A szinusz-tétel és alkalmazása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
A koszinusz-tétel és alkalmazása – 1. rész
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
Pitagorasz tétel A háromszög ismeretlen oldalának, területének és kerületének kiszámítása (gyakorlás)
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
A háromszög elemi geometriája és a terület
2005. november 11..

Morley-tétel bizonyítás
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Műveletek logaritmussal
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Műszaki ábrázolás alapjai
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Nevezetes tételek GeoGebrában
Háromszögek felosztása
Az ókori görög Kultúra legnagyobb matematikusai
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Szögfüggvények és alkalmazásai
Ptol-1 Ptolemy Claudius, the great Greek mathematician lived and worked in the 2 nd century B.C. An important theorem about inscribed quadrilaterals.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
A konvex sokszögek kerülete és területe
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
Hasonlósági transzformáció ismétlése
A befogótétel.
Érintőnégyszögek
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
TRIGONOMETRIA.
Készítette: Horváth Zoltán
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

A szinusz-tétel és alkalmazása : kattintás; : tilos kattintani. ×  Készítette dr. Bay László Sike László tervei alapján és közreműködésével

Nem kérem a tétel ismertetését! Tétel (szinusz-tétel): A háromszögben két oldal aránya a velük szemközti szögek arányával egyenlő. C γ γ γ sin a a a = b b b sin sin = α α α β β β sin c c c A B A fenti összefüggéseket más alakban is fel szokás írni; ezek az egyenletek átrendezéséből adódnak: sin = sin a b sinα sinβ = a c sinα sinγ = b c sinβ sinγ = b c sinβ sinγ = a sinα ; ; ; avagy . Szavakban megfogalmazva: A háromszögben az oldalaknak és a velük szemben fekvő szögek szinuszának hányadosa állandó. Ezeknek a hányadosoknak a jelentésére később visszatérünk.    Nem kérem a tétel ismertetését!

Nem kérem ezeket a tételeket! Most megismerkedünk néhány olyan tétellel, amelyeknek vagy a szinusztétellel, vagy annak a bizonyításával, ill. a feladatok megoldásához hasznos segítséget nyújtanak Nem kérem ezeket a tételeket! 

Tétel: A háromszög területe egyenlő két oldal hossza és a közbezárt szög szinusza szorzatának a felével. absinγ 2 acsinβ 2 bcsinα 2 C T = = = . γ γ a a a b b b Bizonyítás: Tételezzük először fel azt, hogy a háromszög hegyesszögű: Rajzoljuk be a magasságvonalakat! α α c c c β β A B A B C β γ α c b a Az ACR derékszögű háromszögben sinγ = mA/b  mA = bsinγ. Tehát T = amA/2  T = (absinγ)/2. A PBC derékszögű háromszögben sinβ = mC/a  mC = asinβ. Tehát T = cmC/2  T = (acsinβ)/2. Az ABQ derékszögű háromszögben sinα = mB/c  mB = csinα. Tehát T = bmB/2  T = (bcsinα)/2. Legyen a háromszög tompaszögű, s legyen γ a tompaszög. R mA  Q  mC mB P  B Berajzoljuk a magasságokat; γ’ = 180° – γ  sinγ’ = sinγ. BCQ-ban sinγ’ = mB/a  mB = asinγ’  T = bmB/2 = = (absinγ’)/2 = (absinγ)/2. ABR-ben sinβ = mA/c  mA = csinβ  T = amA/2 = (acsinβ)/2. APC-ben sinα = mC/b  mC = bsinα  T = cmC/2 = (cbsinα)/2. β c mB P a mC  γ’ γ  b α A Q    C mA      R Nem kérem ezt a tételt! Teljes a bizonyítás!

