Raktározás A raktározás valamely folyamatrendszer olyan alrendszere, amely sajátos létesítményeivel, berendezéseivel, felszerelésével a készletek állagának.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
LogControl Raktármenedzsment
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
SMED.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
2008/2009 II. Félév Dr. Kovács György egyetemi docens
Logisztikai rendszerek I.
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
Tevékenységmenedzsment 1. szeminárium
Raktározás technológiai moduljai
Raktározástechnikai alapfogalmak
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Járatütemezési optimalizáció
Logisztikai alapelvek:
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
IT technológiai alkalmazások a
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Anyagáramlási hálózatok felépítése és modellezése
Anyagáramlási hálózatok felépítése és modellezése
6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Neumann elvek.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
ELOSZTÁS Értékteremtő folyamatok menedzsmentje - VIII. előadás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Komissiózó rendszerek
Just in Time.
R A K T Á R O Z Á S TÉMA FELDOLGOZÁSA: > Raktárak célja, fogalma
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Az állványos dinamikus tárolási rendszer
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Komissiózás részműveletei
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Csomagolás, egységrakomány-képzés
Logisztikai ügyintéző
2009. június Szimulációs Workshop 1 Diszkrét folyamatok modellezése többlépcsős technológiák optimalizálására Ladányi Richárd.
Anyagáramlási hálózatok felépítése és modellezése
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
National Instruments Confidential1 Shipping A készáruraktár:  feladata  területei  felépítése  működése.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
Raktártevékenységek: az áru mozgatása
A raktár teljesítményének mérése
Egyéb műszaki jellemzők
Raktártevékenységek 2. tárolás a raktárban
Mi a logisztikai szimuláció? Egy logisztikai rendszer szereplői... Gyártás Raktározás Rendelés.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
8. tétel.
BPR – Business Process Reengeneering
Ellátási lánc menedzsment
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Előadás másolata:

Raktározás A raktározás valamely folyamatrendszer olyan alrendszere, amely sajátos létesítményeivel, berendezéseivel, felszerelésével a készletek állagának megóvását, az áramlatok összehangolását, szükség szerinti kiegyenlítését végzi. A raktározás nem szinoním a tárolással.

A tárolási és a várakozási műveletcsoportok a termelési folyamat elején (alapanyag-raktározás, alkatrész- raktározás), a folyamat közben (műveletközi várakozás) és a folyamat végén (késztermék-raktározás) egyaránt előfordulnak.

5 A d arabáru-raktározási rendszerek áttekintése Egyedi áruk Egység- rakomá- nyok Állvány nélküli statikus Állványos statikusÁllványos dinamikus Állvány- kiszolgá- ló- gépes DarusTargoncás Kézi vagy kéziesz- közös Tárolási egységek Tárolási rendszer Anyagmozgató rendszer Jelölések:Hagyományos raktározási rendszerek Magasraktározási rendszerek

5.14 ábra. Az állvány nélküli, statikus tárolási rendszerek alapesetei (a) közvetlen halmazolás; (b) sík rakodólapos tárolás; (c) oldalfalas rakodólapos tárolás

5.15 ábra. Az állványos, statikus tárolási rendszerek főbb változatai (a) polcos állványos tárolás; (b) tárolóládás állványos tárolás; (c) rekeszes állványos tárolás; (d) átjárható állványos tárolás

5.16 ábra. Az átjárható tárolóállványok kiszolgálási folyamata

5.17 ábra. Az állványos, dinamikus tárolási rendszerek főbb változatai (a) vezetősínes utántöltős állványos tárolás; (b) gördíthető állványos tárolás; (c) függőlegesen körforgó állványos tárolás; (d) vízszintesen körforgó állványos tárolás

5.23 ábra. Futódaru alkalmazása raktárban

A raktározási rendszer alapvető paraméterei -a raktár befogadóképessége - az anyagmozgató rendszer átbocsátóképessége -nyugalmi helyzet +az áruk folytonos mozgása, a raktárkészlet állandó változása = RST – műveletek, a raktárak alapfolyamata - ellenőrzés, egységrakomány-képzés, rendezés, címkézés = raktárak kiegészítő folyamatai -ezek együtt képezik a raktározási folyamatokat.

Az eszköz-, illetve berendezésrendszer magában foglalja: a be- és kiszállító eszközöket; a rakodóeszközöket és -gépeket; az ellenőrző eszközöket és berendezéseket; a belső szállítóeszközöket és gépeket; a tárolóeszközöket és berendezéseket. Milyet válasszunk? - Mi a raktározási feladat! (mit, hogyan, hol, meddig kell tárolni és milyen intenzitással kell kiadni, beérkeztetni.

