Az SDT monitor projekt során alkalmazott tanítási módszerek Dancsó Tünde Zárókonferencia 2006.05.23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
„Hull a pelyhes fehér hó…”
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Animációk a Powerpoint-ban
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban – 1. év febr. 6. – május 23.
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Komplex Instrukciós Program
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Matematika kompetenciaterület
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Saját modul megvalósítása DROGPREVENCIÓ as tanévben Készítette : Szegedi Károlyné.
Számitástechnikai alapismeretek
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Az IKT-eszközök alkalmazásának és fejlesztésének pedagógiai támogatottsága évfolyam OKI-kutatás-fejlesztési projekt.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetenciafejlesztés – ahogy a diákok látják Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
A tanatológia oktatásának kihívásai
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
Kompetensek lettünk? június 27..
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
1 Informatika kimeneti mérés 10.évfolyam
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / HÁZT Ű ZNÉZ Ő BEN ZILAHI-SZABÓ EDIT.
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az óvodai tevékenységterv
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Digitális eszközök és források a tanórán Országos informatikai mérés Hunya Márta Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ.
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Tanulói laptop használata a tanítási órákon
TIOK IKT – tesztelés 1. osztály Pap Ágnes. A csoport bemutatása 6-7 éves korosztályon teszteltem a tananyagot. /12 fő,előképzettség nélkül,tagozat nincs,de.
Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
A VÍZ. A témahét célja az volt, hogy: a mindennapi órák és a tanagyag szorításán engedve a kijelölt célcsoportba tartozó diákok (9/a, 9/b) egy héten át.
S AJÁT MODUL ÖS TANÉVBEN D ROGPREVENCIÓ Szegedi Károlyné.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Néhány adat a 2016/2017-es tanévről
Regionális konferencia
Tanácsok a portfólió készítéséhez
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Matokos, avagy okoseszközök matematikaórán
Előadás másolata:

Az SDT monitor projekt során alkalmazott tanítási módszerek Dancsó Tünde Zárókonferencia

Dancsó Tünde2 Az új módszerek bevezetése  A frontális módszert fel kell váltani a korszerűbb módszerekre, pl. pármunka, csoportmunka, projektmódszer.  Az alkalmazott módszer hatékonysága függ a korosztálytól.  Figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat.  A bevezetéskor a fokozatosság elvét kell érvényesíteni.

Dancsó Tünde3

Dancsó Tünde4 Pármunka esetén  Ha önállóan szervezik: –A barátok kerülnek egy párba. –Nem alakulnak ki új kapcsolatok. –Az egyforma képességűek kerülnek egy párba. –Jelentős teljesítménybeli különbségek alakulnak ki a párok között.

Dancsó Tünde5

Dancsó Tünde6 Csoportmunka esetén  „A csoportok beosztását a tanulókra bíztam. Most fontosabbnak tartottam a tanulók együttműködésének fejlesztését a képességek szerinti bontásnál.”  Új cél jelenik meg a csoportmunka során: –az együttműködés szellemének fejlesztése

Dancsó Tünde7 A kezdeti bizonytalanság  „A feladat egy bemutató készítése volt.  A gyerekek a megadott témák közül és a pár- és projekt munkaformák közül választhattak.  Végül a csoportok úgy alakultak meg, hogy pármunkában és egyéni munkaformában dolgozták fel a kiválasztott témát.”

Dancsó Tünde8

Dancsó Tünde9 Egy obszervációs naplóból…  „A tanulók láthatóan jól érezték magukat az órán.  Első ilyen SDT-s órájuk volt, és nagyon igazgatottak voltak az óra elején.  A módszer újdonsága nagyon motiválóan hatott rájuk.  Egész órán lelkesen de fegyelmezetten dolgoztak.”

Dancsó Tünde10

Dancsó Tünde11 Az első tanulságok  „Sajnos a pármunkában dolgozó csoportok nem lettek kész a PowerPoint bemutatójukkal, így az ő munkájukból nem tudok csatolni.  Az ok valószínűleg a párok közötti nem megfelelő feladatmegosztás volt.”  Tanulság: a feladat vállalását kell megbeszélni és számon kérni a tanulóktól.

