Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Versenyképesség fejlesztési hitelekkel
Pongorné Dr. Csákvári Marianna igazgató
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
A kis- és közepes vállalkozások versenyképessége
Önkormányzatok finanszírozása
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Magyar Export-Import Bank Rt.
Nemzeti Innovációs Hivatal
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
KEOP aktív roadshow „MFB hitelek környezetvédelmi és energiamegtakarítási célokra” Söllei Judit osztályvezető.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1 DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ZRT.. A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. bemutatása óta működő, többségi állami (RFH) tulajdonú.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest, június 17.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
III. MEGYEI GAZDASÁG- FEJLESZTÉSI KONFERENCIA A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ÁLTAL NYÚJTOTT FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
A hitelintézeti rendszer felépítése
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
1. 2 Gazdasági környezet 3 VERSENY- FEJLESZTÉS - FEJLŐDÉS  Versenyképesség növelés – KKV szektor  Infrastruktúra- és technológiai fejlesztés  Logisztikai.
Támogatott fejlesztési források vállalkozások részére Spilák Lajos régióvezető Nagykanizsa, január 26.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
12 ezer milliárd forintos keret
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság egyértelműen bankszerű tevékenységet végez, olyan fejlesztési bank, amelynek a feladatai sajátosak, de tevékenységében az üzleti bankok döntési, elemzési módszereit és piaci mechanizmusait, a banki- és technikai-szakértői ellenőrzést, a prudens működésre vonatkozó követelményeket és a megtérülési szempontokat egyaránt alkalmazza.

Stratégiájának főbb elemei közvetíti az állam közvetlen, vagy közvetett fejlesztési forrásait biztosítja a célokhoz kapcsolódó támogatások optimális felhasználását és a preferenciák érvényesülését

A gazdaságfejlesztési célokat három forrásból finanszírozza: a költségvetés által fejlesztési beruházások költségeinek fedezésére, illetve azok támogatására juttatott forrásokból a nemzetközi szervezetek (pl. Európai Unió) fejlesztésekre juttatott forrásaiból a saját - hazai és nemzetközi pénzpiaci - hitelfelvételeiből és kötvénykibocsátásaiból

Az MFB funkcióinak ismertetése I. Az állami vállalatok, a nemzetgazdasági szempontból meghatározó jelentőségű állami fejlesztések részben, vagy egészben állami eszközökből történő finanszírozása A magángazdaság gazdaságfejlesztési céloknak megfelelő fejlesztéseinek állami, részben állami, vagy teljes egészében banki "egyéb" forrásokból történő tőke-, illetve hitelfinanszírozása

Az MFB funkcióinak ismertetése II. A különböző nemzetközi fejlesztési segélyeknek a magyar gazdaság fejlesztési céljaira történő becsatornázása, illetve a magyar vállalkozói típusú nemzetközi gazdasági segélyek lebonyolítása A gazdaságfejlesztési célokkal összhangban különböző állami garanciák és biztosítások nyújtása a Magyarországon működő vállalatok biztonságának, nemzetközi hatékonyságának elősegítése érdekében

MFB hitelminősítése (Moody’s)

2001. évi XX. törvény a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról „Az Országgyűlés a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Részvénytársaság jogutódaként hozta létre - 1996. decemberében - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvénnyel a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságot…”

2001. évi XX. törvény a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról Jogállás: Az MFB Zrt. egyszemélyes, zártkörű részvénytársaság formájában működő szakosított hitelintézet. Az MFB Zrt. részvényeinek száz százaléka a Magyar Állam tulajdonában van. A részvények forgalomképtelenek. Az MFB Zrt. jegyzett tőkéje legalább 60 000 000 000 Ft

