Felülettudomány a heterogén katalízisben és a csillagászatban Az ipari eljárások igen jelentős része (80 %) alapul valamilyen heterogén katalitikus reakción.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
Készítette: Bráz Viktória
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 2.
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
RACIONÁLIS GYÓGYSZERTERVEZÉS MOLEKULASZERKEZETI VONATKOZÁSOK.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Ismetlés (teszt) A metán C mindkettő B etilén D egyik sem
Rézcsoport.
Nano-szerkezetű aranykatalizátorok. Hogyan tovább
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Szervetlen kémia Hidrogén
ENZIMOLÓGIA 2010.
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Környezetközpontú folyamattervezés
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Mojzes Imre – Mizsei János
Borán es foszfin molekulák kölcsönhatása oldatfázisban
Heterogén folyamatok kinetikája
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Felülettudomány és nanotechnológia,
Vékonyfilm nm körüli vastagság ultravékonyfilm - 1 nm körüli vastagság CVD (chemical vapour deposition) kémiai gőz leválasztás LPD (laser photo-deposition)
Készítette: Kálna Gabriella
Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr
A levegőburok anyaga, szerkezete
A HIDROGÉN.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
1 A napszélben áramló pozitív töltésű részecskék energia spektruma.
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Kémiai reakciók katalízis
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Kémiai anyagszerkezettan Bevezetés
Villamos kisülések alkalmazása a környezetvédelemben VII. Környezetvédelmi Konferencia-Dunaújváros Kiss Endre, Horváth Miklós, Jenei István, Hajós Gábor,
ADSZORPCIÓ.
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
STACIONÁRIUS RÉSZECSKETRANSZFER SZIMULÁCIÓJA MONTE CARLO ALAPOKON Kristóf Tamás Pannon Egyetem, Kémia Intézet Fizikai Kémia Intézeti Tanszék „Szabadenergia”
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Halmazállapot-változások
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Molekuláris elektronika Hajdu Ferenc Elektronikai Technológia Tanszék 2003.
felületi önszerveződés
Nanorészecskék fizikája, kvantumkémiai effektusok
Egykristályfelületek szerkezete és rekonstrukciói
Felülettudomány a biotechnológiában B. Kasemo: Surf. Sci. 500 (2002) 656 Napjaink egyik rohamosan növekvő gazdasági tevékenysége az egészségügyi ellátások.
Dr Jedlovszky Pál ELTE TTK
Aktív nanoszerkezetű anyagok
A kvantum rendszer.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
E, H, S, G  állapotfüggvények
Egykristályok előállítása
Kinetikus Monte Carlo  Bevezetés  Véletlen bolyongás  Residence time algoritmus.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
ENZIMOLÓGIA.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
Előadás másolata:

Felülettudomány a heterogén katalízisben és a csillagászatban Az ipari eljárások igen jelentős része (80 %) alapul valamilyen heterogén katalitikus reakción. Ezen, szilárdtestek felületén lejátszódó folyamatok számos esetben jól kidolgozottak (szénhidrogének konverziója, methanol előállítás, ammónia gyártás, stb.), ugyanakkor főleg a melléktermékek keletkezése vagy a magas energiaigény szempontjából még javíthatók. Főként a gyógyszer ipari alkalmazások esetén igen fontos a 100%-os tisztaságot megközelítő előállítás, de kívánatos eddig ismeretlen katalitikus eljárások tervezhető kidolgozása is. A felülettudományi kutatások szerepe a heterogén katalízis szempontjá- ból főként az, hogy felületérzé- keny módszerek kifejlesztésével és alkalmazásával a heterogén ka- talitikus folyamatok elemi lépéseit megismerjük.

Polikristályos és kétdimenziós (2D) modellrendszerek (oxidhordozós nemesfém katalizátorok) Polikristályos oxidhordozós katalizátor A hordozó oxid átlagos szemcsemérete a  m nagyságrendbe esik, a hordozott fémrészecskék ennél kb. két nagyságrenddel kisebbek, méretük 1-10 nm nm x 400 nm Speciális módszerrel előállított kétdimenziós modell katalizátor 2D-MK Rh / TiO 2 (110) STM felvétel HREM felvétel

Autó kipufogó katalizátorok szerkezete NO CO átalakítása káros szénhidrogének keletkezése nélkül Al 2 O 3 habkő Rh, Pt CeO 2 ZrO 2

A felülettudomány fontos hídat képez az elméleti kémia és a ipari gyakorlat között, bár még van mit javítani ebben a kapcsolatban. A valós rendszerek komplex tulajdon- ságainak megismerése mind kísérleti, mind elméleti eszközökkel egyre inkább megközelíthető :  atomról –atomra definiált komplex anyagi modellrendszerek (például kétdimenziós modellkatalizátorok)  nagy atomszámot és kölcsön-hatást tartalmazó elméleti modellek, ab initio módszerekkel megtámogatott robosztus Monte Carlo szimulációk A felületi változások szempontjából fontos elemi lépések, amelyeket a felületi szerkezet különböző konfigurációja mellett kell ismernünk és lehetőleg pontosan elméletileg is leírnunk. Nagyon fontos az időskála (femtosec-mikrosec) mivel a különböző folyamatok sebességi állandója 5-10 nagyságrenddel is eltérhet. Ezt az MC szimulációkban dinamikus időskálázással lehet megoldani

Kémiai kötés a felületen A felület-molekula kölcsönhatás alapve- tően lokális. Jó analógia állítható fel a szerves fém- komplexek és a felületi adszor- beátumok között. A már korábbam molekulákra alkal- mazott spektroszkópiai módszerek (IR, Raman) alkalmazhatósága felületi adszorbeátumokra. Jól definiált felületi adszorpciós centru- mok és formák léte (CO top – 1 pontos, bridge - 2 pontos, hollow - 3 pontos).