Érdemes ezt a tételt még egyszer szemügyre venni! C absinγ 2 acsinβ 2 bcsinα 2 γ T = = = . a b absinγ 2 acsinβ 2 bcsinα 2 Ha az , és egyaránt a háromszög területével egyenlő, akkor ezek közül bármelyik kettő egymással is egyenlő! α c A β B bsinγ absinγ b csinβ acsinβ sinβ Nézzük az első kettőt! = / :c – megtehetjük, mert c  0! :sinγ – megtehetjük, mert γ  0°  sinγ  0 2 :a – megtehetjük, mert a  0! 2c 2 c sinγ 2sinγ 2 asinγ absinγ a csinα bcsinα sinα Nézzük a két szélsőt! = / :b – megtehetjük, mert b  0! :c – megtehetjük, mert c  0! :sinγ – megtehetjük, mert γ  0°  sinγ  0 2 2c 2 c sinγ 2sinγ 2 asinβ acsinβ a bsinα bcsinα sinα Nézzük az utolsó kettőt! = / :sinβ – megtehetjük, mert β  0°  sinβ  0 :b – megtehetjük, mert b  0! :c – megtehetjük, mert c  0! 2 2b 2 b sinβ 2sinβ 2 Mi adódott??? Az átalakítások után a szinusz-tételt kaptuk! A háromszög területének „kétféle felírása”, majd a „jobb oldalak” egyenlővé tétele, végül egyenlet-átalakítások a szinusz-tétel egyik bizonyítását eredményezik.   

Most kimondunk és bebizonyítunk egy másik összefüggést a háromszög területének a kiszámítására A háromszöget egyértelműen meghatározza egy oldala és a rajta fekvő két szög. Elvárható, hogy akkor a területe is kiszámítható legyen ezekből az adatokból. Ha két szög ismert, akkor a háromszög belső szögösszege miatt a harmadik is ismert. A képlet egyszerűbb megfogalmazása miatt célszerű mind a három szöget felhasználni. Tétel: Ha egy háromszög egyik oldalának a hossza a, a rajta fekvő két szög β és γ, a harmadik α, akkor a háromszög területe: T = a2sinβsinγ 2sinα A C B a b c α γ β Bizonyítás: Rajzoljuk fel a háromszöget! (Piros: adottak, kék: adottnak vehető). T = (absinγ)/2 Mivel b nem ismert, kiszámításához írjuk fel a szinusz-tételt: b/a = (sinβ)/sinα  b = (asinβ)/sinα Helyettesítsünk be az előbbi területképletbe: T = (aasinβsinγ)/2sinα  T = a2sinβsinγ 2sinα Ezzel a tételt igazoltuk! Nem kérem ezt a tételt! 

Most kimondunk és bebizonyítunk egy olyan tételt, amely a háromszög területe és a köré írt kör sugara közti kapcsolatot adja meg Tétel: Ha egy háromszög oldalainak a hossza a, b és c, a köré írt kör sugara R, akkor a háromszög területe: abc 4R T = A C c a b γ Bizonyítás: Rajzoljunk egy (általános!) hegyesszögű háromszöget! Rajzoljuk meg a köré írt körét! Kössük össze a középpontot a háromszög két csúcsával! AKB = 2γ a kerületi és középponti szögek tétele értelmében. Rajzoljuk meg az ABK háromszög AB-hez tartozó magasságát! AKB egyenlőszárú, így az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot és a szárszöget. A háromszög területe két oldal és a közbezárt szög felhasználásával: T = (absinγ)/2. KBF háromszögben sinγ = (c/2)/R = c/2R. Behelyettesítünk: Most rajzoljunk egy tompaszögű háromszöget! 2γ-t kiegészítjük 360°-ra. Megrajzoljuk az AKB háromszög magasságát. Észrevesszük, hogy sin(180° – γ) = sinγ. KBF háromszögben sin(180° – γ) = (c/2)/R = c/2R  sinγ = c/2R. Felírjuk a háromszög területét: T = (absinγ)/2. Behelyettesítés után most is ezt kapjuk: T = (abc)/(4R). K + R R 2γ γ c 2  F B = ab c 2R 2 T = absinγ 2 = abc 4R C γ b a 180° – γ A 360° – 2γ c/2 B c R F + R K 2γ  Nem kérem ezt a tételt!

