Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Piaci tökéletlenségek
Advertisements

Agrárgazdaságtan I. Előadás
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Joggazdaságtan Szalai Ákos
2. előadás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Minőségmenedzsment alapelvek
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Industrial Organization - alapvető modellek
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A stratégiai tervezés eszközei: STAKEHOLDER-elemzés
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
Összehasonlító gazdaságtan
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalatgazdaságtan : vállalatelméletek
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Vállalkozásmenedzsment I.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
SZÁMVITEL.
A piac és a piacgazdaság
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
Externáliák és közjavak
Előadás másolata:

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése szeptember18.Elmélettörténeti áttekintés. Egy kuriózum: az állatok viselkedésének gazdaságtana (Kísérleti közgazdaságtan) szeptember25.A korlátozott fogyasztói racionalitás és a versenyszabályozás október 2.Politikai cselekvés a demokráciában – tökéletes versus korlátozott informáltság I. október 9.Politikai cselekvés a demokráciában – tökéletes versus korlátozott informáltság II. október november 6.A tulajdonjogok közgazdaságtana I. november 13.A tulajdonjogok közgazdaságtana II. november 20.A tulajdonjogok közgazdaságtana III. november 27.Az erőszak gazdaságtana I. december 4.Az erőszak gazdaságtana II. december 11.Zárthelyi (vizsga-)dolgozat

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 2 Mai műveltségi kérdésünk: Kitől származik az alábbi idézet? „Felköttetem a lord-majort, ha bosszant bármi nesz!”

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 3 Az előadások felépítése I. Szűkösség, intézmények és gazdasági viselkedés  Az intézmények változásának okai  Belső tényezők  Külső tényezők II. A kapitalizmus alapintézményei  A magántulajdon  A szerződés törvénye  A korlátozott állam

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 4 III. Csere a magántulajdonon alapuló gazdaságban  A csere célja, feltételei és kiterjedése  Az árverseny korlátozásai  Tranzakciós költségek  A magántulajdon felpuhulása  Nem pénzjellegű jövedelmek IV. Termelés a magántulajdonon alapuló gazdaságban  A tulajdonjogok és a termelés hatékonysága  A profit, mint az erőforrások egyik allokátora V. Tulajdonjogok és a vállalat  A termelésszervezés módszerei  A közgazdasági elemzés alapegysége  A vállalat közgazdasági elemzése

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 5 VI. Felpuhult tulajdon és a vállalat A szabályozott vállalat A nem profitérdekeltségű vállalat A közös irányítású vállalat VII. A pénzpiacok szerepe a magántulajdonon alapuló gazdaságban A kamat és a várakozások A fogyasztási javak időbeli allokációja Gazdasági növekedés Tulajdonjogok és innováció

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 6 III. Csere a magántulajdonon alapuló gazdaságban 1. A csere célja, feltételei és kiterjedése A csere célja: nagyobb jólét (hozam vs. költség) de: várakozásokon alapul, tehát bizonytalan… A döntés alapja lehet…  Hosszas mérlegelés  Ösztönös viselkedés  Szokások szerinti cselekvés A csere feltételei és kiterjedése:  Árverseny (magántulajdon; szabad szerződés)  Pareto hatékony végső allokáció

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 7 Az árverseny korlátozásai  Tranzakciós költségek  A magántulajdon felpuhulása  Nem pénzjellegű jövedelmek 1. Tranzakciós költségek  információ  megállapodás  a megállapodás betartatása 2. A magántulajdon felpuhulása Pl.: árszabályozás, tiltás, vevők szelektálása stb. 3. Nem pénzjellegű jövedelmek Pl.: környezet, közösség, jó levegő stb.

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 8 IV. Termelés a magántulajdonon alapuló gazdaságban 1. A tulajdonjogok és a termelés hatékonysága S Q P „A pozitív meredekség a tulajdonjogok érvényesülésének köszönhető” KorlátozásNem hatékony allokáció!

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 9 2. A profit szerepe allokációs rendszerek Szocializmus: hatalomKapitalizmus: profit A mechanizmus: Eltérő profitÁllandó csereProfitok kiegyenlítődnek De:Nem mindenhol egyenlő a profitráta! Ok:A profit korlátozása! Pl.: Innováció, monopólium (dömpingár, fúzió, kartell, jogi eszközök a piac korlátozására stb.)

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 10 V. Tulajdonjogok és a vállalat A termelésszervezés két módja piacvállalat  Erőforrások piaci cseréje  Alacsony ellenőrzési költségek  Magas egyéb tranzakciós költségek  Bérért az „utasítás” joga  Magas ellenőrzési költségek  Alacsony tranzakciós költségek De… Nagyvállalatok kialakulásának oka: a belső piacok kisebb tr. költségei  Egyszer beáll az egyensúly  Iparáganként eltérő optimális vállalatméret

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 11 Két alapvető vállalatforma:  hagyományos vállalat  részvénytársaság A vizsgálódás szempontjai:  a döntéshozók céljai  a célok elérésére alkalmazott módszerek  a közösség jólétére gyakorolt hatások

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás A hagyományos kapitalista vállalat Magántulajdon = birtoklás  bérelt vagy saját: mindegy A lényeg a tulajdonosi jogok gyakorlása! Ezek: A vállalat jövedelméhez való jog (a reziduum a tulajdonosé) A munkaszervezetbe történő felvétel és elbocsátás joga A fenti jogok elidegenítésének joga Jell.: erős tulajdonosi érdekeltség az alkalmazottak teljesítményének mérésére A pozitív profit hatása:  Tőkebeáramlás a szektorba  a profit csökken  Erőforrásárak növekedése  a profit csökken Következtetés: Nem mondhatjuk, hogy az erőforrások allokációja optimális, de az ösztönzők ebbe az irányba mutatnak.

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás A modern részvénytársaság Nagy tőkeigény, nagy szervezet  korlátlan felelősség  korlátolt felelősség Jellemzője:  A tulajdonos jogi helyzete nem változik, gazdasági helyzete viszont igen  A második jog felpuhul (pozitív tranzakciós költségek)  A menedzserek szerepe különös jelentőséggel bír Sajátos profitkategóriák:  potenciális profit  bejelentett profit  alternatív profit A menedzserek fogyasztása: potenciális profit  alternatív profit + a be és kilépés tranzakciós költségei Ráadásul: Menedzser haszna  tulajdonos költsége  nem hatékony allokáció!

Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 14 „Felköttetem a lord-majort, ha bosszant bármi nesz!” A KIRÁLY