Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Mellérendelő összetett szavak
A mondat szintagmatikus szerkezete
A mondat.
Többszörösen összetett mondatok
A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
A mondatok csoportosítása
Az összetett mondat.
Takács Béla Tanulási VÁZ (lat). Mit várok a szóbeli feleletnél? Gondosan felépített, végiggondolt feleletet! A továbbiakban ehhez kívánok segítséget.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Az egyed-kapcsolat modell
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
2009 Bevezetés a programozásba Krankovits Melinda.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Turbo Pascal Változók.
. Vizsgatárgyak (az idegen nyelvűekkel együtt) Középszint Emelt szint
Logika Érettségi követelmények:
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Mellérendelő összetett mondatok
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
A szöveg a kommunikáció eszköze.
A tárgyas szószerkezet
A kotta, mint derékszögű koordinátarendszer
Informatika Reményi Zoltán
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
A kétszintű biológia érettségi vizsgáról
A francia nyelvi érettségi tapasztalatai. Források: Oktatási Hivatal adatbázisa Országos Közoktatási Intézet Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központjában.
A válaszadók > május-június október-november
A szintagmák 18. tétel.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Vizsga feladatok (Minta)
Összeállította: Dóber Valéria
A szövegszerkesztés menete
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Szókincsünk bővülésének forrásai
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Érettségi eredmények május-június. 13. A – Emelt szint.
A mondattan Általános kérdések
Adatbázis-kezelés. Középszint: –1-2 tábla –SQL-nyelv és lekérdező-rács használata –Űrlap és jelentés készítés Emelt szint: –több tábla (kapcsolatok) –több.
Mondattípusok 9..
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Szintagmatan, mondattan
Terminus (terminus technicus). Terminology - Vocabulary International standard: Terminology - Vocabulary (ISO 1087, 1990 Genf)
Statisztikai és logikai függvények
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
A szintagmák (szószerkezetek).
Szülői értekezlet
Általános kerettantervű képzés emelt szintű biológia oktatással
Kovács Gergely Péter Bevezetés
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
Programozás C# -ban Elágazások.
Számításelmélet Tárgykód: NGM_IN006_1 és LGM_IN006_1
magyar nyelv és irodalom
Logikai függvények egyszerűsítése
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
Katona József Érettségi tételminta.
Előadás másolata:

Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ KIRÁLY Mária: 120 tétel magyar nyelv és irodalomból, Szeged, Maxim, 2007, 159.

Feladat: Alakítsa át az egyszerű mondatok mellérendelő szintagmáit mellérendelő összetett mondatokká! Állapítsa meg, milyen mellérendelési viszony áll fenn a mondatrészek között! A kis termetű, de bátor lelkű katona nem hozott szégyent csapatára. Az egyetemisták igen hosszú, tehát meglehetősen fárasztó előadáson vettek részt. A beteg vagy gyengélkedő gyerekek nem vehettek részt a versenyen. Rugdosta és verte a szerencsétlen jószágot. Olcsó, azaz selejtes árukkal rakták teli a polcokat.

I. Általános bevezetés Mit jelent az, hogy egy összetett mondat tagmondatai között szerves/szervetlen viszony áll fenn? Mit jelent a mondat tagoltsága? Milyen két nagy típusa van a tagolt tagmondatok szerves kapcsolatának?

II. A mellérendelő összetett mondatok Milyen mondatszinten helyezkednek el a tagmondatok? Milyen típusú logikai-tartalmi kapcsolatok érvényesülhetnek a tagmondatok között? Mondj egy-egy példát mindegyik típusra! Használhatod a feladatra adott válaszaidat. Ábrázold mondatonként a logikai-tartalmi viszonyokat! Sorold fel az egyes logikai-tartalmi kapcsolatok jellemző kötőszavait!