A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Advertisements

1920. Június 4..
Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Magánépítészet Villák és bérházak
Péteri György: Montagu Norman és a magyar „szanálási mű”
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
Készítette: Tóth Veronika 11/E
Giuseppe de Finetti: Casa della Meridiana. Milano,
Történelmünk viharos korszaka képekben 1920 – 1943 sodródás a háborúba (ítélje meg az utókor) jozefusz ) Korabeli beszédek és zene.
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Úton az újabb háború felé
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
Konfrontáció és megegyezés Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán
Az európai integráció története
A nácizmus Németországban. ( )
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
Bethlen és Gömbös 1. Válaszok az 1920-as évek kihívásaira.
Városrendezés.
Az ellenforradalom győzelme – Horthy hatalomra jutása
A békeszerződés aláírása
A győztes Európa legfőbb gondjai
1. Magyarország államformája 1918-ig
A Z ELSŐ A NSCHLUSS - KÍSÉRLET, ÉS ANNAK JELENTŐSÉGE A NÉMET - MAGYAR - OLASZ DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATOKBAN Rácz Angéla Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi.
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A Horthy-rendszer jellegéről
A nemzeti és etnikai konfliktusok kezelésének lehetséges megoldásai Ottlik Lászlónak a Magyar Szemlében megjelent tanulmányai alapján Dr. Vizi László.
A határon túli magyar nyelvűség
Király nélküli királyság Kormányzó bővülő jogkörrel Kormányzó párt Korlátozott demokrácia Emblematikus személyek › Teleky Pál › Bethlen István › Gömbös.
A diplomácia története
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
Magyarország a második világháborúban
A második világháború kitörése
A háború és következményei Magyarországon
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
A magyar külpolitika válságkezelő kísérletei a nagy gazdasági világválság idején ( ) Dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, oktatási rektorhelyettes.
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
A határon túli magyarok
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Készítette: Szép Zsófia 8.a
A KORMÁNYPOLITIKA RADIKALIZÁLÓDÁSA
A 20. század elejétől az első világháborún át a Bécsi Döntésekig
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Magyarország a két világháború között
A 2. világháború (1939. szept.1—1945. szept. 2.)
Teleki Pál
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
Trianon a művészetekben. Alig fél évvel a szerződés aláírása után már felavatják az elcsatolt országrészeket és a revansot szimbolizáló szobrokat.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A Horthy-korszak politikatörténete
Digitális témahét 7. osztály történelem
A RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSA
Kormányok
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A világgazdasági válság hatásai Magyarországon
A békeszerződés aláírása
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A TRIANONI BÉKE.
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
Életmód Magyarországon a kétvilág háború között. Városi munkásság  Létszáma: 1920 és 1941 között 1millióról 1,5 millióra nő  A textil ipar a két világháború.
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Előadás másolata:

A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között Magyarország a náci birodalom árnyékában( pl. gazdasági és politikai kényszerek, kitörési kísérletek). A területi revízió lépései

Sopron Trianon Darányi Bethlen István 1938. nov.2 1927 Imrédy 1920. június 4 Trianon Győri fegyverkezési program Sopron Darányi Bethlen István 1938. nov.2 1927 Imrédy első bécsi döntés Gazdasági világválság 1939.márc.15. Gömbös Gyula Kárpátalja 1940.aug.30. Piac szerzés Második bécsi döntés Békés revízió Erdély Fegyverkezésű egyenjogúság

Trianon 1920. június 4. 1921 Sopron Teljesítési politika Népszövetség Magyarország elvesztette területének kétharmadát és a magyar népesség egyharmadát 1921 Sopron A békeszerzõdésekkel szemben többször robbant ki fegyveres ellenállás. A Vas megyei Muraszombatról a horvátokat, Balassagyarmatról a cseheket, a Zala megyei Alsólendváról a szerbhorvát megszállókat ûzték el a helyiek a katonasággal összefogva. Sopron esetében az osztrákok minden tárgyalás elõfeltételéül a nyugat-magyarországi terület átadását követelték, s annak birtokában valószínûleg már õk sem lettek volna olyan szívélyesek. A nagyhatalmi nyomásra a magyar kormánynak végül nem maradt más lehetõsége, mint egy "spontán" népi felkelés kirobbantása. Az ellenállásról az úgynevezett szabadcsapatok vezetõi a balfi fürdõépületben, illetve a soproni Pannónia Szállóban tartott megbeszélésen döntöttek. Népszövetség Teljesítési politika

