C A C nyelv utasításai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Szerver oldali programozás
Vezérlő utasítások.
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Algoritmusok.
Összefoglalás 1. Pascal program szerkezete 2. Pascal típusai
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
3. előadás (2005. március 1.) Utasítások, tömbök
Benczúr Zsolt VBA gyorstalpaló Benczúr Zsolt
Programozás alapjai.
Dinamikus tömbök.
Sztringek.
Bevezetés a Java programozásba
Mutatók, tömbök, függvények
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Borland C/C++ mintapéldák függvényekre. 1. példa Írjunk olyan függvényt amely egy számot kiirat.
Turbo pascal feladatok 2
Programozás I. Horváth Ernő.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Utasítások, elágazás- és ciklusszervezés C nyelvi utasítások
PHP Webprogramozás alapjai
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Programozás I. Ciklusok
Vizuális és web programozás II.
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Programozás C# -ban Elágazások.
C nyelv utasításai.
Ismétlő struktúrák.
A Pascal programozási nyelv alapjai
Ismétlés.
Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus
Ciklusok: 1. Számlálós ciklus
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Félévi típus feladatok
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
A Pascal programozási nyelv alapjai
Átalakítás előltesztelő ciklusból hátultesztelő ciklusba és fordítva.
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban FELADATOK
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
Tömbök és programozási tételek
Ciklusok (iterációk).
Összetett adattípusok
Készítette: Csíki Gyula
Algoritmus gyakorlati feladatok
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Algoritmus szerkezetek
Nevezetes algoritmusok
Algoritmusok.
Programozási tételek.
Objektum orientált programozás
Programozás I. Típus algoritmusok
Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás
Feladatok (értékadás)
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 7. előadás.
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmizálás, adatmodellezés
Excel programozás (makró)
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Programozási alapismeretek
Gépészeti informatika (BMEGEMIBXGI)
Programozás C# -ban Elágazások.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Változók.
ITERÁCIÓ.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

C A C nyelv utasításai

Ismétlés

Ismétlés

Ciklusutasítások A programozási nyelveken bizonyos utasítások automatikus ismétlést biztosító programszerkezetet iterációnak vagy ciklusnak (loop) nevezzük. Ez az ismétlés mindaddig tart, amíg az ismétlési feltétel igaznak bizonyul. A C nyelv háromféle ciklusutasítást tartalmaz, melyek formája: (A for utasítás esetén az opt index arra utal hogy a megjelölt kifejezések használata opcionális (nem muszáj megadni).)

Ciklusutasítások A ciklusokat csoportosíthatjuk a vezérlőfeltétel kiértékelésének helye alapján. Azokat a ciklusokat amelyeknél az utasítás a végrehajtása előtt került feldolgozásra a vezérlőfeltétel, előltesztelő ciklusnak nevezzük. Ezeknél a ciklus következő iterációja (ismétlődése) csak akkor hajtódik végre, ha a feltétel igaz (nem nulla). A while és a for előltesztelő ciklusok. Ezzel szemben a do ciklus legalább egyszer mindig lefut, hisz a vezérlő feltétel ellenőrzése az utasítás végrehajtása után történik. Ezt nevezzük hátultesztelő ciklusnak. Vannak esetek amikor szándékosan vagy véletlenül olyan ciklust hozunk létre melynek vezélőfeltétele soha nem lesz hamis. Ezeket a ciklusokat végtelen ciklusnak nevezzük.

A while ciklus A while ciklus mindaddig ismétli a hozzá tartozó utasítást (a ciklus törzsét) amíg a vizsgált kifejezés (vezérlőfeltétel) értéke igaz (nem nulla). A vizsgálat mindig megelőzi az utasítás végrehajtását. (előltesztelő ciklus)

A while ciklus szemléltetésére a blokkdiagramon

while ciklus - programok Írjunk programot ami bekér egy egész számot, és kiírja annyiszor hogy „hello”, amennyi a bekért szám értéke! Írjunk programot ami kiszámolja az első n egész szám összegét! (K:106.o) Írjunk programot ami a standard inputját átmásolja a standard outputra! (2_10.c) Írjunk programot, amely egész számokat olvas be a billentyűzetről mindaddig, amíg 0-t nem gépelünk, és közben minden beolvasott számról eldönti, hogy páros-e vagy páratlan! (2_16.c) Írjunk programot amely meghatározza két egész szám legnagyobb közös osztóját! (2_17a.c, 2_17b.c)

A for ciklus A for utasítást általában akkor használjuk, ha a ciklusmagban megadott utasítást adott számszor kívánjuk végrehajtani. A for utasítás valójában a while utasítás speciális alkalmazása, így a fenti for ciklus minden további nélkül átírható while cikklussá.

A for ciklus szemléltetésére a blokkdiagramon

A for ciklus - programok Írjunk programot ami kiírja az első 10 természetes számot és azok négyzetét. (2_9.c) Írjunk programot ami kiírja az első n egész szám összegét! (K: 110.o - a,b,c) 3. Írjunk programot, amely kiszámítja egy 0 és 12 közötti egész szám faktoriálisát!(Azért csak ekkoráét, mert a 12 faktoriálisa még tárolható egy unsigned long típusban.)(2_14.c) Írjunk programot, amely kiszámítja a jól ismert Fibonacci-sorozat n-edik elemének értékét, ahol n egy nem túl nagy természetes szám!(2_15a.c, 2_16b.c) Írjunk programot, ami megadja egy billentyűzetről beolvasott természetes szám prímtényezős felbontását. (2_19.c)

A do-while ciklus A do-while ciklus futása során mindig az utasítás végrehajtását követi a kifejezés kiértékelése. (hátultesztelő) Így a ciklus törzse legalább egyszer mindig végrehajtódik. Ha a kifejezés értéke igaz (nem 0) akkor új iteráció (ismétlődés) kezdődik, míg hamis (nulla) érték esetén a ciklus befejezi működését. 2_20.c, 2_23.c, K:112.old

A do-while ciklus szemléltetésére a blokkdiagramon

A do-while ciklus - programok Írjunk programot ami kiírja az első n egész szám összegét! (K:112.old) Írjunk programot, ami egész számokat kér be míg nullát nem gépelünk, majd kiírja az átlagukat. Írjunk programot ami megszámolja a beírt szövegben a kisbetűs karaktereket! (2_20.c) 2_23.c

A break és a continue utasítások Vannak esetek amikor egy ciklus szokásos működésébe közvetlenül be kell a avatkoznunk. Ilyen feladat például, amikor adott feltétel teljesülése esetén ki kell ugrani a ciklusból, vagy amikor a ciklus végrehajtását a következő iterációval (ismétlődéssel) kívánjuk folytatni. A legtöbb programozási nyelv a goto utasítás használatát javasolja. A C nyelv azonban rendelkezik külön utasításokkal ezen feladatok elvégzésére. A break és a continue utasítások segítségével kiléphetünk a ciklusból illetve a következő iterációra ugorhatunk a cikluson belül.

A break és a continue utasítások

A break és a continue - programok Írjunk programot, ami bekér egy egész számot, majd addig számol a bekért szám felétől visszafelé amíg nem talál egy egész osztót a számhoz. Írjunk programot, ami kiírja 1től 20ig a páros számokat úgy hogy átugorja a páratlan számokat. Írjunk programot, ami 1től kezdve kiír minden számot ami nem osztható 3mal. Írjunk programot ami addig kér be egész számokat, amíg a bekért szám nem osztható 17el. Használjunk végtelen ciklust.