Felületi energetika: az adszorpció valószínűsége és erőssége Nem csupán az adott adszorpciós centrum számít, hanem annak közvetlen környezete („spectator” molekula fontossága, a preadszor- beált molekulák rendezettsége is számít). Kísérletileg alkalmazható számos spekt- roszkópiai módszer, amely lehető- vé teszi a borítottság, ily módon az adszorpciós (deszorpciós) kinetika „in situ” követését. Molekula sugár („molecular beam”) módszerekkel különösen jó szimu- lálható kísérletileg a különböző energia-komponensű részecskék reakcióképessége. („pressure gap”)

Felületi átmeneti formák (közti termékek, tranziensek) vizsgálata Az ún. reakcióút különféle élettartamú átmeneti formákon keresztül végnemenő reakció-sorozatot jelent. Ilyen jellegű kísérletekben különösen hasznos a nyomjelzéses technika, izótóp elemekkel feltöltött molekulák alkalmazása.

Egy példa a félvezető technológiából Felületi Ge adalékolása a Si felületek CVD növesztése közben elősegíti a hidrogén deszorpcióját, igy gyorsabban növeszthetők jó minőségű rétegek; a bevezetett modellleken végzett DFT számítások sokkal olcsóbban tették lehetővé a megfelelő technológia kialakítását, mintha azt kísérletileg kellett volna végig játszani A szénhidrogén katalízis egyik fontos részfolyamata a hidrogén kötések szelektív kezelése. Ma már igen hatékonyan lehet kontrolláni a C-H kötés jelenlétét, és a kutatások arra irányulhatnak, hogy a szelektív kötés-felhasadáshoz szükséges körül- ményeket megtaláljuk. Szelektív hidrogén elimináció

Felületi aktív centrum felderítése (mely lokális atomi konfiguráció a leghatékonyabb az adszorpció – disszociáció számára) Különféle orientációjú (esetleg rekonstrukciójú) felületek alkalmazása. A felülettudományi kutatások egyik nagy sikere volt az ammónia szintézis hatékonyabbá tétele.

klaszterforrás egyenkénti generálás felületi önszerveződés Nanorészecske-elrendeződés létrehozásának alapvető módszerei SZAB, Kétdimenziós katalitikus modellrendszerek kialakítása Itt már összetett rendszereket vizsgálunk Az ún. „material gap” (bonyolúltsági szakadék) csökkentése. Oxid-sík / fém-nanoklaszter Katalitikus klaszterméret 1-10 nm.

„valahol itt járunk” Ezen kísérletekben a pásztázó szondás technikák vannak leginkább segítségünkre. Vizsgálni lehet a részecske- morfológia változását a katalitikus körülmények között. A fém-hordozó kölcsönhatás vizsgálata kiemelt terület.

A modern pásztázó atomszondás módszerekkel olyan klasszikus katalitikus folyamatok jeleníthetők meg vizuálisan, mint a „spill-over” vagy a „enkapszuláció”.

Az IR spektroszkópiák alkalmasak a reakció közben is detektálni a felületi formákat. „pressure gap” probléma Nagy nyomásokon több rétegű gyengén kötött fázis is jelen lehet a felületen.

„Rengeteg munka. De ha lehet automatizálni, miért ne használjuk?!” Katalizátor optimatizálás Kombinatorikus katalízis

„Ahol mindig jó a vákuum, az a bolygóközi tér” A naprendszerünk tele van oxid nanorészecskével, különböző kis atomszámú gázokkal, vagyis egy kész vizsgálati berendezés. A csillagászati spektroszkópia napjainkban igen gyorsan fejlődik.

A naprendszerünk részecskéinek begyüjtése a különböző helyeken már megindult. A szondák legtöbbször automatikusan egy vékony rétegben gyüjtik össze a részecskéket, amelyeket aztán felületi analitikai módszerekkel különíthetünk el az eredeti összetételtől ott a helyszínen vagy a Földre szállításuk után.

A fénylő égitestek, mint például a Hold és a Merkur, ezt a tulajdonságukat a nagyenergiájú fotonok által kiváltott Na és K ion-szférának köszönhetik. A baj csak az, hogy a telekommunikációban súlyos zavarokat okoznak az ilyen „felhők”. Mindettől a leendő űrhajósok élete függhet.

A naprendszerünk égitesteinek felülete tele van részecske bombázások okozta kráterekkel, amelyeknek léptéke a nanométertől a gigaméter tartományban változik.

„egy reményt keltő folyamat ” A jéggel borított területek felet (mind például a Mars hósapka vidékén) oxigén keletkezését észlelték, amely feltételezhetően a víz elektron-indukált átalakulásával értelmezhető.