Készletgazdálkodás 7.előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Temelésmenedzsment Production Management
Advertisements

Készletgazdálkodás.
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Forgóeszköz-gazdálkodás
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Készletgazdálkodás és anyagszükséglet tervezés
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
AGGREGÁLT TERVEZÉS, MRP
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
A beszerzés-ellátás logisztikája
KÉSZLETEZÉS MENEDZSMENTJE
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Készítette / Author: Tuska Katalin
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Logisztika 6.előadás.
Készletgazdálkodás Miért az egyik legfontosabb feladat a vállalatoknál? Logisztika kontra pénzügy kapcsolata a VSZ-szel.
Miért keletkeznek készletek?. A készletezés 5 célja 1. lehetővé teszi a méretgazdaságosság elérését (Ikea távol-keleti termékek) 2. kiegyenlíti a keresletet.
Készlet-nyilvántartási rendszerek
Mekkora készletet tartsunk?
Feladatmegoldás Készletgazdálkodás.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Készletek-készletgazdálkodás
13. Termelési rendszer.
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Just in Time.
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 11. Dr. Tarnóczi Tibor
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Vállalati Gazdaságtan
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 10.
Készletgazdálkodás és logisztika
A termelés költségei.
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Készletezési modellek
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Beszerzések hatékonyság növelése
SZÁMVITEL.
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Készletgazdálkodás mesterképzés.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
Kapacitástervezés.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

Készletgazdálkodás 7.előadás

Bevezető Függő keresletű termékek Független keresletű termékek Készletek sajátosságai Átfutási idő nő Tőkét köt le Ráfordítással jár Viszont biztosítja a folyamatok zavartalanságát

A készletváltozás jellemzői Rendelési tételnagyság Biztonsági készlet Maximális készlet Rendelési készlet Rendelési idő Utánpótlási idő 1.

A készletek csoportosítása Számviteli Vásárolt készletek Alapanyag Segédanyag Fűtőanyag Áruk Göngyöleg Saját termelésű készletek Befejezetlen termelés, félkésztermék késztermék

A készletek csoportosítása II. Funkcionális csoportosítás Tervezett vagy felkészülési készlet Sorozatnagyság készlet Fluktuációs készlet Szállítási készletek Tartalékalkatrész-készletek

Alapfogalmak készletgazdálkodás feladata és alapkérdései: Mit készletezzünk? Mekkora mennyiségben? milyen döntési módszerrel határozzuk meg? Mekkora ráfordítással? Honnan biztosítsuk rá a tőkét?

Készletgazdálkodás célja biztosítja az anyagi folyamatok zavartalanságát a gazdaságossági követelményeket is figyelembe véve: a termék iránti változó kereslet kielégítésére az egyes műveletek függetlenségének fenntartására a termelésütemezés rugalmasságának biztosítására biztonsági tartalék az anyagok szállításánál keletkező csúszások kivédésére a nagyobb rendelési mennyiségből adódó előnyök kihasználására

Készletezési költségek készlettartási költségek rendelési költségek Rendelésfeladás előkészítése Beszállítókkal folytatott kommunikáció Egyszer használatos csomagoló anyagok Egységrakomány képző eszközök Hiányköltség

A megfelelő rendelési/gyártási mennyiségek meghatározása az összköltségek minimalizálásával történhet, ahol az összköltség a három költségfajta - a készlettartás, a rendelési/átállási és a hiányköltség - felmerüléséből származik.

Készletezési rendszerek Rendelési idő Rögzített: T Változó: R Rendelési Q TQ RQ mennyiség S TS RS

fűrészfog modell - a rögzített rendelési mennyiségen (más néven gazdaságos rendelési mennyiség = economic order quality =EOQ) és - a rögzített időközönkénti rendelésfeladáson alapuló (periodikus) modell.

A fűrészfog modell akkor használható, ha a termék iránti kereslet állandó, és az egész periódus alatt változatlan, az átfutási idő (a rendeléstől az átvételig) állandó, a termék egységára állandó, a készlettartás költsége az átlagos készleten alapul, a rendelési és a termékváltási költség állandó a termék kereslete maradéktalanul ki van elégítve (nincs várakozás).

Teljes költség TC=D*C+(D*S)/Q+(Q/2)*H Ahol: TC = összköltség D = a termék összkereslete (pl. évente) C = a termék beszerzési/gyártási egységköltsége Q = megrendelt mennyiség S = termékváltás költsége vagy a rendelés feladásának költsége H = a vizsgált időtartam készlettartási egységköltsége

Köszönöm a figyelmet!