Az angol nyelv diadalútja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Mire lehet/ne jó az iskola?
Az 1. világháború.
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Zene: John Lennon - Imagine London délkelet-Britanniában van, a legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és évszázadokon át fővárosa a Brit Birodalomnak.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Népesedési folyamatok
Róma.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A nemzetközi üzleti élet etikája
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Negyedik előadás Március 11
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
4. tétel: A nyelvek eredet szerinti felosztása. Nyelvcsaládok
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Az Erasmus-program A napjainkban legnépszerűbb ösztöndíjprogram bemutatása.
Beszélj velünk és a világgal!
Nyiss velünk a világ felé ! PTE BTK Idegennyelvi Lektorátus Zank Ildikó.
Demográfia 2. A Világ népessége.
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Luxemburg, Málta,Hollandia
FÖLDRÉSZEK.
Az amerikai (USA) kommunikáció
Készítette:Szőke Gréta
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
Idegen nyelvek tanulása
Globális problémák.
Kontinensnyi ország-országnyi kontinens
A nagy népvándorlás.
A határon túli magyar nyelvűség
Európa nyelvei.
Deutsch hat Zukunft A német nyelvnek van jövője.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A világnépesség növekedése
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A nyelvi jel és jelrendszer
4. tétel: A történelmi Magyarország területfejlesztése az újkorban
A Föld népességének kultúrföldrajzi megoszlása
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
Világjárványok az emberiség életében
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Windsor Castle - A Windsori Kastély
Politikai és szociálgeográfia I.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Szerbia – Szerb Köztársaság
A ngol az A vasiban Az „ A ” listás nyelv. Miért fontos az angol nyelv?  Világnyelv  A társadalom- és természettudományok, a művészetek és a sport közös.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A német nyelv távlatokat nyit Nyitott kapuk napja.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.
Az Amerikai Egyesült Államok. Általános bevezetés Hivatalos neve: United States of America (rövidítve US, USA) Szövetségi állam, fővárosa Washington D.C.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A népesség összetétele
Angol az Avasiban Az „A” listás nyelv.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Földünk népessége.
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
Ázsia természetföldrajzi képe
A gyarmatosítás folyamata
Előadás másolata:

Az angol nyelv diadalútja Salya Nóra Geográfus MSc I. évfolyam Terület- és településfejlesztés szakirány

Az angol nyelv történelmi áttekintése Az indoeurópai nyelvcsaládba, ezen belül a germán nyelvekhez tartozik. i. sz. 5. sz. – a nyugati germán nyelveket beszélő angolfríz és ószász törzsek hódítják meg Nagy-Britannia szigetét  Az angol nyelv az 5. században betelepült germán törzsek nyelvének mai változata. Az angol nyelv kialakulásának szakaszai: Óangol nyelv (kb. 450-1100) – viking hatás Középangol nyelv (kb. 1100-1500) – Hódító Vilmos  normann uralom 300 éven át tartó elfranciásodás  pestis Modern angol nyelv (kb. 1500-napjainkig)  Korai modern angol nyelv (kb. 1500-1650) – Shakespeare

Hódító Vilmos partraszállása Angliában Az angol nyelv története tükrözi az angol történelem alakulását, az uralkodó osztály fő tartózkodási helyét. Sok nyelvjárás, a négy fő dialektus a négy királyság nyelve volt: Mercia, Northumbria, Kent és West Saxon. 878-ban Nagy Alfréd egyesítette a királyságokat, valamint a dialektusokat. Hódító Vilmos partraszállása Angliában

Az angol nyelv elterjedése Brit birodalom – a Földön valaha létezett legnagyobb kiterjedésű, lakosságú és gazdasági erejű gyarmattartó birodalom. 20. sz. első fele – a Föld népességének negyede tartozott uralma alá. Ekkor terjedt el az angol típusú gazdasági berendezkedés, oktatási rendszer, az angolszász jogrendszer, brit társadalom számos eleme, mint a sportok és az angol nyelv. Tájszólásokra esik szét (legjelentősebbek:brit,amerika,ausztráliai)

A Brit Birodalomhoz valaha tartozó területek

Az angol nyelv jelene, jelentősége Az angol nyelv jelenleg egyértelműen az üzleti világ nyelve, globális világnyelv. A legelterjedtebb hivatalos nyelvek egyike a francia, arab és a spanyol mellett. (több mint 50 országban) Megközelítőleg 340 millió ember anyanyelve. Az interneten közvetített információk több mint 80%-a angolul jelenik meg. 1,6 milliárd ember használja az angol nyelvet valamilyen formában. Az angol nyelvű országok a világtermelés kb. 40%-át adják.

Az angol mint hivatalos nyelv első szintű (sötétkék) és második szintű (világoskék) elterjedtsége

Az angol nyelv jelene, jelentősége Az angol második nyelvként továbbra is a leggyakrabban választott nyelv, és e téren a jelentősége várhatóan tovább erősödik. Nagy-Britanniát, Írországot és Luxemburgot kivéve minden uniós országban az angol a legnépszerűbb idegen nyelv. Megkövetelt az angolnyelv-tudás. (oktatás, gazdaság, hétköznap élet, munkaerő piac) Az angol nyelv folyamatos térhódításafelerősödő globalizáció (üzlet, kormányzat, szórakoztatás, oktatás területén)

Az angol nyelv a világban piros: egyedüli hivatalos bordó: hivatalos narancs: gyakorlatilag hivatalos sárga: sokak által használt, lila keret: hivatalos státusza ellenére kevesek által ismert, narancs keret: sokan olvasnak és írnak, de kevesen beszélnek

Beszélők száma (millió fő) Az angol nyelv jövője Nyelv Beszélők száma (millió fő) Kínai mandarin 1,212 Arab 422 Hindi 366 Angol 341 Spanyol 322 Bengáli 207 Portugál 176 Orosz 167 Japán 125 Német 100 A Föld legelterjedtebb nyelvei Forrás:Encarta,2006

Az angol nyelv jövője Vége az angol nyelv globális vezető szerepének?! A kínai, a hindi és az arab anyanyelvűek számának növekedése. Ázsiai és indiai lakosság gyors ütemű növekedése. Spanyolul, bengáliul, malájul és tamilul beszélők arányának növekedése. Kínaiul tanulni a legjövedelmezőbb?!De egyben legnehezebb nyelvek közé is sorolható. A nyelv döntő szerepe a nemzeti identitásban, a kultúra meghatározásában. Nyelvek kultúrahordozó, önfenntartó ereje.

Köszönöm a figyelmet!