1941. december 7. _______ Pearl Harbor, HAWAÏ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
Készítette: Boros Erzsi
Repülőgépek felderítése a RADAR feltalálása előtt
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
A modern háborúk jellemzői
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Mellár János 5. óra Március 12. v
A II. világháború repülőgépei
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Koordináta transzformációk
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mérés és adatgyűjtés Szenzorok II. Mingesz Róbert
Internetes keresés április. 1.Feladat Mikor van nyitva a Pál-völgyi barlang? Hétfő kivételével minden nap 10:00 – 16:15 óráig.
Call of duty 2.
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
AZ OVERLORD-HADITERV.
Pearl Harbor.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Amerikai harci repülőgépek II. W.W. (V.H.) Tibor Arato gyüjteményéből Oktober Made by: kétkezi János GAZ-da,
A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Milyen falazatot válasszunk? Tóth Zsolt, az é z s é kft ügyvezetője
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
H I P P I E. A SZÓ EREDETE  A hippi elnevezést először az amerikai televízióban használták április 22-én.  Akkor néhány vietnámi háború ellen.
Az amerikai függetlenségi háború
Extrák és használatuk Csatára vonatkoznakLépésre vonatkoznakKörre vonatkoznak Potenciált módosítjákÖsszértéket módosítják - Lövészárok - Tüzérség - (Ellátmány.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Készítette: Kogler Dorina Szonja és Korpácsi Dorottya.
Kvantitatív módszerek
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
1. A FILM ELŐTÖRTÉNETE.
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A Monarchia haditengerészetének csatái
Kutyák A boxer A csau-csau A német juhász A spániel
Kutyák A német juhász A spániel Testméretek További információk.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Dr. Krámli Mihály PhD, MMKM
A szövetségesek felülkerekedése
50 amerikai állam – 50 meseszép őszi fotó
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Előadás másolata:

1941. december 7. _______ Pearl Harbor, HAWAÏ

Hihetetlen fotósorozatot mutatunk be; a képek 1941 Hihetetlen fotósorozatot mutatunk be; a képek 1941. decemberében, a japánok Pearl Harbor elleni támadása során készültek egy Brownie géppel. A filmet nemrég hívták elö, miután 68 évet pihent egy Foot Locker-i raktárban tárolt készülékben. A fotók minősége kiváló raktározási körülményekröl és páratartalomról tanúskodnak. __________  A felvételek lenyügözöek. Kérem olvassák el a diasor végén elhelyezett kommentárt.

Íme így néz ki a Brownie fényképezőgép Íme így néz ki a Brownie fényképezőgép.              A felvételeket az USA haditengerészet Quapaw ATF-11O vontatóhajójának egyik tengerésze készítette.

Pearl Harbor _______   1941. december 7-én, vasárnap Japán meglepetésszerű támadást indított a Pearl Harbor-ban állomásozó amerikai erők ellen. Vasárnapra tervezve ezt a támadást, a japán parancsnok, Nagumo tengernagy, meg akarta lepni a kikötö teljes flottáját. Szerencsére a csathajók egyike és egyes repülögép-hordozók nem voltak a kikötöben: az USS Enterprise visszatért Wake Island-ba, az USS Lexington repülőgépeket kísért Midway-re, továbbá az USS Saratoga és az USS Colorado javításon voltak az Egyesült Államokban. Nagumo tengernagy a támadást hat repülőgép-hordozóval és 423 repülögéppel indította. Két hullámban hajtották végre: A 6:00 órakor, az Oahu szigettöl 230 mérföldre északra található helyszinröl indított elsö hullámban részt vett: 40 B5N2 Nakajima Kate (torpedóvető repülőgép), 51 Aichi D3A1 Val zuhanóbombázó, 50 nagy- és 43 alacsony magasságú bombázó. 7:53-kor a támadás lecsapott a Pearl Harbor-ban állomásozó flottára, valamint Hickam, Kaneohe és Ewa repülötereire.   Az elkövetkezö órákban egy 167 gépből álló második hullám is lecsapott ugyanezekre a célpontokra.

Az amerikai veszteségek kimagaslóan nagyok voltak: Személyi veszteségek: --> USA szárazföldi haderö: 218 halott, 364 sebesült --> USA haditengerészet: 2008 halott, 710 sebesült --> USA tengerészgyalogság: 109 halott, 69 sebesült --> Polgári személyek: 68 halott, 35 sebesült --------- ---------- Összesen: 2403 halott, 1178 sebesült Csatahajók: --> USS Arizona, BB-39, megsemmisült, amikor bombatalálat érte a löszerraktárt. --> USS Oklahoma, BB-37, megsemmisült, a hajó felborult és elsüllyedt a kikötöben. --> USS California, BB-44, kikötve süllyedt el. Kiemelték, majd megjavították. --> USS West Virginia, BB-48, kikötve süllyedt el. Kiemelték, majd megjavították. --> USS Nevada, BB-36, zátonyra futtatták, hogy el ne süllyedjen, majd megjavították. --> USS Pennsylvania, BB-38, könnyebb sérülések. --> USS Maryland, BB-46, könnyebb sérülések. --> USS Tennessee, BB-43, könnyebb sérülések. --> USS Utah, AG-16, régi hadihajó, késöbb úszó célpontként használták.

Cirkálók: --> USS New Orleans, CA-32, könnyebb sérülések Cirkálók: --> USS New Orleans, CA-32, könnyebb sérülések. --> USS San Francisco, CA-38, könnyebb sérülések. --> USS Detroit, CL-8, könnyebb sérülések. --> USS Raleigh, CL-7, súlyosan megsérült, de megjavították. --> USS Helena CL-50, könnyebb sérülések. --> USS Honolulu, CL-48, könnyebb sérülések. Rombolók: --> USS Downes, DD-375, megsemmisült. Alkatrészeit felhasználták. --> USS Cassin, DD-372, megsemmisült. Alkatrészeit felhasználták. --> USS Shaw, DD-373, súlyosan megsérült. --> USS Helm, DD-388, könnyebb sérülések. Aknarakók: --> USS Ogala, CM-4, elsüllyedt, kiemelték és megjavították. Hidroplánhordozó: --> Curtiss USS, AV-4, súlyosan sérült, de megjavították. Javítóhajó : --> USS Vestal, AR-4, súlyosan sérült, de megjavították. Vontatóhajó: --> USS Sotoyomo, YT-9, elsüllyedt, kiemelték és megjavították. Repülögépek: --> 188 megsemmisített gép: 92 USA haditengerészeti és 92 USA légierös.

Ez a támadás provokálta ki az USA hadba lépését Ez a támadás provokálta ki az USA hadba lépését. És minden bizonnyal megváltoztatta a háború és a történelem menetét…