IP címzés Zelei Dániel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Hálózati architektúrák
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
Webtech Vizsgakérdések. Fizikai alapok •MAC address •Vake on LAN •Egyenes és keresztkötésű kábel •Két gép keresztkötésű összekötése ábrán •Alháló:host+switch+router.
IPv4 címzés.
INTERNET.
Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
Vezeték nélküli technológiák
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
IP-címek beszerzése.
Készítette: Vasvári Zoltán
Hálózati architektúrák laborgyakorlat
Útválasztás. A statikus útválasztásos környezet A statikus útválasztásos IP környezet kis, egyetlen útvonallal rendelkező, statikus IP alapú összetett.
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Racionális számok számítógépi ábrázolása
Hálózat összeállítási feladat 2
IP - hálózati címzés Tempus S_JEP Számítógép-hálózatok - 1
Számítógépes hálózatok
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 7. Hálózati réteg Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék.
Address Resolution Protocol (ARP)
Routing Information Protocol
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
A TCP/IP cím.
IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata
Számítógépes Hálózatok GY
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
IP számok Biró Piroska.
Vezetéknélküli hálózatok biztonsága
A mikroszámítógép felépítése 2. rész. A memória chipen belüli rekeszek címzéséhez szükséges címbitek száma a chip méretétől függ. Az ábrán látható memóriarekesz.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Modellezés gyakorlat Micskei Zoltán
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Gyakorlat 6. Számítógép hálózatok I.
A TCP/IP protokoll és az Internet
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
TCP/IP alapok.
Készítette: Pandur Dániel
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kapcsolatok ellenőrzése
IP alhálózatok kialakítása
Számítógép- hálózatok
1. Modul Ismerkedés a hálózatokkal
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Számítógép-hálózatok
Az IPv4 alhálózati maszk
Az alhálózatok számítása
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
IP alálózatok.
Dynamic Host Configuration Protocol
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Microsoft TechDays eseménysorozat Informatikai szakember képzés.
TCP/IP 2. Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék 2004.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Cutsheet CCNA 1 semeszter Készítette: Kiss Gergely 2/14.b.
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Alhálózatok Schmidt Tibor.
1. Írja fel bináris, hexadecimális és BCD alakban a decimális 111-et
Hálózatok.
5. Hálózati réteg Feladata:
Előadás másolata:

IP címzés Zelei Dániel

IPv4 Amikor egy állomásnak beállítjuk az IP címét, akkor azt pontozott decimális számként adjuk meg, mint például 192.168.1.5. Képzeljük el, ha a 32 bites bináris megfelelőjét kéne bevinnünk, ami 11000000101010000000000100000101. Ha csak egyetlen bitet elgépelünk, a cím már más lenne, és az állomás nem lenne képes kommunikálni a hálózaton. 32 bites IP címet az IP 4-es verziója, az IPv4 írja le, és jelenleg a leggyakoribb IP címforma az Interneten. Több mint 4 milliárd lehetséges IP cím létezik a 32 bites címzési séma felhasználásával.

Az IP cím részei A logikai 32 bites IP cím hierarchikus, és két részből áll. Az első rész azonosítja a hálózatot, a második rész pedig egy állomást azon a hálózaton. Mindkét részre szükség van az IP címben. Például, ha az állomásnak 192.168.18.57 az IP címe, akkor az első három oktett (192.168.18) azonosítja a cím hálózati részét, és az utolsó oktett (57) azonosítja az állomást.

Alhálózati maszk Minden IP cím két részből áll. Honnan tudják az állomások, melyik a hálózatcím, és melyik az állomáscim? Ennek kijelölése az alhálózati maszk fel adata. Amikor egy IP állomást beállítunk, egy alhálózati maszkot is rendelünk az IP cím mellé. Ahogy az IP cím, az alhálózati maszk is 32 bit hosszú. Az alhálózati maszk jelöli ki, hogy az IP cím melyik része a hálózatcím és melyik az állomáscím.

Összefoglalva

Egyedi alhálózati maszkok Ha egy hálózatot alhálózatokra bontunk, a forgalomirányítónak megfelelően korrigált, egyedi alhálózati maszkra van szüksége, hogy az alhálózatokat egymástól meg tudja különböztetni. Az alapértelmezett hálózati maszk és az alhálózati maszk abban különbözik egymástól, hogy az alapértelmezett maszkok csak oktett határon változnak.