2001. évi XX. törvény a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról Az MFB Zrt. az alábbi pénzügyi szolgáltatási tevékenységeket végezheti: a) betétek és más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtése kizárólag jogi személyektől; b) hitel és pénzkölcsön nyújtása; c) pénzügyi lízing; d) b) és c) pontjában szereplő feladatához közvetlenül kapcsolódóan 1. pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása - a pénzforgalmi számlavezetés kivételével - kizárólag jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni vállalkozó részére, 2. pénzforgalmi számlavezetés kizárólag olyan gazdasági társaság részére, amelyben az MFB Zrt. közvetlen tulajdonnal rendelkezik; e) kezesség és bankgarancia, valamint egyéb bankári kötelezettség vállalása; f) hitelreferencia szolgáltatása; g) letéti szolgáltatás, széfszolgáltatás; h) valutával, devizával - ide nem értve a pénzváltási tevékenységet -, váltóval, illetve csekkel saját számlára vagy bizományosként történő kereskedelmi tevékenység; i) pénzügyi szolgáltatás közvetítése (ügynöki tevékenység).

2001. évi XX. törvény a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról Tartalmazza még: Feladatai, tevékenységi köre Költségvetési és kormányzati kapcsolata Prudens működésre vonatkozó szabályok Felügyelet és szervezete

2001. évi XX. törvény a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról Az MFB Zrt. 100%-ot elérő tulajdoni részesedéssel rendelkezhet a következő gazdálkodó szervezetekben: Beszállítói Befektetői Zrt. Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. Informatikai Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Támogatásközvetítő Zrt. Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. Magyar Export-Import Bank Zrt. Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. Magyar Követeléskezelő Zrt. MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.

MFB Bankcsoport 2001. XX. törvény szerint a Banknak kizárólag a törvény mellékletében meghatározott stratégiai cégekben lehet 49%-ot meghaladó tulajdonrésze. A csoportszintű működés a komparatív előnyök kihasználásával biztosítja a finanszírozási források hatékonyabb szétosztását, és még hangsúlyosabbá teszi az MFB-nek a magyar gazdaság fejlesztésében játszott katalizátor szerepét. A Bankcsoport tagjai összehangoltan, stratégiai partnerként működnek együtt, de igyekeznek kihasználni a speciális tevékenységükben rejlő előnyöket is.

MFB Bankcsoport – Banki pénzügyi csoport Magyar Export-Import Bank Zrt Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. Magyar Követeléskezelő Zrt. Beszállítói Befektető Zrt. Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. MFB Invest Zrt.

MFB Bankcsoport – Támogatási-közvetítő csoport MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Támogatásközvetítő Zrt. Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Corvinus Támogatásközvetítő Zrt.

MFB - Hitelprogramok Önkormányzatok Magánszemélyek Lakóközösségek Vállalkozások

Hitelprogramok - Magánszemélyek Pályamódosító hitelprogram (munkájukat elvesztő, közszférában foglalkoztatottak vállalkozóvá válásának elősegítése kedvezményes kamatozású hitellel) Sikeres Magyarországért Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram a NEP-2008. pályázatokhoz

Hitelprogramok - Lakóközösségek Panel Plusz Hitelprogram (lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása céljából kiírt pályázathoz kapcsolódó hitelnyújtás, forráslehetőség biztosítása) Sikeres Magyarországért Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram a NEP-2008. pályázatokhoz

Hitelprogramok - Önkormányzatok Panel Plusz Hitelprogram (lásd: magánszemélyek) Sikeres Magyarországért Bérlakás Hitelprogram (bérlakások, nyugdíjasházak, idősek otthona építését) Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram (törvény által előírt vagy önként vállalt közfeladatainak ellátásához szükséges beruházások finanszírozása éven túli lejáratú, kedvezményes kamatozású hitel )

Hitelprogramok - Mikro-, kis- és középvállalkozások Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram vállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepének növeléséhez, innovációs és beszállítói tevékenységének erősítéséhez, környezetvédelmi és egészségügyi célú beruházásaihoz kedvezményes kamatozású hitel nyújtása Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR + legfeljebb 4% Futamidő: legfeljebb 15 év Hitelösszeg: a minimális hitelösszeg 5 millió forint. A maximálisan felvehető hitelösszeg 3000 millió forint Saját erő mértéke: A saját erő mértéke a beruházás nettó – vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, bruttó-bekerülési értékének Devizanem: forint