Raktár típusok -teljes egységrakományokat tároló raktárak -komissiózó raktárak ( áttárolások) -mono- vagy polistruktúrájú raktárak -folyamatos működésű szállítógépen való tárolás -A hagyományos és a magasraktározás különbsége: alkalmazott technika - speciális, számítógépes virtuális tárolás (JIT, külső raktár, VMI)

Az anyagmozgató rendszerek A kézi vagy kézieszközös anyagmozgató rendszer: 220 cm, könnyű, drágán gépesíthető, kis forgalom - kétkerekű targonca-béka, kézikocsi - létrával A targoncás anyagmozgató rendszer: Emelőtargoncák 4m Tolóoszlopos emelőtargoncák 6m Szatellitkocsis: 12m A darus anyagmozgató rendszer Futódaru, felrakódaru. Problémáik: nagy térigény, állványnál nem használható. Előny: közvetlen jármű kiszolgálás

Tárolási egység képzés - tárolási módnak megfelelő egységrakományok kialakítása - nem csak méret és tömeg, de működés szempontjából is - néha már a betárolás során vegyes egységrakományokat képeznek - optimális, ha a szállítási egység=tárolási egység - kerülni a felesleges átrakásokat (IKEA)

A tárolás A tárolási folyamatmodul műveletei: - dinamikus műveletek: ki- és betárolás: gépi berendezések - statikus művelet: tárolás: tároló állványok Kötöttpályás felrakógépek alkalmazásának előnyei: - kis útszélesség-jobb térfogat-kihasználás - nagy magasság kiszolgálására képes – kis alapterületen nagy tárolókapacitás - teljesen automatizálható

A raktározás technológiája A komissiózás 1. a tárolt árufajtákból a megrendelésnek megfelelő áruválasztékot állítják össze 2. a komissiózás biztosítja a megrendelők igényeinek - pontos - mennyiségi - minőségi - és minimális átfutási idejű kielégítését. 3. legtöbb élőmunkát igényli.

Az áruelőkészítés módjai 1. statikus áruelőkészítési módszerek - ember megy az áruhoz 2. dinamikus áruelőkészítési módszerek - áru megy az emberhez Árukiszedés lehet kézi vagy automatizált Egydimenziós vagy kétdimenziós Egydimenziós árukiszedés - gyalog kézi vagy emelésre nem alkalmas eszközzel Kétdimenziós - gépi eszköz, fel tudja emelni az embert

AUTOMATIKUS Árukiszedés eszközei: - komissiózó robotok: kézi kiszedést utánozzák, stat. És dinam., pontos lokáció kell!!, lehet vonalkód!! - táras komissiózó berendezések: a kigyűjtendő árukat egy olyan tárba helyezik el, ami képes azokból a program szerinti mennyiség kiadagolására. ( A alakú tárak )

Papír nélküli komissiózó rendszerek 1. nem szükséges hagyományos kiszedési jegyzék 2. a szgép memóriája csak az adott művelethez szükséges információt közli Kijelzős: kötött tárolási rsz-ben Számok villannak fel Soros vagy párhuzamos módszerrel ( zónás) Előnyök: - felkeresés: rövid, egyenes út - azonosítás: nem kell - kigyűjtés: hagyományos módon - nyugtázás: egy gombnyomással

Mobil terminállal: Infravörös kapcsolat kézi eszközzel vagy a kiszedőgéppel Az árukiszedés részfolyamatai: - a gép automatikusan áll be a tárolóhelyhez, terminál kijelzi a szükséges adatokat. ? - a dolgozó kiveszi az árut és a gyűjtőládába teszi - nyugtázás után a köv. helyre megy a gép - centralizált áruleadás

EDI Szükséges elemek: 1. szabványüzenetek 2. működtető szoftverek 3. telekommunikációs hálózatok EDI alkalmazás: papír nélkül Előnyei: gyors Tévedés kizárt Költségmegtakarítás Gyorsabb pénzmozgás, likviditás javul Alacsonyabb készletszintek a gyorsaság miatt

Raktárak szállítási feladatai Saját szervezetben végzett szállítások indokai: 1. saját járműpark gazdaságosan üzemeltethető 2. speciális járművekre van szükség 3. azonos jellegű feladatok nagy gyakorisággal ismétlődnek 4. a szállítások szorosan kapcsolódnak a technológiai folyamatokhoz

Milyen tevékenységeket helyezünk ki jellemzően logisztikai szolgáltatókhoz? - szállítás - raktározás - csomagolás - manipuláció: komissiózás, árurendezés, megjelölés - szállítmánymegjelölés - vámkezeltetés - az adásvétellel kapcsolatos diszpozíciós és szervezési funkciók, rendelésfelvétel, rendelés teljesítés