Most megvizsgáljuk a szinusz-tétel egy következményét, ami a tétel egy másik alakjából adódik. Tétel: Egy háromszög bármely oldalának és a szemközti belső szögének a hányadosa a háromszög körülírt köre sugarának a kétszeresével egyenlő: C a sinα b sinβ a sinα = = = 2R γ b 2 Bizonyítás: A húrnégyszögek tétele miatt K-nál 2α, 2β és 2γ szögek adódnak. Bocsássunk K-ból merőlegeseket a háromszög oldalaira! ABK, BCK és CAK egyenlőszárú háromszögek, ezért az alaphoz tartozó magasság felezi a szárszöget és az alapot. Az AKH, BKF, ill. CKG háromszögekben: R a β F  a 2 b  G 2α α 2β + R K 2γ R β γ B sinα =  2R = a a 2R sinα  c α c 2 H A sinβ =  2R = b b 2R sinβ sinγ =  2R = c c 2R sinγ Mivel ezek az arányok mindegyike 2R-rel egyenlők, ezért egymással is egyenlők. A most bebizonyított összefüggés a szinusz-tételnek egy másik alakja. Ha a háromszög tompaszögű, a bizonyítás hasonlóképp történik; ezt bemutattuk az előbbi tétel igazolása során is. Kihasználjuk, hogy sin(180°-α) = sinα; sin(180°-β) = sinβ; sin(180°-γ) = sinγ. Ezzel a tételt bebizonyítottuk.  Nem kérem ezt a tételt!

   Egy utolsó megjegyzés Legutóbb ezt az összefüggést kaptuk: a sinα b sinβ a sinα = = = 2R Nem különös, hogy a háromszög egyetlen oldala és a vele szemközti szög már meghatározza a körülírt kört? A többi adatnak nincs is ebben szerepe? Tekintsük meg a következő ábrát: Mit jelent az, hogy az a-val szemközti szög α? Azt is, hogy az A-ból a BC szakasz α szög alatt látszik! Hol helyezkednek el azok a pontok, amelyekből egy szakasz adott szög alatt látszik? Két köríven! Emlékeztetőül lássuk a megszerkesztésüket! Így már nem meglepő, hogy egyetlen oldal és a vele szemközti szög meghatározza nemcsak a háromszög köré írt körénak a sugarát, hanem magát a köré írt kör is. A α K + B  a C +  F α    Ezt ki akarom hagyni!

Összefoglaljuk a tudnivalókat az alkalmazáshoz Ha egy feladat megoldása során találunk egy olyan háromszöget, amelyben két oldal és az oldalakkal szemközti szögek közül hármat ismerünk, és a negyedikre szükségünk van, felírhatjuk a szinusz-tételt. Ha abban a formában használjuk a tételt, hogy az egyik tört a két oldal hosszát, a másik a szemközti szögek szinuszait tartalmazzák, ügyeljünk arra, hogy a két számlálóba ugyanazon oldal, ill. a vele szemközti szög szinusza kerüljön. S hasonlóan: a két nevezőbe ugyanazon oldal, ill. a vele szemközti szög szinusza kerüljön. Ügyeljünk akkor, ha a szinusz-tétel alkalmazásával szöget számolunk! A tétel a keresett szög szinuszát szolgáltatja; visszakereséssel kapjuk a szöget. A ]0; 1[ intervallumbeli szám azonban két olyan szög szinusz, amely 0° és 180° közé esik. Megoldás azonban – korrekt feladat kitűzés esetén – csak az egyik lehet. Azt, hogy a hegyes- vagy tompaszög-e az egyetlen megoldás, úgy dönthetjük el, hogy hosszabb oldallal szemben nagyobb, rövidebb oldallal szemben kisebb szög van! Olykor az is segít, hogy a tompa szög választása esetén a háromszög belső szögeinek összege 180°-nál nagyobbra adódna. Ha egy háromszögben két oldalt, és a rövidebbel szemközti szöget adják meg ismertként, több eset lehetséges! (A feladat kitűzése ekkor nem tekinthető korrektnek.) Ha a rövidebb oldal „túl rövid”, nincs megoldás (a szög szinuszára egynél nagyobb szám adódik); ha a rövidebb oldal hossza „speciális”, a háromszög derékszögű, s egy megoldást kapunk (a szög ekkor szinusza 1); ha a rövidebb oldal „elég hosszú”, két, nem egybevágó háromszög lesz a megoldás (a szög szinusza ebben az esetben egynél kisebb). 

Most nem kérek feladatokat! 

