Katasztrófák Vulkánosság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Advertisements

Legújabb ismereti eredmények •A 2011-es II. János Pál boldoggá avatására több millió zarándokot vártak – joggal. •De a médiának sikerült olyan hangulatot.
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
A Darvaza-i kráter.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Elképzelhetetlen következmények Fimmvorduhals vulkán * 2009 március.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Energia a középpontban
Indonézia, 2004 CUNAMI.
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
Vulkanikus hegységek.
A pokol kapui… VULKÁNOK.
Földtörténet Összefoglalás.
Két ellentétes kijelentés Istenről:
Szemerszki Csilla Csernobil
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Benei Balázs, Kapui Zsuzsi, Molnár Kata, Patkó Levente, Tóth Krisztián
Vulkanológia Lacher See Készítette: Kovács Ivett Micsinai Daniella
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.
Stromboli (felszínalaktan)
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
Készítette: Kálna Gabriella
Vulkáni jelenségek.
A víz globális környezeti problémái
Vulkánosság.
Tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlások Tengerjárás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Felelősséggel a környezetért!
Eldőlt egy 13 emeletes társasház Kínában
A Balaton földrajza.
ANGOL-AMERIKAI HETEK május II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, Könyvtár Készítette a 7. osztály kiscsoportja.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
House of the Rising Sun There is a house in New Orleans They call the Rising Sun And it's been the ruin of many a poor boy And God I know I'm one A.
Az Éghajlatváltozás.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania.
Ritka látvány a Csendes-óceánon eszem In August 2006, the yacht Maiken is travelling in the south Pacific when they came across a weird sight
Ea_09 1 kockázat risk Risiko Риск. ea_09 2 memento: tankhajók Exxcon Valdez 1989, Alaszka a zátonyrafutás után közel 50 ezer m 3 olaj szennyez be 1300.
Kockázat risk Risiko Риск. memento : Bhopal 1984 Bhopal, India A Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil- izocianát (MIC)
Globális fölmelegedés hatásai
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Rezonancia katasztrófák világunkban
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Zsámbékon (mégis) tavasz akar lenni. Azért, hogy ne felejtsek.
Vörösiszap katasztrófa!!!
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)
Gyuri Zene: Clayderman - My Way Füstokádó vulkánok – a Bromo (balra) és a Semeru (a háttérben)-Indonezia.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Hegységek születése Vulkánok.
Kaliforniai iszapcsuszamlások
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Ökoiskola- vetélkedő március
Kőzetlemezek és a vulkanizmus
Az Úr az én pásztorom, nem szûkölködöm. Füves legelôkön terelget, csendes vizekhez vezet engem.
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Eldőlt egy 13 emeletes társasház Kínában
Előadás másolata:

Katasztrófák Vulkánosság

Következmények Tambora Pinatubo 1991

Mi okozhat katasztrófát? (az USGS szerint) Hamu (ld. tefra) Gáz Lahar Földcsuszamlás Láva folyás Piroklasztit ár Tefra (törmelék hullás) A tefra a kilövellt mindenfajta szilárd törmelékanyag gyűjtőneve (hamu 2 mm-nél kisebb, lapillli 2-64 mm, bomba 64 mm-nél nagyobb) Katasztrófák szempontjából fontos: gyors vagy lassabb lefolyású a folyamat – van-e idő felkészülni, védekezni, netán beavatkozni.

Következmények és lefolyás Hamu – épületek, utak, laharok alapanyaga, (közepesen gyors, következményei körültekintően kezelhető) Gáz – lehet gyors (veszélyes), váratlan és alattomos (Lake Nyos – veszélyes – 1986-ban 1700 halott), lassú (pl. utóvulkáni hatás – figyelemmel kezelhető), hosszú távú hatás (légköri aeroszol - savas esők, üvegház hatás) Lahar – azonnali hatás (jég esetén) – nagyon veszélyes, hamuból – veszélyes, de fel lehet készülni rá) Földcsuszamlás – azonnali hatás (veszélyes, de korlázott kiterjedés) Láva folyás – általában lassú (kevésbé veszélyes közvetlenül, fel lehet készülni rá) Piroklasztit ár – nagyon gyors (alig kivédhető) Tefra (törmelék hullás) – „közepesen veszélyes” szűkebb hatókör

Térbeli elhelyezkedés A legérintettebb helyek viszonylag jól lehatárolhatóak Szétsodródásnál néhány km-es sáv Bazaltos, „csendes” vulkanizmus Szubdukciónál: jellemzően max. 200-300 km-es sáv. A magmás ív szélessége az alábukás szögét kijelölő ún. Benioff-sík dőlésétől függ. (45o-os dőlés esetén szélessége 200-250 km, amelyik 200 km-re kezdődik a mélytengeri ároktól.) Robbanásos, andezeites vulkanizmus.

