekhez jutott , majd amikor a 25 éves Hannibál, Róma kérlelhetetlen ellensége elnyerte a fővezéri címet, felkészültek egy újabb háborúra. A második pun háború Kr. e. 218-201 között zajlott. A történelem egyik legkiválóbb hadvezérének tartott Hannibál Itáliában kívánta térdre kényszeríteni Rómát. (A rómaiak szintén idegen földön, Hispaniában és Afrikában kívánták megvívni a döntő csatákat.)

A Földközi-tenger medencéjének meghódítása c. foglalkozás az SDT-ből

Az SDT továbbfejlesztése Új webes felület új lejátszó, új lapszerkezet mentési lehetőség Új szövegszerkezet Fogalomjelölések Tananyagszerkesztő alkalmazás Tesztlejátszó lejátszás és kiértékelés (kliens oldalon) Új keresőmodul pontosabb keresés és sokkal funkcionálisabb tallózás témacentrum

Új lapszerkezet Spec. egység a feladat. Jelenleg csak klien oldalon történik kiértékelés, de tervezzük a szerver oldali kiértékelést is (eredmények tárolása), illetve a feladatokhoz köthető dinamikus útvonalakat is (pl. megoldástól függő továbbhaladás).

Bejárási lehetőségek tallózó – műveltségi területek fája előre definiált lépések a tananyagegységen belül foglalkozás gráf csomópont útszakasz (él) A téma és a foglalkozás esetében a csomópontokba (állomás) helyezett tartalomhoz, útvonalak (útszakasz) definiálható.

Foglalkozásvázlat

Fogalmak

Tananyagvázlat

Fogalomgráfok

gyűjtemények linkgyűjtemény szöveggyűjtemény médiagyűjtemény adatok kísérletek bibliográfia fogalomtár

Tevékenységek Típusai: Példa Kísérlet Feladat Csomópontokból álló speciális egység (mint a foglalkozás) nincs tanári- és tanulói utasítás

Digitális tananyagfejlesztés IKT alap és középfokon - digitális tananyagfejlesztés kb. 660 foglalkozás A komponens: Informatika 1-6. évfolyam Informatika 7-12. évfolyam B komponens: IKT más műveltségi területeken

Digitális tananyagfejlesztés Külföldi és hazai jó gyakorlatok adaptációja Digitális tananyagok készítése I. – kb. 330 foglalkozás Földtani adatbázisok Interaktív emberi test Interaktív növényhatározó Felfedezők, expedíciók, a világ városai, Magyarország városai Digitális tananyagok készítése II. – kb. 330 foglalkozás Fizika, kémia, biológia példatár, kísérlet gyűjtemény és honosítása www.sulinet.hu/sunflower

Digitális tananyagfejlesztés Külföldi és hazai jó gyakorlatok adaptációja Sulinet Digitális Könyvtár Mindentudás Egyeteme – 100 db filmből álló video-tár MTI képadatbázis – 10.000 db kép adatbázisba rendezve

Digitális tananyagfejlesztés IKT alapú alapfokú közismereti és idegen nyelvi tartalomfejlesztés Tananyagfejlesztés 1-8. évfolyam számára Matematika digitális tananyagok – kb. 350 foglalkozás Anyanyelv és irodalom digitális tananyagok – kb. 330 foglalkozás Ember a természetben digitális tananyagok – kb. 200 foglalkozás Idegen nyelvi tartalomfejlesztés szakmai előkészítés alatt

Köszönöm a figyelmet!