Ezt a feladatot nem kérem! Egy háromszög két oldala 10 cm, illetve 8 cm hosszúságú. A hosszabbik megadott oldallal szemközti szög 84°-os. Határozzuk meg a háromszög ismeretlen szögeit és oldalát. Megoldás: Készítsünk vázlatot és helyezzük el rajta az adatokat! Jelöljük a kiszámítandó mennyiségeket! Találunk-e olyan háromszöget, amelyikben két oldal és a szemközti szögek közül kettő ismert, egy számítandó? Írjuk fel a szinusz-tételt! C 84° a = ? b = 8 cm α A c = 10 cm β B Igen, ABC-ben β számítandó. sinβ 8 = sin84° 10 8 5. Fejezzük ki a sinβ értékét! sinβ = sin84°  0,7956 10 6. Keressük vissza a β-t! 7. Számoljuk ki α-t a belső szögösszegből! 8. Mivel minden szög ismert, az a kiszámításához is felírható a szinusz-tétel: β  52,71°. 84° + 52,71° + α  180°  α  43,29°. a sin43,29°  10 sin84° sin43,29° 9. Fejezzük ki az a-t és számoljuk ki! a  10  6,89 cm. sin84° Ezt a feladatot nem kérem! 

Ezt a feladatot nem kérem! Egy háromszög két oldala 8,6 cm, illetve 10,3 cm. A rövidebb megadott oldallal szemközti szög 62°15’. Mekkorák a háromszög ismeretlen szögei és oldala? Megoldás: Készítsünk vázlatot és helyezzük el rajta az adatokat! Jelöljük a kiszámítandó mennyiségeket! Találunk-e olyan háromszöget, amelyikben két oldal és a szemközti szögek közül kettő ismert, egy számítandó? Írjuk fel a szinusz-tételt! C γ a = ? b = 8,6 cm α A c = 10,3 cm 62°15’ B Igen, ABC-ben γ számítandó. sinγ 10,3 = sin62°15’ 8,6 10,3 5. Fejezzük ki a sinγ értékét! sinγ = sin62°15’  1,0599 > 1 8,6 6. Mivel sinγ-ra 1-nél nagyobb érték adódott, ezért ennek a feladatnak nincs megoldása – ilyen háromszög nem létezik. A feladatban a rövidebb oldallal szemközti szöget adták meg. Egy háromszög egyértelmű szerkeszthetőségének egyik alapesete az, amikor két oldal, és a hosszabb oldallal szemközti szög adott. Esetünkben azonban nem így definiálták a háromszöget. Ezt a feladatot nem kérem! 

Ezt a feladatot nem kérem! Egy háromszög két oldala 10 cm, illetve 8 cm. A rövidebb megadott oldallal szemközti szöge 33°-os. Mekkorák a háromszög ismeretlen szögei és oldala? Megoldás: Készítsünk vázlatot és helyezzük el rajta az adatokat! Jelöljük a kiszámítandó mennyiségeket! Találunk-e olyan háromszöget, amelyikben két oldal és a szemközti szögek közül kettő ismert, egy számítandó? Írjuk fel a szinusz-tételt! C γ a = ? b = 8 cm α A c = 10 cm 33° B Igen, ABC-ben γ számítandó. sinγ 10 = sin33° 8 10 5. Fejezzük ki a sinγ értékét! sinγ = sin33°  0,6808 8 6. Keressük vissza a γ-t! 7. Számoljuk ki α-t a belső szögösszegből! 8. Mivel minden szög ismert, az a kiszámításához is felírható a szinusz-tétel: γ1  42,91°; γ2 = 180° – γ1; γ2  137,09°. 33° + γ + α  180°  α 1  104,09°; α2  9,91°. a1 sin104,09° a2 sin9,91°  ;  8 sin33° 8 sin33° sin104,09° 9. Fejezzük ki az a-t és számoljuk ki! a1  8   14,25 cm. sin33° sin9,91° a2  8   2, 53 cm. sin33° Ezt a feladatot nem kérem! 