Hitelprogramok - Mikro-, kis- és középvállalkozások Új Magyarország Agrár Fejlesztési Hitelprogram mezőgazdaság versenyképességét, a piacok megőrzését, az innovációt, a jó minőségű termékek előállítását, az energia és költségtakarékos módszerek alkalmazását, a környezetvédelmet elősegítő beruházásokhoz kedvezményes források biztosítása fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz kiegészítő forrás biztosítása Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR + legfeljebb 4% Futamidő: legfeljebb 15 év. Hitelösszeg: hitelcéltól függően lehet: 1 millió, 5 millió, 50 millió, 1000 millió. Saját erő mértéke: A saját erő mértéke a beruházás nettó - vagy amennyiben a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult bruttó - költségének legalább a 15 %-a. A saját erő saját forrásból és vissza nem térítendő állami támogatásból állhat. Devizanem: forint

Hitelprogramok - Mikro-, kis- és középvállalkozások Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt biztosítson a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások számára a mezőgazdasági termelés versenyképességének javításához Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR + legfeljebb 4,5% Futamidő: legfeljebb 5 év. Hitelösszeg: a minimális hitelösszeg 1 millió forint. A maximálisan felvehető hitelösszeg 200 millió forint. Saját erő mértéke: saját erő nem szükséges. Devizanem: forint

Hitelprogramok - Mikrovállalkozások Mikrohitel Plusz Hitelprogram mikrovállalkozások beruházáshoz és fejlesztéséhez hosszú lejáratú, kedvezményes forráslehetőséget biztosítson Hitelösszeg A: 1-15 millió forint B: 1-5 millió forint Saját erő: A beruházás nettó bekerülési értékének legalább 15%-a Kamat mértéke: Jegybanki alapkamat Futamidő: A: Legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel B: Legfeljebb 7 év, maximum 2 év türelmi idővel Devizanem: forint

Hitelprogramok - Mikrovállalkozások Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel mikro- és kisvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaihoz hosszú lejáratú, kedvezményes forráslehetőséget biztosítson Kamat mértéke: jegybanki alapkamat Futamidő: A: legfeljebb 10 év, max. 2 év türelmi idő B: legfeljebb 7 év, max. 2 év türelmi idő Hitelösszeg: A: 1-15 millió Ft B: 1-5 millió Ft Saját erő mértéke: beruházás nettó bekerülési értékének legalább 15%-a Devizanem: forint

Hitelprogramok - Kis- és középvállalkozások Beruházási/Projekt hitel hitel célja az MFB Zrt. üzletpolitikájához illeszkedő, önálló projektként definiálható és strukturálható fejlesztések finanszírozása kis- és középvállalkozások számára Saját erő: minimum 15% (egyedi elbírálás alapján ennél magasabb mértékű is lehet) Futamidő: maximum 15 év Devizanem: forint, euró, USD

Hitelprogramok - Kis- és középvállalkozások Új Magyarország Kisvállalkozói Hitel mikro- és kisvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaihoz hosszú lejáratú, kedvezményes forráslehetőséget biztosítson Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR+4% /év Futamidő: legfeljebb 15 év 2 év türelmi idővel Hitelösszeg: 1-50 millió Ft Saját erő mértéke: beruházás nettó bekerülési értékének 15%-a

Egyéb hitelkonstrukciók Háziorvosi hitelprogram (orvosi rendelő vásárlása, felújítása; gépek beszerzése; háziorvosi működtetési jog vásárlása) Start hitelprogram (magánvállalkozások és vállalkozásindítás ösztönzése; felhasználható pl.: munkahelyteremtés, fejlesztés, kapcsolatok építése, termék- és szolgáltatásfejlesztés) Viziközmű Beruházási Hitelprogram (törvényben meghatározott vízgazdálkodási közfeladatok ellátása érdekében víziközmű-társulatok és önkormányzatok által közösen végzett beruházások finanszírozása)

Köszönjük a figyelmet!