Az ortodox Európa geopolitikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Bizánci birodalom.
Európa fogalma, fekvése, határai
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Az I. Világháború Békekötések.
Róma az örök város.
A világ az I. világháború előestéjén
Negyedik előadás Március 11
Politikai és szociálgeográfia I.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Az Európai civilizáció válsága
Igaza volt-e Huntingtonnak?
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Gyarmatosítás.
FÖLDRÉSZEK.
Földünk a második világháború után
Az amerikai (USA) kommunikáció
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Vallások a világban Klikk.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Politikai és szociálgeográfia I.
Közelgő vihar Út a világháborúba
A keresztény egyház a korai középkorban
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
A határon túli magyar nyelvűség
1914.
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
Európa fogalma, fekvése, határai
Európa vallásai.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
A határon túli magyarok
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
A balkáni etnikai konfliktusok háttere
Készítette: Kállai Péter
Szerbia – Szerb Köztársaság
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Kelet-Európa és a Balkán
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Kialakulása, nyugati és keleti
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Energetikai gazdaságtan
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
A kommunizmus bukása.
Vallások a világban Klikk *.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Szövetségi rendszerek
REFORMÁCIÓ.
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Ázsia természetföldrajzi képe
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Hidegháború.
Kelet-Európa lehatárolása, főbb földrajzi ismérvei
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Előadás másolata:

Az ortodox Európa geopolitikája Készítette: Hadfi Anna MA magyar-földrajz tanári

Az ortodox vallás - Ortodox katolikus és apostoli egyház Jelentése igazhitű 1054 utáni egyházszakadás Autokefál egyházaknak is nevezzük Vezetők a patriarchák konstantinápolyi antiochiai (damaszkuszi) alexandriai jeruzsálemi

Terjedése Missziós tevékenység a 9. században Cirill és Metód Népnyelvi liturgia A világ ortodox kereszténységének nagy része 15 országban él Kb. 170-200 millióan Az orosz egyház a legnépesebb közösség

Samuel Huntington 8 mai civilizációt definiál. 1. Kínai: Kína, délkelet ázsiai térség, Kína határain kívül eső országok, Vietnám, és Korea rokoni kultúrái- KONFUCIÁNUS 2. Japán- SINTOIZMUS 3. Hindu- HINDUIZMUS 4. Iszlám: arab, maláj, perzsa, török- ISZLÁM 5. Ortodox: oroszországi központú- KELETI KERESZTÉNY 6. Nyugati: Európa, Észak-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland- NYUGATI KERESZTÉNY 7. Latin-amerikai- KATOLIKUS 8. Afrikai: vitatott

A civilizációk világa: A kilencvenes évek után Forrás: S. H. Civilizációk Összecsapása. 1.3-térkép.

A civilizációk kulturális nem pedig politikai entitások A civilizációk kulturális nem pedig politikai entitások. Ezek szerint egyetlen civilizáció egy vagy több politikai egységet is tartalmazhat. „Huntington szerint a civilizációs paradigma, amelynek lényege, hogy a hidegháború után a nagyhatalmak küzdelmét a civilizációk küzdelme váltja fel, a jövő konfliktusai pedig többé nem politikai ideológiákon, hanem kulturális (elsősorban vallásbeli) különbségeken alapulnak majd.”

Ortodox. Több kutató is megkülönböztet egy oroszországi központú külön ortodox civilizációt, mely elkülönül a nyugati kereszténységtől - egyrészt a bizánci eredet, a külön vallás, a kétszáz éves tatár uralom, a bürokratikus zsarnokság alapján; - másrészt pedig a reneszánsz, a reformáció, a felvilágosodás és más központi jelentőségű nyugati tapasztalatok korlátozott hatásának következményeként.

Ellentétek a Balkánon Hidegháború alatt Görögország-Törökország– NATO szovjet fenyegetés után elmúlt a kapcsolat Bulgária-Románia—Varsói Szerződés Jugoszlávia -- el nem kötelezett ország Albánia—elszigeteltségében Kína szövetségese Balkáni vezetők: görög- szerb- bolgár ortodox szövetség Mindenki az EU-hoz akar csatlakozni

Nemzetközi kapcsolatok Románia –Bulgária Magyarország, Lenegyelo. Románia, Szerbia Görögo. Töröko. Görögország --Szerbia Albánia Jugoszlávia felbomlása után az ortodox Szerbiát Orszoszország Horvátországot pedig a katolikus Németország segíti. A Balkán vallási törésvonalak mentén balkanizálódik újra.

A Balkán félsziget vallási eloszlása

A hajdani Szovjetunió Belorusszia, Moldova és Ukrajna Oroszország felé gravitál. Belorusszia: nincs nemzeti identitás, a lakosok azonosulnak Oroszországgal is, FÁK tag, 1995 Oroszország része Moldova: Az összeomlás után független, nem sikerül az egyesülés Romániával, Eloroszosodás, FÁK tagállam Ukrajna: hasadó állam, 2 kultúra, Nyugat/Kelet

Összegzés Ellentétek mindig is fennálltak és továbbra is fenn fognak állni országok és politikailag nem azonos véleményen lévő államok között. Az okot kereshetjük, de konkrét, egyetlen megoldásra nem akadhatunk, hiszen mindez több mindenben gyökerezik. Az pedig vitathatatlan, hogy ha valaki más kultúrában nevelkedik, és érkezik, nagyobb lesz az elidegenedés az ő irányába.

Felhasznált szakirodalom Gloria Man: Az ortodox törésvonal Bp., Háttér Kiadó, 1997 D. Dr. Ottlyk Ernő: Az egyház története Bp ., A magyarország Evangélikus Egyház Sajtóosztálya, 1979 Dr. Hunyadi László: Az emberiség vallásai az őskortól napjainkig, Bp., 1998 Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása, Európa könyvkiadó Bp. ,2001 http://hu.scribd.com/doc/61248097/Samuel-P-Huntington- a-Civilizaciok-Osszecsapasa

Köszönöm a figyelmet!!