Most nem kérem ezt a feladatot! Egy háromszög szögeinek aránya 2:3:4, míg a kerülete 18 cm. Mekkorák a háromszög oldalai? C γ Megoldás: 80° Készítsünk vázlatot! Számoljuk ki a belső szögeket a 180° arányos osztásával! Megmutatjuk, hogyan folytatnánk a feladat megoldását akkor, ha szigorúan csak a már ismertetett képlethez ragaszkodnánk. Ismeretlen az a, b és c. Felírhatjuk a szinusz-tételeket: b a A 40° α c 60° β B a sinα b sinβ = a sinα b sinβ = α:β:γ = 2:3:4; 2 + 3 + 4 =9 (arányszámok összege); 180°:9 = 20°  1 részre jut 20°; α = 220° = 40°; β = 320° = 60°; γ = 420° = 80°. Az egyenletrendszer kiegészül: a + b + c = 18 Majd megoldjuk ezt az egyenletrendszert… De van egyszerűbb eljárás is! A szinusz-tétel így is megfogalmazható: sin40°  0,6428; sin60°  0,8660; sin80°  0,9848 0,6428 + 0,8660 + 0,9848  2,4936 18 : 2,4936  7,218 (egy részre jutó hosszúság) a  0,64287,218  4,640 cm; b  0,86607,218  6,251 cm; c  0,98487,218  7,109 cm. Ugye, így sokkal egyszerűbb?... Egy háromszögben az oldalak aránya a szemközti szögek szinuszainak arányával egyenlő: a : b : c = sinα : sinβ : sinγ A megoldást egyszerűen így folytathatjuk:   Most nem kérem ezt a feladatot!  

Most nem kérem ezt a feladatot! Egy paralelogramma egyik szöge 112°. Az adott szöggel szemközti átló hossza 18 cm. Ez az átló a paralelogramma hegyesszögét 2:3 arányban osztja. Számítsuk ki a paralelogramma oldalainak a hosszát. D C Megoldás: 40,8° 18 cm b 1. Készítsünk vázlatot, és tüntessük fel rajta az adatokat! α2 2. Kiszámítjuk az A csúcsnál lévő belső szöget; a paralelogramma szomszédos szögeinek összege 180°. α1 + α2 + 112° = 180°  α1 + α2 = 68°. 3. Ezt a szöget 2:3 arányban felosztjuk. 4. Találunk olyan háromszöget, amelyben két oldal és a szemközti szögek közül három ismert, és a negyediket ki kellene számolni? 5. Írjuk fel a szinusz-tétel! 40,8° 112° A 27,2° α1 a B 2 + 3 = 5; 68°:5 = 13,6° (egy részre jut) α1 = 213,6 = 27,2°; α2 = 313,2° = 40,8°. Igen, ABC-ben ismert a 112°, a 27,2°, a 18 cm, ki kellene számolni a b-t. b sin27,2° 18 sin112° = sin27,2° sin112° b = 18  8,87 cm. 6. Számoljuk ki b-t! 7. Újabb alkalmas háromszöget keresünk. ABC alkalmas, de kellene az ACB. ACB és DAC váltószögek, így egyenlők. 8. Szinusz-tétel felírás és a kiszámolása. a sin40,8° 18 sin112° = sin40,8° sin112° a = 18  12,69 cm.  Most nem kérem ezt a feladatot!  

Most nem kérem ezt a feladatot! Egy szabályos 10 cm oldalú háromszög egyik szögét két egyenessel három egyenlő részre osztjuk. Mekkora részekre osztják ezen egyenesek a szöggel szemközti oldalt? A B C 10 cm 60° x y z P Q Megoldás: Nem három egyenlő részre!!! Készítsünk vázlatot, tüntessük fel az adatokat és a kiszámítandó mennyiségeket! Találunk olyan háromszöget, amelyben két oldal és a szemközti szögek közül három ismert, és a negyediket ki kellene számolni? Majdnem. APC-ben AC ismert, x-et számítani kellene; de a szemközti szögek pillanatnyilag ismeretlenek. A még ismeretlen szögeket ki tudjuk számítani! 100° 20° CAP = 60°:3 = 20°. CPA = 108°–20°–60° = 100° x sin20° 10 sin100° = 4. Felírjuk a szinusz-tételt az APC háromszögben: sin20° sin100° x = 10  3,47 cm. 5. Kiszámoljuk x-et: 6. A szimmetria miatt z = x: 7. Az y a „maradék”: z  3,47 cm. y = 10 – x – z  3,06 cm. Most nem kérem ezt a feladatot! 

