A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Advertisements

Mi változott 2008 ősze óta? Pénzügyi Kommunikáció Konferencia okt. 21. Karády Mariann TNS Media Intelligence.
Toma Pál Budapest, március 28.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Az Európai Unió története
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Munkanélküliség.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Összehasonlító gazdaságtan
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A magyar tőkeexport bemutatása
Az Európai Unió.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Európai pénzügyi intézményrendszer
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
A jogforrási rendszer II.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Közép-Európa I. Kelet-Közép-Európa.
Előadás másolata:

A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA

2008 szeptemberében az Európai Tanács ülésén napirend előtt meghallgatták Jean- Claude Trichet-t az európai jegybank elnökét: „Európára ennek legfeljebb áttételes hatása lesz.”

A gazdasági világválság kissé eltérítette Európát az egységesedés felé tartó útjáról. Az elmúlt évek nagy projektjeinek fő hangsúlya az új tagok felvételén, a fizikai és szellemi határok megszüntetésén volt. Ezeknek a folyamatoknak első nagy erőpróbája a gazdasági válság.

Európa a legnagyobb gazdasági válság idejét éli a második világháború óta. A politikai lépések megmentették a gazdaságot az azonnali összeomlástól, de az eredmények bizonytalanok, és még mindig kétséges, hogy az eddigi lépéseknek melyek lesznek a hosszú távú eredményei. A válság megjelenésével sok ország megemelte az állami hitelgaranciát, néhányan korlátlan garanciát is vállaltak. Az így megváltozott helyzet jelentősen befolyásolta a hitelvállalásokat, országok közötti feszültségekhez vezetett és aláásta az állampolgárok megoldásba vetett bizalmát.

Még mindig szükség van egységes stratégiára annak érdekében, hogy az Európai Unió piaca ne váljon túlságosan szegmentálttá, különösen a több országra kiterjedő intézmények költségvetési megoszlása terén. Az eurózóna országaira jellemző a magas költségvetési hiány és a nagy adóssághányad. A válság elég borús képet fest a jövőről, és felmerül a kérdés, hogy mennyire képesek együtt maradni az eurózóna országai.

A Lisszaboni Szerződés hatására az európai piac nyitottabb lett, nőtt a termelékenység és a munkavállalás, de a tendenciák az utóbbi időben lelassultak. A válság hatására egyre többen szorulnak ki a munkaerőpiacról, és ez megfelelő reformok nélkül tönkreteheti a jövőbeni fejlődés lehetőségét. A volt szocialista országok utódállamainak csatlakozása az Európai Unióhoz korábban nem ismert gazdasági és kereskedelmi kötődéseket hozott létre. Ez azonban túlságosan nagy hangsúlyt helyeztek a tőkebeáramlásra, és ezáltal sebezhetővé váltak a régió országai. Különösen azok az országok szenvednek a válságtól, amelyeknek magas a külföldi hitelállománya. A helyzet kezelésére egységes makrogazdasági politika és az szükséges, hogy az Európai Központi Bank egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a gazdasági életben.

Az Európai Unió elsősorban anyagi segítséget nyújtott a rászoruló országoknak, hogy a banki szektor összeomlását elkerüljék. (Fehéroroszország, Magyarország, Lettország, Románia, Szerbia, Ukrajna) További biztosítékokat nyújtott olyan országoknak, amelyek gazdasága viszonylag stabil (például Lengyelországnak), de a környező országok nehéz gazdasági helyzete miatt könnyen nehéz helyzetbe kerülhetnek. A változások egyik lehetséges módja, ha újra napirendre kerül az eurózóna bővítése, esetleg újratárgyalva a csatlakozási feltételeket. A megfelelően körvonalazott elvárások segíthetik az országokat abban, hogy a válság utáni időben világosan lássák milyen irányvonalakat követve juthatnak el az euró minél korábbi bevezetéséhez. Az eurózónához csatlakozni vágyó országoknak egymással összefogva, és nem egymást akadályozva kell a megfelelőlépést megtenni.

A válság nemcsak hátráltatja az európai gazdaságot, hanem annak is felkínálja a lehetőségét, hogy megfelelő válaszlépésekkel egységesebb, erősebb Európai Unió jöjjön létre. Az európai országok gazdaságának integrálása egy korábban sose látott sikerhez vezethet az Európai Unió történetében.

Köszönöm a figyelmet!