Gombkötő Attila Lineáris egyenlet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nevezetes algoritmusok
Advertisements

Eljaras linearis_kereses(adatok[],n)
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Megszámlálás Elemi algoritmusok.
Logaritmikus keresés Feladat: Adott egy 11 elemű, növekvően rendezett tömb számokkal feltöltve. Keressük meg a 17-es értéket! Ha van benne, hányadik eleme.
Kiválasztás (N,A,sorszam) i := 1 Ciklus amíg (A(i) nem T) i := i+1 Ciklus vége sorszam := i Eljárás vége Kiválasztás.
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Gyakorló feladatsor eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Programozási alapismeretek
Programozási alapismeretek 5. előadás. ELTE Szlávi - Zsakó: Programozási alapismeretek 5.2/  Programozási tételek.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 4. előadás
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
Edényrendezés Adott az alábbi rendezetlen sorozat melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Programozási alapismeretek
Programozási alapismeretek 10. előadás
Programozási alapismeretek 5. előadás. ELTE 2/  Programozási tételek – a lényeglényeg  Sorozatszámítás Sorozatszámítás.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Horváth-Papné-Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom.
Programozási alapismeretek 12. előadás. ELTE  Tapasztalatok a rendezésről Tapasztalatok a rendezésről  Keresés rendezett sorozatban Keresés rendezett.
Egydimenziós tömbök. Deklarálás: var valtozónév:array[kezdőérték..végsőérték]of típus; type típusnév = array [kezdőérték..végsőérték] of típus; var valtozónév:
Készítette: Pető László
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Programozás módszertan
ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.1/ Kiválogatás Specifikáció:  Bemenet: N:Egész, X:Tömb[1..N:Valami]
ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 10.1/ Összegzés mátrixra Feladat: Egy mátrix elemeinek összege.
ELTE Szlávi - Zsakó: Programozási alapismeretek 5.1/ Sorozatszámítás Specifikáció (a végleges) :  Bemenet:
Helyes zárójelezés programozási tétele LL.
További vektor, mátrix algoritmusok
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Előrendezéses edényrendezés – RADIX „vissza”
Utórendezéses edényrendezés – RADIX „előre”
2012. február 15. Paulik Áron. i:=0 CIKLUS AMÍG i
Rendezési algoritmusok
Tömbök és programozási tételek
Rendezések és szövegkezelő függvények
Algoritmus szerkezetek
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
Nevezetes algoritmusok
Programozási tételek.
Objektum orientált programozás
Programozási tételek.
Programozás I. Típus algoritmusok
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 2. előadás.
Beillesztéses rendezés
Edényrendezés. Működés, elvek - Az edényrendezés nem összehasonlító rendezés. - A rendezendő elemeket nem hasonlítjuk össze, hanem a rendezés során az.
Feladatok (értékadás)
Programozási alapismeretek * A Zh-írás módszertana.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Programozási alapismeretek 10. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 10.2/  Kiválogatás + összegzés.
Edényrendezés PINTÉR LÁSZLÓ – FZGAF Adott az alábbi rendezetlen sorozat, melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Objektum orientált programozás
Programozási alapismeretek 11. előadás
Edényrendezés Név: Pókó Róbert Neptun: OYJPVP. Példa RADIX „előre” algoritmusra d=3 hosszú bináris számokra (r=2) Ekkor egy tömbbel meg lehet oldani a.
Algoritmusok és adatszerkezetek
„RADIX előre” edényrendezés Adott a háromjegyű bináris számok következő sorozata: 011, 111, 101, 010, 110, 001, 100 Adja meg a tömb tartalmát az egyes.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az interaktív vizsga jellegzetes feladattípusainak.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Nevezetes algoritmusok
Tömbök és programozási tételek
Mediánok és rendezett minták
Programozási tételek Mik is ezek?
Halmazműveletek.
Eljaras linearis_kereses(adatok[],n)
A maximum kiválasztás algoritmusa
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Programozási tételek.
Előadás másolata:

Gombkötő Attila Lineáris egyenlet

Információtartalom vázlata Információkezelés alapfogalmai Rendezett tömb felosztása egyenlő részekre Számhalmazok Adatok esetleges rendezése a tömbben Boole algebra Összehasonlításos keresés

A programozási tételek A programozási tételeket azért dolgozták ki, hogy a típusfeladatok megoldásához ne kelljen a programozónak újra és újra kitalálnia a módszert. A keresési probléma megoldásához nyilván a keresési algoritmusok közül választunk.