Dancsó Tünde12 Belevágunk korszak  „A gyerekek csoportmunkában dolgoztak.  A csoportmunka és a számítógép használata nagyon lelkesítette a tanulókat.  A csoportok önszerveződéssel alakultak ki.  A tanárnak nem kellett beleszólnia a csoport szervezésébe. (Csak egyszer kérte az egyik gyerek, hogy szeretne másik csoportba átmenni.)”  Tanulság: csak a megfelelő mértékben szabad beleszólni a csoportok szerveződésébe.

Dancsó Tünde13 Pármunka jellemzői  „Pármunkában sokkal lelkesebben dolgoztak a gyerekek. Meg tudták beszélni a feladat megoldását, tudtak egymásnak segíteni.  Az animációs feladatokat sokkal szívesebben oldják meg, mert azokban tevékenykedniük kell.  A második hasonló feladat megoldása már egyáltalán nem okozott problémát, a tanulók olyan gyorsan megoldották a feladatot, hogy még időt is nyertem.”

Dancsó Tünde14 Új számonkérési formák jelennek meg  „Köszönet igazgató úrnak, hogy az itthoni gépemre is telepítette a Class Servert, így elég időt tudtam fordítani arra, hogy megismerjem a rendszer lehetőségeit.  Nagyon sok időbe telt, mire az első feladatlapot elkészítettem, de nagyon büszke voltam magamra, amikor elkészültem.”

Dancsó Tünde15 A gép javít helyettünk?  „A feladatlap írása közben alig tudtam megállni, hogy ne segítsek a diákoknak.  Instrukcióim leginkább a helyesírásra vonatkoztak, mert tudtam, hogy a gép csak az általam megadott válaszokat a megfelelő helyesírással fogadja el.  Persze, automatikus javításra állítottam a programot. Most már tudom, hogy ez önzés volt a részemről, de annyira örültem neki, hogy ilyen könnyen kijavítok egy dolgozatot…”

Dancsó Tünde16 Kezdünk belejönni…  „Az új témakörök feldolgozása során szinte minden órán használtuk az SDT anyagokat, tanítási óránként más-más formában pl.: csoportmunkában, pármunkában.  Most az animációk projektoros kivetítésekor olyan frontális munkamódszert alkalmaztunk, amely segíti az új ismeretek feldolgozását és a térképi szemlélet fejlesztését.  Így lassan elmondhatjuk, hogy egyre jobban belejövünk, a gyerekek és a tanár is!”

Dancsó Tünde17 Visszatérhetünk-e a régi módszerekhez?  „A gyerekek a számonkérésnél erősen reklamáltak a Learning Gateway után, mert szerintük annak segítségével sokkal könnyebben meg tudják oldani a feladatokat.  Saját bevallásuk szerint utálnak írni.  No meg várni kell arra is, hogy kijavítsam a dolgozatokat…”

Dancsó Tünde18

Dancsó Tünde19 A csoportmunka során is mindenkinek dolgozni kell!  „A frontális munkánál nagyon élvezetesek voltak azok a Flash animációk, amik a mássalhangzó­törvényeket szemléltették!  Nagyon figyelték a tanulók a mozgó és átalakuló betűket.  A feladatok számítógépes feldolgozása csoportmunkában tevékeny munkára késztette a tanulókat. Lelkesen, közösen gondolkodva munkálkodtak.”

Dancsó Tünde20 Értékelés a csoportmunka során  „A csoportok munkájának értékelésénél pontosan kiderült, melyik feladatnál vannak hiányosságok és melyek azok, amik hibátlanul sikerültek.  Három munkaforma egy tanórán történő alkalmazása folyamatos munkában tartotta a gyerekeket. Nem lanyhult a figyelmük, mert annyira változatos volt az óra.”

Dancsó Tünde21 Egy projektmódszer tanulságai  „Nehéz volt a feladat elmagyarázása. Ebben én vagyok a ludas, mert nem fogalmaztam meg egyszerűbben a feladatokat.  Ezért a másfél óra első perce lényegesen kimerítőbb volt, mint egy átlagos tanóra...  A hátralévő időben viszont szokatlan passzivitásra voltam ítélve, mivel a dolgok szépen mentek nélkülem is a maguk útján.  Nagyon kényelmes óra volt :-)”

Dancsó Tünde22