Kisantant Revízió Anglia Weimari Franciaország a kisantant országait támogatta, nemzetközi stabilitás fenntartása érdekében nem feszegette ezt a kérdést Anglia Weimari Németország nem akarta a Romániához,Jugoszláviához fűződő kapcsolatait veszélyeztetni 1927 A magyar elszigeteltséget megtöri az: Olasz-magyar örökbarátsági szerződés

Fegyverkezésű egyenjogúság Gazdasági világválság Közép Európa Bethlen István Károlyi Gyula 1932-36 Gömbös Gyula - Piac szerzés - 1932 eltörölték Magyarország jóvátételi kötelezettségét 1934 megnyílt a német és az olasz piac a magyar mezőgazdasági kivitel előtt Tk.6- 147.old:Elődeivel ellentétben a miniszterelnök írásos programot terjeszett a parlament és sajtón keresztül a nyilvánosság elé. A 95 pontból álló ún. Nemzeti Munkaterv, amit Gömbös és közvetlen baráti köre dolgozott ki, számos propagandisztikus elemet tartalmazott ugyan , de legalább program volt. Fő célként "az "öncélú nemzeti állam" létrehozását és a társadalmi jólét megteremtését tűzte ki, ami a külpolitikában revíziót, a belpolitikában pedig korporatív- az osztályellentéteket feloldó- antikapitalizmust jelentett. Ennek érdekében erős kormányzatot, az állam intézményeinek racionalizálását, titkos választásokat, új típusú gazdaság és kultúrpolitikát, hitelt illetményrendezést munkaalkalmat, földreformot, illetőleg szociális gondoskodást ígért. Egységes, kormányzata mögé felsorakozó társadalomról vizionált, amelyben a homogén nemzeti társadalom megteremtése szükségszerűen vonta volna maga után az eltérő csoprtok érdekeit reprezentáló parlamentarizmus felszámolását és az "egységes magyar világnézet"- hogy ezen mit értett, azt pontosan nem fogalmazta meg- kialakítását. Gömbös mindenkinek ígért valamit, de a program pontjai keresztezték egymást, így aztán egy elképzelést elve csak a másik rovására lehetett volna megvalósítani (pl. nem lehet egyszerre a pénzügyi válságot felszámolni és a szociális jutattásokat növelni). Ha programja irreális volt is, Gömbös jó érzékkel ismerte fel, hogy az ellenforradalmi rendszer strukturális átalakítása, modernizációja létfontosságú ahhoz hogy az ország kilábaljon a gazdasági válságból. Mivel politikájának bázisa a középosztály volt, nem hirdetett olyan radikális „népi forradalmat”, mint Mussolini, de idegen volt tőle Hitler faji mítoszon alapuló eszmerendszere is. Bár ezt utóbb sokan vitatták, nem vezéri szerepre törekedett, munkája inkább a kiszélesített kormányzói jogkörre s a parlament korlátozó tekintélyuralmi eszközökre kívánta építeni, mintsem a totális diktatúrára. Békés revízió Fegyverkezésű egyenjogúság

- Darányi - Imrédy Győri fegyverkezési program 1936-38 pénzügyminiszter -

- 1938-tól Mussolini kénytelen a térségben a vezető szerepet átengedte Hitlernek, ami tovább növelte a német befolyást Magyarországon, annak ellenére, hogy a kormányzó és kormányai lazítani igyekeztek a függőségen . Imrédy 1938-1939 - 1939-41

1938. nov.2 I. bécsi döntés Felvidék Első zsidó törvény

1939.márc.15. Kárpátalja II. bécsi döntés Erdély 1940.aug.30. 1939-41 Teleki Pál 1939.márc.15. - Revízió önerőből - Fegyveres semlegesség Kárpátalja II. bécsi döntés Erdély 1940.aug.30.

Revízió -1938-1941 között Magyarország visszaszerezte a trianoni békében elcsatolt területek csaknem felét - kb 5 millió nemzetiségi is Magyarországra került, a magyarság aránya 77,5 % csökkent Teleki Pál