Film fénytöréshez http://www.szertar.com/ Lencsék Film fénytöréshez http://www.szertar.com/

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Advertisements

Fénytan.
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
Tükrök leképezése.
Multimédiás segédanyag
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Miért láthatjuk a tárgyakat?
A szem és a látás.
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Az optikák tulajdonságai
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Hullám vagy részecske? Kvantumfizika.
Homorú tükör.
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
a fotózás technikai alapjai
Nyitókép OPTIKAI LENCSÉK.
Fény terjedése.
A domború tükör közlekedési tükrök
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
4/4/ :28 PM Lencsék Šošovky © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Képalkotás gömbtükrökkel
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
VETÍTŐKÉSZÜLÉKEK ÍRÁSVETÍTŐ
Kepler-féle távcső.
Multimédiás segédanyag
Nyitókép TÜKRÖK.
A fényképezőgép fizikai felépítése
Készítette: Garay Adrienn
Csillagászati műszerek
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
A fény hullámjelenségei
Távcsövekről dióhéjban
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
és Gazdaságtudományi Egyetem
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
OPTIKA 4. Optikai elemek alkalmazása Az okulárok és az objektívek
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
és Gazdaságtudományi Egyetem
Fotokémia és Fényképezés
A szem felépítése és a látás folyamata
Kepler-féle távcső fejlődése
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Fénytani eszközök A szem.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Fénytan - összefoglalás
és Gazdaságtudományi Egyetem
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
AZ ERŐ HATÁSÁRA -mozgásállapot-változás -alakváltozás -forgás TÖRTÉNHET. AZ ERŐ HATÁSÁRA Készítette: Farkas Andor.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
A sík tükör és a gömbtükrök
A sík tükör és a gömbtükrök
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Készítette: Varga Boglárka
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

Film fénytöréshez http://www.szertar.com/ Lencsék Film fénytöréshez http://www.szertar.com/

A lencsék két gömbfelülettel vagy egy gömbfelülettel és egy síkfelülettel határolt, átlátszó anyagból (ált. üvegből vagy műanyagból) készült fénytörő testek. Fénytörő hatásuk szempontjából megkülönböztetünk gyűjtő- és szórólencsét. játék

az optikai középpontba esők irányváltoztatás nélkül haladnak tovább gyűjtőlencse esetén az optikai tengellyel párhuzamosan érkező sugarak a fókuszon keresztül, a fókuszon át érkezők a tengellyel párhuzamosan az optikai középpontba esők irányváltoztatás nélkül haladnak tovább a kétszeres fókuszon át érkező sugarak a másik oldalon található kétszeres fókuszon át haladnak tovább

szórólencse esetén az optikai tengellyel pár­huzamosan érkező sugarakat úgy töri meg, mintha azok a fókuszpontból indultak volna ki, azon beeső sugarak pedig, melyeknek meghosszabbítása a szemközti fókuszpontot met­zi, törés után párhuzamosan haladnak az optikai tengellyel. Az optikai középpontba eső sugarak iránya nem változik. azon sugarak, melyeknek meghosszabbítása a túloldali kétszeres fókuszon áthalad, törés után úgy haladnak tovább, mintha a beeső sugár oldalán lévő kétszeres fókuszból indultak volna ki

Képszerkesztések: Gyűjtőlencse esetén:  A tárgy a kétszeres fókuszon kívül helyezkedik el a kép valódi, fordított állású kicsinyített (pl. fényképezőgép, videokamera)  A tárgy a kétszeres fókuszban helyezkedik el a kép valódi, fordított állású a tárggyal megegyező méretű  A tárgy a kétszeres és egyszeres fókusz között helyezkedik el a kép valódi, fordított állású nagyított (pl. vetítőgép)  A tárgy a fókuszpontban helyezkedik el nincs kép, a visszavert sugarak párhuzamosak  A tárgy a fókuszponton belül helyezkedik el a kép virtuális, egyenes állású nagyított (pl. egyszerű nagyító)

Szóró lencse esetén  A tárgy helyétől függetlenül: a kép virtuális, egyenes állású kicsinyített

Mekkora a gyűjtőlencse fókusztávolsága, ha valamely tárgyról egy bizonyos helyzetben 3,5-szeres nagyítású képet ad, ha pedig a lencsét 1 cm-rel eltoljuk, már csak 2,5-szeres a nagyítás? f = 8,76 cm Az nü = 1,6 abszolút törésmutatójú üvegből készült lencse fókusztávolsága levegőben 20 cm. Mekkora lesz a fókusztávolság vízben (nv = 1,33) és metilénjodidban (nm = 1,72)? 44 cm, 100 cm

Szem, fényképezőgép: A fényképezőgép ősének a lyukkamerát tekintjük, amely a legegyszerűbb eszköz arra, hogy a fény egyenes vonalú tovahaladásának felhasználásával lencse nélkül tudunk előállítani valamely tárgy képét. A fényképezőgép szerkezete sokban hasonlít az emberi szem felépítésére. Minden korszerű fényképezőgépnél megtalálható szerkezeti elemek a következők: gépváz (sötétkamra) objektív zárszerkezet kereső

http://hu.wikipedia.org/wiki/Távcső

Szorosan vett értelemben a mikroszkóp két képalkotó gyűjtőrendszerből tevődik ősszé: 1 - a tubusnak a tárgy felé forduló részén elhelyezkedő tárgylencse ismertebb nevén az objektív, 2 - valamint a szem felé forduló részén elhelyezkedő szemlencse az úgynevezett okulár. A mellékelt ábrán láthatóan az objektív az y tárgyról y’ nagyított reális fordított képet alkot az okulár tárgyoldali gyújtósíkjában. Az okulár ezt a már felnagyított képet újra felnagyítja és az y’’ virtuális képet hozza létre - a szem alkalmazkodási fokától függően a végtelenbe vagy a tisztalátás távolságába vetítve. A mikroszkóp nagyítása A fentiekből láthatóan a mikroszkóp két centrált optikai rendszernek, az objektívnek és az okulárnak a kombinációja. Az így kialakított optikai rendszer össznagyítása a két optikai elem az objektív és az okulár nagyításának szorzatával egyenlő.

Két egyforma, 5 dioptriás gyűjtő lencsét helyezünk el egymástól 40 cm távolságra. Szerkesszük meg és számítsuk ki, milyen képet állít elő ez a kéttagú lencserendszer arról a gyertyáról, amely az első lencse előtt ég, a lencsétől 20cm távolságra! A talaj felett 1m magasan levő fényképez ő gép lencséje vízszintes optikai tengelyű , gyújtótávolsága 10cm. Egy 2m magasról esni kezd ő golyót fényképezünk akkor, amikor az a talajtól 1 m-re van. A lencse távolsága ekkor a golyótól 1m. a) Milyen távol legyen a film a lencsétől? b) Mekkora az expozíciós idő , ha a képen a golyó elmosódása 0,5mm?