A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nap szerkezete A Nap 1,4 millió km-es átmérõjének kb. 15%-a a mag, ahol az energiatermelés, a hidrogén fúzió zajlik. Az energia a röntgensugárzási zónában.
Advertisements

Az anyagszerkezet alapjai
Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,
A maghasadás és a magfúzió
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Készítette Varga István
Magfizika és az élet a Szilárd Leó verseny néhány feladatának tükrében
Az “sejt gépei” az enzimek
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Csillagunk, a Nap.
Szervetlen kémia Hidrogén
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
A deutérium és a trícium fúziója
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Atomenergia felhasználása
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
A csillagok fejlődése.
A levegőburok anyaga, szerkezete
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Magfizika Radioaktivitás felfedezése Az atommag Radioaktív bomlások
Igen tudjuk, hogy ez csak egy prezentáció lesz...
Atomfegyverek működése Hatásai
Lineáris Programozás 4-5. feladat
Az atommag.
Magfúzió.
Maghasadás és láncreakció
Az atomerőművek.
Az elemek keletkezésének története Irodalom: J.D. Barrow: A Világegyetem születése G.R. Choppin, J. Rydberg: Nuclear Chemistry Tóth E.: Fizika IV.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Hirosima és Nagasaki Az atombomba.
A stabil izotópok összetartozó neutron- és protonszáma
Készítette: Ács László
A NAP SZERKEZETE.
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Fúzióban a jövő.
Energia és környezet Atomerőművek gázalakú radioaktív kibocsátásai.
A maghasadás és a láncreakció
Atommaghasadás,Láncreakció
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A Naprendszer.
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Pálkövi Botond Az Atombomba.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Termonukleáris fúzió. Energiatermelés kémiai kötésekből A kémiai kötésekből kinyert (fosszilis) energia csak véges ideig aknázható ki. Az emberiség becsült.
Magfúzió-Magegyesülés
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
A gáz halmazállapot.
RZNZ7H – Fúziós energia előadás
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ

Hidrogénbomba szerkezete A hidrogénbombák, vagy fúziós bombák az atommagok egyesülésén, fúzióján alapulnak, amikor könnyebb atommagok, mint például hidrogén vagy hélium állnak össze nehezebb elemekké nagy energia felszabadulása mellett. Az elnevezés pontatlan, mert egyrészt minden "hidrogén"-bombában a hatás egy jelentős részét egy fissziós bomba adja, másrészt az egylépcsős "atom"-bombák belső üregét is hatásfok javító hidrogén alapú töltettel töltik ki. Így a "hidrogénbomba" helyett szerencsésebb a kétfázisú atombomba kifejezés.

Hidrogénbomba A hidrogénbomba elnevezést az alapanyaga miatt kapta, hívják még termonukleáris fegyvernek is, mivel a fúziós reakcióknál a láncreakció beindulásához rendkívül magas hőmérséklet kell. A hidrogénbombák tömegének nincsen felső korlátja, mivel a beindításához szükséges rendkívül nagy hőmérséklet és nyomás szükséges, spontán módon Földi körülmények között semmiképpen sem indul meg a fúziós reakció.

Hidrogénbomba reakciósebessége Az atommagfúziós reakció sebességét (az időegységenként végbemenő fúziós reakciók számát) a következő összefüggés adja meg: ahol Nd, illetve Nt jelöli a reakcióban részt vevő atommagok ­esetünkben deutérium és trícium atommagok sűrűségét, atom/cm3 egységben mérve, az sv mennyiség pedig a reakció s valószínűsége (az ún. hatáskeresztmetszet) és a részecskék sebességéből képezett szorzat átlagértéke. Az $V mennyiség erősen függ a hőmérséklettől, ezért, bár a magfúzió már 10-20 millió °C hőmérsékleten is végbemegy, a jelentős energiaterme­léshez ennél nagyobb, 50 millió °C körüli hőfok szükséges.

Hidrogénbomba A hidrogénbomba megvalósításának kulcsa az a megoldás, amit a szakirodalom Teller–Ulam-tükör, vagy Teller–Ulam ­elrendezés néven ismer. Ha a gyutacsként szolgáló hasadási bombát egy nehézfém (volfrám, urán stb.) anyagú, forgási ellipszoid alakú tükör egyik fókuszpontjába helyezzük, akkor a robbanás pillanatában keletkező hőmérsékleti sugárzást a tükör a másik fókuszba gyűjti össze, ebben a fókuszpontban foglal helyet a fúziós mag

Hidrogénbomba tervezésének célja A Hidrogénbomba tervezésénél nyilvánvaló cél, hogy minél nagyobb hányad elhasználódjon a fúziós töltetből, azaz a hidrogénbomba kiégési szintje nagy legyen. Ehhez szükséges, hogy a tükör "összetartási ideje" elég nagy legyen, valamint a fúziós töltetre is érvényes egy összetartási idő.

Száraz hidrogénbomba Teller Ede, továbbá - tőle függetlenül - Dmitrij Szaharov nevéhez fűződik. Ha a fúziós töltetet litium-deuteridből (LiD) készítik, akkor a hasadási gyutacs neutronsugárzása hatására a lítium tríciummá alakul. A keletkező trícium a deutériummal reakcióba lépve neutront termel, így a lítium-trícium átalakulás igen gyorsan és jó hatásfokkal végbemehet.

Első hidrogénbomba robbantása Köszönöm a Figyelmet