Tucatnyi ember égett halálra a kitörő Merapi vulkán oldalában 2010 Tucatnyi ember égett halálra a kitörő Merapi vulkán oldalában 2010. október 26., A lakosság nagy része figyelmen kívül hagyta kitörni készülő Merapi vulkán miatt elrendelt riasztást Indonéziában, ezért a hatóságoknak most több mint 10 ezer embert kell azonnal kitelepítenie a hamut és forró gőzt okádó tűzhányó környékéről. A kedd este kitört vulkán gőzei eddig tucatnyi áldozatot szedtek, és már a vulkánt őrző helyi bölcs is menekülésre biztatja a lejtőn élőket. A vulkán lejtőin mintegy 5000 ember él, ők most tömegesen menekülnek a helyszínről. 2010. október 29., A hatóságok figyelmeztetése ellenére is a kitörő vulkánnál maradt az a spirituális őr, akit a Merapi tűzhányó őrzésével bíztak meg a jávai szultánok. A bölcs híveivel együtt odaveszett a vulkánkitörésben, csütörtökön nagy tömegek előtt temették a vulkán árnyékába. A vulkán, amely legutóbb 2006-ban tört ki, már többször okozott pusztítást Jáva szigetén, 1930-ban 13 falut törölt el a föld színéről, és 1300 ember halálát okozta.

2010 Egy „szerencsésebb” forgatókönyv

„Rendszeresen felvetődik a kérdés, hogy miért sújtják egyre gyakrabban a természeti katasztrófák az emberiséget: ténylegesen több katasztrófa van-e ma, mint régebben? Ha megpróbálunk utánajárni a válasznak, akkor a természeti csapások szaporodó számának két fő oka van, s mind a kettő társadalmi oldalról befolyásolt. Egyik esetben (ilyenek a földrengéssel, vulkánossággal összefüggő katasztrófák) a kiváltó okok gyakorisága nem változik, de a túlnépesedett térségekben a lakosság a veszélyeztetett területeket egyre jobban birtokba veszi, azaz látszólag „magának keresi a bajt”. Más kérdés, vajon tehetne-e mást? Aligha. Választania kell, hogy éhen hal, vagy vállalja a nagyobb kockázatot, s bízik abban, hogy nem az ő élete alatt következik be a katasztrófa. Magam is láttam, amint Jáva szigetének legveszélyesebbnek tartott vulkánját, a Merapit szinte teljesen birtokba vette a népesség, s egy vulkánkitörést követő lahár (iszapár) bármikor elpusztíthatja a többszázezres Yogyakartát. Másik esetben viszont az ember maga teremti meg a természeti csapások sűrűsödésének eredeti okát.” … (R.J.: Globális környezeti problémák 2003)

Merapi 1995

Egy „csendesebb” vulkánvidék Izland

Halálos sav szivárog egy vulkánból (2008. július 10.) A környéken kipusztultak a halak és a madarak, a fák elhullajtották lombjukat, gyanús, sárgás hab szegélyezte a közelben lévő tavak és folyók vizét. A tragikus kép az alaszkai Chiginagak vulkán 2005. júliusi, titokzatos katasztrófáját követte. Az esetet vizsgáló geológuscsoport csak most tudta leírni a halálos környezeti katasztrófa menetét. "Nem ismertünk korábban ehhez hasonló eseményt" - mondta a New Scientistnek Johan Varekamp, a connecticuti Wesleyan University munkatársa, miután 2005 májusában a vulkán négyszáz méter átmérőjű, jeges kráteréből kénes-savas folyadék lövellt elő. A kutatócsoport arra jutott, hogy a kitöréskor kéndioxid és egyéb gázok törtek fel, amelyek megmérgezték a jégsapka olvadékvizét. Később a halálos víz elérte a 27 kilométerre lévő Mother Goose (Lúd anya) tavat, ahonnan maradéktalanul kiírtotta az életet, és megszüntette a lazacok ikrarakó helyét. A víz pH értéke 3 volt. A Chiginagak nem az egyedüli savas vulkán. Az aktív tűzhányók tizedének van kráter tava, és azok közül tizenöt magas savtartalmú. Közülük néhány, például a Costa Rica-i Poas vulkán savas vize átszivárog környező folyókba, csatornákba is. A kutatók szerint azonban a Chiginagaknál tapasztalt sűrű és végzetes köd teljesen szokatlan. A növényeket kiirtotta harminc négyzetkilométeres körzetben és százötven méterre a vulkán feletti völgyben is. A savas folyadék továbbra is szivárog a kráterből, a lazacok nem tértek vissza a folyóba, a savszint ugyanis még mindig magas. Mégis, a környező ökoszisztéma lassan ugyan, de regenerálódik, a moha már visszanőtt a fákra és kisarjadtak a növények. http://index.hu/tudomany/kornyezet/vulk0710/

Életünk során is kisebb „meglepetések”. Általában jól kiszámítható helyek, de ezek a földtörténet során vándorolnak. Életünk során is kisebb „meglepetések”. Ha komolyan vesszük többé-kevésbé „kezelhető” kockázatok. (De pl. Hawaii-n is átlagosan meghal évente 1 ember – vulkanológus) Nagy kérdés akarunk-e tanulni: Death Fog: Lake Nyos Gas Disaster Revisited National Geogrpahic Channel, Friday Sept 3, 2010 "In a lakeside village in Cameroon, West Africa, 2,000 people mysteriously die in one night. Witnesses claim their neighbors were suffocated by a white fog as they slept. Without any other clues, the question remains, was this Death Fog natural or man-made? In this area of volcanic activity, could the deaths have been caused by toxic fumes? Or was something even more sinister at work?" National Geographic  Channel. http://www.dibussi.com/2010/08/death-fog-lake-nyos-disaster-revisited.html