Most nem kérem ezt a feladatot! Egy háromszög területe 4920 cm2 és két oldalának a szorzata ab = 10324 cm2 és az a oldallal szemközti szöge 64,01°. Határozzuk meg a háromszög oldalainak a hosszát. Megoldás: C γ 72,39° Készítsünk vázlatot! Keressünk a háromszög területére olyan összefüggést, amelyben lehetőleg két oldal szorzata is szerepel. Találunk ilyet; a T = (absinγ)/2 ilyen. Hasznos-e ez nekünk? b a Ha meggondoljuk, ebből ki tudjuk számítani γ-t. Ha γ ismert, β is számítható (belső szögek összege 180°). Az ab = 10324-ből egy oldal felírható a másik segítségével! Így olyan egyenletet írhatunk fel a szinusz-tétellel, amelyben csak egy ismeretlen oldal szerepel, s az kiszámítható. A c β B 64,01° 3. Számoljuk ki a γ szöget a fenti fejtegetés alapján! 4920 = absinγ 2 4920 = 10324sinγ 2  sinγ  0,9531  γ  72,39°  β  43,6°  ab = 10324 ab = 10324  b = 10342 a 4. Küszöböljük ki az egyik oldalt: a sin64,01° a2 sin64,01° b sin43,6° 10324 sin43,6° =  = 5. Írjuk fel a szinusz-tételt és számoljuk ki a-t és b-t: a  116 cm; b = 10324/a  89 cm. c sin72,39° sin72,39° 89 sin43,6° sin43,6°   c  89  123 cm. 6. Szinusz-tétellel c-t kiszámoljuk:  Most nem kérem ezt a feladatot!

Most nem kérem ezt a feladatot! Egy szimmetrikus trapéz átlója 6,8 dm, rövidebb alapja 2,6 dm, egyik szöge 68°36’. Számítsuk ki a trapéz oldalait és a területét. 2,6 dm D C 47,75° γ Megoldás: 111°24’ 63,65° Készítsünk vázlatot, tüntessük fel rajta az adatokat és a kiszámítandó mennyiségeket! A szimmetria miatt AD = BC = b; bejelöljük. A trapéz szárain fekvő szögek összege 180°, továbbá a szimmetria miatt ADC = BCD = 180° – 68°36’ = 111°24’ Találunk-e olyan háromszöget, amelyben két oldal közül az egyik a b, a másik ismert, s a velük szemközti szögek ismertek? (Mivel szinusz-tételt szeretnénk alkalmazni.) Nem, mert sem az ACD, sem az ABC háromszögben nem ismert a b-vel szemközti szög! Két lehetőségünk van: vagy koszinusz-tételt alkalmazunk, vagy kiszámoljuk a b-vel szemközti szöget. Legyen az utóbbi. Találunk-e olyan háromszöget, amelyben ismert két oldal és a velük szemközti szög, ill. egy oldal? Szinusz-tétel felírása, abból egy szög kiszámítása: b 6,8 dm b 20,85° α a 68°36’ A B Igen, az ACD háromszög erre alkalmas. 2,6 sinα 6,8 sin111°24’ = sinα = sin111°24’  0,3560  α  20,85° 2,6 6,8 A γ szög kiszámítása a háromszög belső szögösszegéből: Szinusz-tétellel b kiszámítása: ACB  111°24’ – 47,75°  63,65°. Szinusz-tétellel az a kiszámítása: Magasság: m = bsin68°36’  5,04 dm; γ  180° – 111°24’ – 20,85°  47,75° b sin47,75° sin47,75° 2,6 sin20,85° sin20,85°   b  2,6  5,41 dm. a sin63,85° sin63,65° 6,8 sin68°36’ sin68°36’   a  6,8  6,54 dm. 12. T = (a + c)m/2  (6,54 + 2,6)5,04/2  23,03 dm2.  Most nem kérem ezt a feladatot!  

További sikereket a matematikához (is)! Felhasznált irodalom: Czapáry – Czapáryné – Csete – Iványiné – Morvai – Reiman: MATEMATIKA Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény III. Kosztolányi – Kovács – Pintér – Urbán – Vincze: Matematika tankönyv 11 (Sokszínű matematika) További sikereket a matematikához (is)! 