Radioaktív anyagok szállítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
Bátaapáti nrht – végleges elhelyezés
Atomenergia-termelés
A környezeti radioaktivitás összetevői
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 10. A radioaktív hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos eredmények és a jövő feladatai Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető.
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Radioaktivitás, izotópok
Marie Curie munkássága a Kémia Évéhez kapcsolódóan
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
A termeszétes radioaktivitás
Orvosi képfeldolgozás
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
Az atomenergia.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Mindent a radioaktivitásról
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Radioaktivitás Bomlási kinetika
Magfúzió.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Az ipari radiográfiában használt A ,illetve B(U) típusú küldeménydarabokkal szemben támasztott követelmények
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Rutherford kísérletei
Tanárnő : Szilágyi Emese
Az atommag 7. Osztály Tk
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Rádióaktivitás Illusztráció.
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
A sugárvédelem alapjai
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 15. A radioaktív hulladékelhelyezéssel kapcsolatos hazai feladatok Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető igazgató, RHK.
A termeszétes radioaktivitás
sugarzaserzekelo eszkozok
A radioaktív hulladékok elhelyezése Magyarországon
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Környezetkémia-környezetfizika
Tudományok éjszakája 3. - fizika -
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Természetes radioaktív sugárzás
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
Atomenergia.
Radioaktív lakótársunk, a radon
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
Az atomelmélet fejlődése
Előadás másolata:

Radioaktív anyagok szállítása

A radioaktivitás felfedezése Henri Becquerel francia fizikus fedezte fel a radioaktivitást. A radioaktivitás elnevezés Marie Curie-től származik. Marie Curie férjével, Pierre Curievel két radioaktív elemet találtak: polónium, rádium 1903-ban Becquerel a Curie házaspárral fizikai Nobel-díjat kapott. 1911-ben a Curie házaspár a polónium és a rádium felfedezéséért kémiai Nobel-díjat kaptak.

A radioaktivitás fogalma Radioaktív: Az atommag bármely külső hatás nélkül képes átalakulni egy másik atommaggá. Radioaktív bomlás: Az előző folyamat közben valamilyen radioaktív sugárzás kibocsátása. A radioaktív sugárzás fajtái: α – sugárzás: Bomlásnál pozitív részecskék válnak ki az atommagból. Áthatoló képessége kicsi, levegőben néhány cm. β – sugárzás: Bomlásnál negatív részecskék válnak ki az atommagból. Áthatoló képessége levegőben néhány méter. γ – sugárzás: Nagyon rövid hullámhosszú elektromágneses hullám, melynek áthatoló képessége levegőben néhány száz méter.

A radioaktív sugárzás tulajdonságai A fényképezőlemezt és a filmet megfeketíti, tehát kémiai hatása van. Láthatatlan, de néhány anyag a sugárzás következtében látható fényt bocsát ki. Erős ionizáló hatású. Elektromos illetve mágneses mezőben három összetevőre bomlik. Áthatolóképessége nagy. Károsítja az élő sejteket. A sugárzás erőssége csak a radioaktív elem mennyiségétől függ.

Radioaktív anyagok csomagolása I. A radioaktív anyagokat veszélyességüktől függően négyféle módon csomagolják a szállításhoz: Engedményes csomagolás: Így csak különösen kis aktivitású anyagokat szállítanak.(füstérzékelő) Ipari csomagolás: Ebben az esetben 200 literes fém- hordókban tárolnak és szállítanak kis aktivitású radioaktív hulladékokat, ami főleg radioaktív anyaggal szennyezett különféle munkaeszközöket, felszereléseket tartalmaz.

Radioaktív anyagok csomagolása II. A típusú csomagolás: Ez már egy többrétegű doboz. Tartalmaz egy belső tartályt, ami üvegből, műanyagból vagy gumiból készül.Ebben már nagyobb aktivitáskon- centrációjú anyagok is szállíthatóak. B típusú csomagolás: Ezekben a legszigorúbb szabályok szerint tervezett, gyártott és tesztelt tartályokban szállítanak többek között kiégett fűtőelemeket vagy nagy aktivitású radioaktív hulladékokat.

A csomagolások tesztelése Minden csomagolóeszközt fajtától függően különböző biztonsági teszteknek vetik alá szállításuk előtt: Kivétel: Engedményes csomagolás Ipari csomagolás: Rezgésteszt Szabadesés-teszt A típusú csomagolás: Vízállóság Ütéspróba Nyomásállóság B típusú csomagolás: Tűzállóság Átlyukasztás-próba

Radioaktív hulladékok szállítása Magyarországon csak kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot szállítanak. Nagyaktivitású hulladékot csak a Paksi Atomerőmű Rt. termel elhasznált fűtő- elemeik révén. Hazánkban nem szállítanak nagy- aktivitású radioaktív hulladékot. Magyarország mindössze két hulladéktárolóval rendelkezik, melyek Püspökszilágyon és Kisnémediben találhatóak. A szállítás minden esetben közúton történik, a kisaktivitású hulladékot a korábbi dián már ismertetett 200 literes fémhordókba csomagolva, a sugárforrásokat Torpedó típusú lezárt, rozsdamentes és tűzálló acéltartályokban szállítják.

Radioaktív hulladékok tárolása I. Mára rengeteg koncepciót dolgoztak ki a rövid és hosszú élettartamú radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezésére. A radioaktívhulladék-tárolók két fő csoportja: Felszín közeli tároló (1. kép) Felszín alatti tároló (2. kép) 1. Kondicionált hulladék 2. Acélhordók 3. Betonszerkezet 4. Át nem eresztő rétegek 1. kép

Radioaktív hulladékok tárolása II. Felszín alatti tároló: Üvegesített hulladék Acéltartályok Kiszolgáló járatok Geológiai formáció 2. kép

Készítette: Andorkó Bettina Köszönöm a figyelmet! Készítette: Andorkó Bettina