Konyhai kerámiaedények © Németh György
Edénykészítés - fazekasság Mestere a fazekas. Felhasznált anyagok: agyag, víz, földfestékek, mázak.
Az edénykészítés menete Agyag előkészítése: bányászás, tisztítás, áztatás, gyúrás, darabolás.
Az edénykészítés menete Gyúrás: rugalmas, levegőmentes legyen. Darabolás: az edény mérete szerint
Az edénykészítés menete Korongolás Szárítás
Az edénykészítés menete Díszítés: írókával, ecsettel, karcolással. Első égetés (zsengélés).
Az edénykészítés menete Mázazás biztosítja: a vízállóságot, a fényességet, az edény színét.
Az edénykészítés menete Második égetés: erős hőfokon, égetőkemencé-ben.
Kerámiaedények Típusai: főző-, sütőedények, tálalóedények, tárolóedények
Főző-, sütőedények Fazekak Lábasok Serpenyők Kuglófsütők
Tálalóedények Amikben az ételt az asztalra rakták : tálak, tányérok.
Ételtároló edények Szilke: Bödön: Folyadéktárolók: ételszállító edény zsír, méz, lekvár, liszt tárolására Folyadéktárolók: víztároló: korsó, kanta
Folyadéktároló edények Tej-, aludttejtároló: tejesköcsög Bortároló: kancsó, bokály, kulacs Pálinkatároló butella, kulacs