Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA 2004. október.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Az új épületenergetikai szabályozás
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
Szerzői jog a digitális környezetben
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Szerzői jog a könyvtárakban
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Stratégiai tervezés.
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Szerzői jogi útkeresés a digitális környezetben Dr
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Munkahelyi egészség és biztonság
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Vasútszabályozási Osztály
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Polgári Légiközlekedési Hatóság
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Kié a projekt? Calderoni kerekasztal-beszélgetés március 12. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon: (06-1) 235.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Az elektronikus közigazgatás jogi környezete
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Segédkönyvtáros képzés 2. Vázlat Biczák Péter évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
4. Az Alkotmány.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
OKJ vizsgára készülőknek
A webarchiválás jogi feltételrendszerének biztosítása
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október 14.

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A könyvtárhasználat joga mindenkit megillet. A könyvtárhasználati jog kiterjed minden európai polgárra A személyek szabad mozgása – alapszabadság az EU-ban

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A könyvtárhasználati jog érvényesülését a könyvtári rendszer biztosítja. A könyvtári rendszer egységes szabályozása Európában elismert tény

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Könyvtári rendszerKönyvtári rendszer Könyvtári rendszer Nyilvános könyvtári ellátás rendszere ODR

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A könyvtáros felsőfokú végzettségű szakember Librarian csak az érdemi könyvtáros, a könyvtár vezetője

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A könyvtáros tudásának megújítása 7 évenkénti kötelező továbbképzés és normatív támogatása

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A könyvtárakra, a könyvtárhasználatra nincs kötelező európai jogszabály A könyvtári szolgáltatások jogi kereteit a szerzői jog befolyásolja évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A törvény összhangban áll a bérleti jogról és a haszonkölcsönzési jogról szóló 92/100/EGK irányelvvel A Public Lending Right alkalmazásának bevezetésére készülünk

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Szerzői jogi szempontból a könyvtári szolgáltatások 1. Szabad felhasználás (Fair use) Engedély és díjfizetés nélkül a törvény alapján Jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálhatja Nem lehet kiterjesztően értelmezni

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Szerzői jogi szempontból a könyvtári szolgáltatások 1. Szabad felhasználás (Fair use) Könyvtári kölcsönzés (haszonbérbe adás) Szjt. 39.§ Másolat készítés saját példányról archiválásként tudományos célra vagy a nyilvános könyvtári ellátás céljára Szjt. 35. § (4)

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Szerzői jogi szempontból a könyvtári szolgáltatások 1. Szabad felhasználás (Fair use) Könyvtárközi kölcsönzés (haszonbérbe adás) Másolatküldés Szjt. 40.§

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok évi CXL. törvény a nyilvános könyvtári ellátásról A törvény figyelembe veszi a szerzői jogra vonatkozó európai és magyar szabályokat A szerzői jogi törvény legutóbbi módosítása a csatlakozás napján lépett hatályba

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok 2001/29/EK (Infosoc) irányelv az információs társadalomban érvényesülő szerzői és kapcsolódó jogok egyes kérdésekben történő összehangolásáról A nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak a nyilvános könyvtár helyett A szabad felhasználás esetei kiterjednek minden könyvtárra

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Infosoc irányelv A digitális szolgáltatás joga Saját műről, saját helyiségben, ezzel a céllal üzembe állított terminálok képernyőjén Tudományos kutatás vagy egyéni tanulás céljára Szabadon megjeleníthetők (Szjt.38.§ (5) bek.

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Szerzői jogi szempontból a könyvtári szolgáltatások Nem szabad felhasználás is lehet Engedély és díjfizetés Pl. digitalizálás, a mű Internetre kitétele

Dr. Kenyéri Katalin: Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Minőség a jogalkotásban Minőség a jog alkalmazásában Az elérni kívánt cél: Minőség a könyvtári szolgáltatásokban és ennek révén ELÉGEDETT KÖNYVTÁRHASZNÁLÓ