Keresési algoritmusok: Lineáris keresés tétele Logaritmikus keresés tétele A rendezetlen tömbben való kereséshez a lineáris keresés tételét használjuk. Amennyiben a logaritmikus keresést akarjuk használni, előbb sorba kell rendeznünk a tömböt. A tömbök rendezéséhez különböző rendezési algoritmusokat használhatunk: Rendezés közvetlen kiválasztással; Rendezés minimum kiválasztással; Buborékos rendezés; Egyszerű beillesztéses rendezés  

Lineáris keresés tétele Adott egy N elemű sorozat, és egy, a sorozat elemein értelmezett T tulajdonság. Kérdés: van-e T tulajdonságú elem a sorozatban, és ha van, akkor mi a sorszáma. (Eldöntés és kiválasztás tétele együtt.)

Eljárás: I:=1 Ciklus amíg I<=N és A(I) nem T tulajdonságú I:=I+1 Ciklus vége VAN:=I<=N Ha VAN akkor SORSZ:=I Eljárás vége.

Előny és hátrány Előnye: A lineáris keresés egyszerű, áttekinthető algoritmus. Hátránya: Alacsony hatékonyságú, lassú algoritmus; A keresés ideje nyilván attól függ, hogy hányadik helyen van a keresett elem; Legjobb esetben az első helyen van, ilyenkor egyből, egy lépés után megtaláljuk; Legrosszabb esetben az utolsó helyen van, ilyenkor az N. lépésnél találjuk meg; Átlagosan tehát (N+1)/2 lépés után találjuk meg a keresett elemet; A keresési idő láthatóan egyenesen arányos a tömb elemeinek számával; Ráadásul sikertelen kereséskor is végig kell járni az egész tömböt, ez sok i

PROGRAMOZÁSI TÉTELEK KOVÁCS DÁVID

A programozási tételek A programozási tételeket azért dolgozták ki, hogy a típusfeladatok megoldásához ne kelljen a programozónak újra és újra kitalálnia a módszert. A keresési probléma megoldásához a keresési algoritmusok közül választunk.

Keresési algoritmusok Lineáris keresés tétele A rendezetlen tömbben való kereséshez használjuk. Logaritmikus keresés tétele Itt előbb sorba kell rendezni a tömböt, vagy az eredetileg is sorba rendezett tömbnél alkalmazzuk.

Algoritmusok a tömbök rendezéséhez Rendezés közvetlen kiválasztással Rendezés minimum kiválasztással Buborékos rendezés Egyszerű beillesztéses rendezés

Logaritmikus keresés tétele Adott egy N elemű rendezett sorozat, illetve egy keresett elem (X). Kérdés: szerepel-e a keresett elem a sorozatban, és ha igen, akkor mi a sorszáma. Kihasználjuk, hogy a sorozat rendezett, így el tudjuk dönteni, hogy a keresett elem az éppen vizsgált elemhez képest hol helyezkedik el. Alsó, Felső: intervallum alsó és felső végpontjai.

Eljárás Eljárás: A:=1 F:=N Ciklus I:=INT((A+F)/2) Ha B(I)<X akkor A:=I+1 Ha B(I)>X akkor F:=I-1 amíg A<=F és B(I)<>X (amíg A>F vagy B(I) = X) Ciklus vége VAN:=A<=F Ha VAN akkor SORSZ:=I Eljárás vége.

Menete Rendelkezésre áll egy N elemű növekvő sorrendbe rendezett (!!!!!) sorozat és egy keresett elem (X). Olyan algoritmust kell írni, amely eldönti, hogy szerepel-e a keresett elem a sorozatban, s ha igen, akkor megadja a sorszámot. Kihasználjuk, hogy a sorozat rendezett. Ez alapján bármely elemről el tudjuk dönteni, hogy a keresett elem előtte vagy utána van-e, esetleg megtaláltuk. Az eljárás lényegének megértéséhez tudni kell, hogy az A és az F változóknak kiemelt szerepük van: mindig annak a részintervallumnak az alsó és felső végpontjai, amelyben a keresett elem benne van.

Eljárás folyamatábrában

Előnye Sokkal hatékonyabb, gyorsabb keresési mód, mint a lineáris keresés. Azért hívják logaritmikus keresésnek, mert a ciklus lépésszáma kb. log N A tömb rendezett, először meg kell nézni, hogy melyik részén található a keresett elem. Ha az elem a középsőnél nagyobb, a keresést elég a középső elem utáni részen folytatni. Ha az elem a középsőnél kisebb, a keresést elég a középső rész előtti részen folytatni.

Hátrány Bonyolult algoritmus!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!