Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A légkör összetétele és szerkezete
Advertisements

Kristályrácstípusok MBI®.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
SO2.
Szervetlen kémia Hidrogén
Ásvány-és kőzettan Szilikátok
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
Kőzetek A kőzeteket képződésük szerint három fő csoportba sorolják: • magmás kőzetek • üledékes kőzetek • metamorf (átalakult) kőzetek.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Készítette: Bodnár Balázs Témakör: Ásvány- és kőzettan
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
Témakör: Ásvány és kőzettan
A FÉMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Szilícium.
Ásvány- és kőzettan – Mohs-féle keménységi skála
Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Bevezetés az ásványtanba
Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival.
Tanács Bence Magmás kőzetek
Ásvány és Kőzettan SZULFÁTOK
Az anyag tulajdonságai és változásai
Ásványok és kőzetek.
Földtani ismeretek Ásványtani és kőzettani alapok 2. témakör:
A MAGMA.
Platinacsoport elemei
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Kőműves anyagismeret Kőzetek.
Az üledékes kőzetek általános jellemzői
Készítette: Kiss Bence MF12M3
Olvadás Topenie.
Az ásványok és kőzetek mállása
Halmazállapot-változások
KŐZETEK.
Geológiai folyamatok.
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Készítette: Madarász Ferenc
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Magmás kőzettan Földrajz BSc Sági Tamás november 13.
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Juhász Levente (YEA3G2) Ásvány- és kőzettan.
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Késztette: Hajdu Pál Róbert
Ásvány - és kőzettan alapjai
Kőzetek.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam „Múlt és jelen” Fürchtné Mayer Mária Szalkay Csilla Váncsáné Debreceni Katalin.
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Ásványok Képletek & Tudnivalók.
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
Áramlástani alapok évfolyam
6. A KŐZETEK.
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
Előadás másolata:

Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása

Tárgy előadója: Dr. Szakáll Sándor Dr. Szakáll Sándor az Ásvány- és Kőzettani tanszék vezetője, és egyetemi docens. Tanulmányait a Debreceni Egyetemen, akkor még Kossuth Lajos Tudományegyetemen, illetve a Kassai Műszaki Egyetemen végezte. Mielőtt egyetemi professzor lett, a Herman Ottó Múzeumban dolgozott. Majd 2001-ben csatlakozott a Miskolci Egyetemen oktató tanárok közé. Főbb kutatási területei: Másodlagos szulfátok Másodlagos foszfátok Magyarország ásványai Kárpátok ásványai Környezeti ásványtan

Ásvány és kőzettan témái: Ásványtan: Kőzettan: Ásványok Terméselem Szulfidok Halogenidek Oxidok-Hidroxidok Karbonátok Szulfátok Szilikátok Szerves ásványok Kőzetek Magmás Metamorf Üledékes

Ásványokról általánosan: Az ásványokat több szempont alapján is lehet csoportosítani. Lehet kémiai összetételük, illetve az alkotórészek elrendeződése alapján is. Az előző dián már némi betekintést lehetett nyerni a kémiai összetétel alapján lévő csoportosításból. Az elrendeződés alapján a következő képen lehet őket besorolni: Triklin Monoklin Rombos Trigonális Tetragonális Hexagonális Szabályos A képen a kristályrendszerek képei láthatóak.

Ásványokról általánosan: Az ásványokat felismerni fizikai és kémiai tulajdonságaik alapján lehet. Ezek a következők: Sűrűség: Lehet kicsi közepes vagy nagy sűrűségű Hasadás: Kiváló, jó, közepes, gyenge, nem hasad Törés: Egyenetlen, kagylós, földes Keménység: Nagy, közepes, kicsi Szín: Saját, idegen Fény: Gyémánt, üveg, gyöngyház, fém, zsír, viasz, fénytelen Átlátszóság: Átlátszó, opak Ezen fizikai tulajdonságok szabad szemmel, illetve tapintással érzékelhetőek, így viszonylag nagy segítséget nyújtanak az ásványok azonosításában.

Ásványok: Terméselem: Szulfid: A természetben, természetes állapotában előforduló kémiai elemek. Két típusa van, fémek és nem fémek. A természetben jelenleg mintegy 500 szulfidásványt ismerünk. Átlagos eloszlásuk a földkéregben 0,2%-ot tesz ki. A leggyakoribb szulfid a pirit.

Ásványok: Halogenid: Oxid-Hidroxid A halogenidek felépítésében az anion mindig halogén elem (F, Cl, Br, I). Ehhez legtöbbször alkáli- vagy alkáliföldfém kationok kapcsolódnak. Fémeknek oxigénnel alkotott vegyületei. A hidroxidokban a hidroxil-csoport egyedül vagy az oxigénnel együtt tölti be az anion helyeket. Szerkezetük jelentősen különbözik az oxidokétól.

Ásványok: Szulfátok: Szilikátok: A szerkezet alapeleme a tetraéderes koordinációjú szulfát (SO4)2– anion. Jellemző fizikai-kémiai tulajdonságok: alacsony olvadáspont, kis keménység, kis kémiai stabilitás, egy részük vízben könnyen oldódik. Kb. 1200 szilikátásványt ismerünk. Legfontosabb alkotó elemeik (Si, O, Al, Fe, Mg) egyúttal a leggyakoribb kémiai elemek a földkéregben. A földkéreg mintegy 70–75 %-át szilikátok alkotják (az SiO2- ásványokkal együtt kb. 90–95 %-át).

Kőzetek: A kőzet típusok képesek a megfelelő körülmények változásával egymásba alakulni. Döntően nagy földtani folyamatok során nagy tömegben jelennek meg. Csoportosításuk az átlagos kémiai összetétel, az ásványos összetétel és a szöveti-szerkezeti jellegek alapján történik. A kőzetek nagyobb része ásványok keveréke, uralkodóan kőzetalkotó ásványok építik fel. Kőzetalkotók azonban lehetnek emellett üvegszerű és szerves anyagok, illetve a szilárd komponensek között, a pórusokban elhelyezkedő folyékony és gáz halmazállapotú anyagok (víz, kő, olaj, levegő stb.). Magmás Metamorf Üledékes

Kőzetek: Magmás: Metamorf: A magmából képződnek a fő kristályosodás során. A megszilárdulás helye szerinti csoportosításuk: Intruzív(mélységi) kőzetek (5-20 km mélységben) Szubvulkáni (kismélységi) kőzetek (2-5 km mélységben) Effuzív (vulkáni) kőzetek (0-0,5 km mélységben) Metamorfózis: Oka:hőmérséklet és/vagy nyomás megváltozása, illetve irányított nyíróerők jelenléte. Megváltozik a kőzet ásványos összetétele.(Látszólag szilárd fázisú átalakulások). Megváltozik a kőzet szövete –relikt szövet – metamorf szövet. Megváltozik a kőzet szerkezete – palásság kialakulása. Általában nem változik meg a kőzet kémiai összetétele – a metamorf reakciók zömmel izokémikus folyamatok.

Kőzetek: Üledékes: A Föld felszínén, vagy a felszín közelében képződnek laza üledékek konszolidációja során. Az üledékes kőzetek képződési folyamata a mállás, szállítás, üledékképződés és kőzetté válás (diagenezis) sorozatából áll. Alapjául szolgálnak a magmás és metamorf kőzetek mállásából, illetve a vegyi úton vagy biogén közreműködéssel létrejött üledékek. Létrejöttükben nincs jelentős szerepe sem a hőmérsékletnek, sem a nyomásnak.