Teleházak, eMagyarország pontok és könyvtárak, művelődési intézmények együttműködési lehetőségei Bátfai Erika Dunaszentbenedek, 2005.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
IKT = információs és kommunikációs technológia
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Uniós információ források
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Fantasztikus Programozás RobIGORika I.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További.
Fantasztikus programozás és LEGO ® robotos, mobilos próbaóra 25 órás Internet Fiesta az Újkerti Könyvtárban Debrecen, 2005 március 17., Bátfai.
Fantasztikus a programozás
Jávácska és Hangyácska INFO ÉRA 2004 Békéscsaba Bátfai Mária Erika, Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Bátfai Norbert,
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Stratégiai tervezés.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
e-Learning a tanárképzésben
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Felhasználói kérdőíves felmérés a MEK-ben Moldován István OSZK MEK.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Jávácska Használati statisztikák Bátfai Norbert
A Fantasztikus Programozás
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Digitális tartalomszolgáltatás
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A Tudásrégió közösségi színterei
A KLM modell története és jövője az e-tanulás erősödésének szempontjából Szekció: Digitális tanulási környezetek Vallomások Dr. Pitlik László, Nemes.
Előadás másolata:

Teleházak, eMagyarország pontok és könyvtárak, művelődési intézmények együttműködési lehetőségei Bátfai Erika Dunaszentbenedek,

„Új jégkorszak” ICE-age (Information, Communication, Entertainment) A hálózatba szervezett eszközök csak kísérői, támogatói a globalizációnak és az információgazdaság előretörésének. A nemzeti jövedelem mind nagyobb százaléka származik az információs szektorból ->50% fölött: információs társadalom: Az információt gazdasági forrásként használják A közösség általában jól kihasználja az információt A gazdaságon belül kifejlődik egy információs iparág Nyersanyag: az emberi tudás v. humán tőke.

Információs közmű, új írástudás Az információs közmű a modern távközlésen alapuló számítógépes hálózat. Kulcsszó a hozzáférés Info-szféra: az Internet elsősorban humán hálózat Az info-szférán való tájékozódáshoz új, információs írástudás szükséges Élethosszig tartó tanulás

Az információs társadalom jövőképe Elektronikus könyvtárak pl. – – – E-kormányzat pl. – E-kereskedelem Távmunka Távoktatás Legfontosabb a folyamatok alakíthatóságának felismerése!

Mindenki információs társadalma Számítógép + Internet mindenkinek Biztonságos adatkezelés: információs önrendelkezés Információszabadság + Helyi tudástársadalom Mindenki számára nyithatóak az utak az önszerveződés, a tanulás, az értékteremtés és az értékfogyasztás különböző módozataira.

Teleházak

E-Magyarország Pontok Teleházak Önkormányzatok Postahivatalok Gyermek- és szociális otthonok Iskolák Kultúrházak Egyházi intézmények Felsőoktatási intézmények

Lehetséges területek Egészségügy: –Dr. Info: –Orvoskereső: Európai Unió: – –Ploteus: Gazdaság, munka, jog – – –STADAT Művelődés –ODR: –MEK: –EPA: Oktatás, önképzés –Jávácska:

ODR - Törvényi, rendeleti szabályozás évi CXL. törvény „Az információs társadalom és a demokratikus jogállam működésének alapfeltétele a könyvtári rendszer, amelyen keresztül az információk szabadon, bárki számára hozzáférhetők. A könyvtári ellátás fenntartása és fejlesztése az állampolgárok és a társadalom egésze szempontjából szükséges, a könyvtári és információs szolgáltatás állami fenntartása stratégiai jelentőségű. A könyvtári rendszernek az állampolgárok érdekeit kell szolgálnia.” „59. § (1) A miniszter a nyilvános könyvtári ellátás érdekében országos dokumentumellátási rendszert alakít ki, amely magában foglalja:  a) a könyvtárközi dokumentumellátást,  b) a könyvtári dokumentumok lelőhelynyilvántartását,  c) a könyvtárak gyűjteményéből kivont dokumentumok hasznosítását a könyvtári rendszer számára.”

Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) (2004 évvége) – rekord –Könyvtárak és gyűjtemények száma: 443 –Partnerkönyvtárak száma: ~ 950 –Kérések száma: Finanszírozás… Honnan mit?

ODR

A Jávácska kezdeményezés Elindul a Jávácska projekt, cél: ismeretátadás Egy ITEM pályázat keretében felkarolja a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, az új cél: szórakoztatás és mellesleg ismeretátadás Tartalomfejlesztés, tapasztalatgyűjtés A kezdeményezés népszerűsítése: Jávácska vortál, linkcserék...; cikkek: eVilág, Debreceni TV, MTV Böngésző…; konferenciák: I. Jávácska konferencia – Debrecen, INFO Savaria - Szombathely, INFO Éra – Békéscsaba, II Jávácska konferencia – Budapest, Jávácska RoadShow… Most itt vagyunk és lépünk az oktató játékok felé, például a Hangya-társadalmak (MMO RTS hibrid)

A kezdeményezés eszméje Újdonságok visszaforgatása az oktatásba Ismeretterjesztés, figyelemfelhívás Hozzájárulás a fejlődés sebességének fokozásához Minél fiatalabb életkor (általános illetve középiskolai) Miért regénysorozat? Kezdetben volt a füzet koncepció… Majd a gyerekek visszacsatolásai felvetették a regény ötletét A napjainkban népszerű kalandregények (mint például J. K. Rowling: Harry Potter) pedig bíztatást adtak, hogy az érdeklődők olvasnak

A tudásanyag Az elsődlegesen átadott (felépített) alapfogalmak: –OO alapfogalmak, osztály - objektum - öröklődés –program - programozás - hálózat További fogalmak: , levelezési lista, kriptográfia, protokoll, csomagkapcsolás, TCP/IP, WWW, kliens-szerver modell, feromon nyom követése.

Forma Blog A főhős(nő) saját gondolatai Házi feladatai Tanárok anyagai Mesék Feladatok Ábrák

Jávácska számítógépes játékok Fraktálrajzoló Hangyaszimulációk Hangya társadalom –oktatójáték –MMO RTS hibrid –forráskódban is! –jelen fázis: tervezés

Mobiltelefonos játékok Letölthető Java játékok

A feladatok Az apróbb feladatok mellett néhány nehezebbet külön is kiemeltünk, ezek megoldása önálló elmélyülést vagy csoportos munkát kíván. Céljuk, hogy megoldásuk igénye rávegye az olvasót a közösséggel való sikeres együttműködésre (például levelezési lista vagy mentor bitmanó). Jávácska levelezési lista:

Jávácska vortál Jávácska = a könyvek + a vortál A vortál = az oktatási tartalom + a közösségi élet

Jávácska platform Ábraötlet: java.sun.com

Irányok 2005-ben Könyvtár: Jávácska vándor foglalkozások, Jávácska RoadShow, Informatika: oktatási anyag tartalomtámogatás Játék: HANGYA TÁRSADALMAK (MMO RTS hibrid) Könyv: Fazekas Igor naplója (LEGO ® Mindstorms ™ robot építés) Pályázunk, partnereket keresünk! Reméljük Ön is érdeklődik:

Köszönöm a figyelmet!