Ásványtani alapismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
© All rights reserved Orvos Kapcsolat Bemutatkozunk.
Advertisements

Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Oriflame Természetes svéd kozmetikum Itt a tavasz  Ne csak az idő, hanem Ön is változzon! Rendeljen Oriflame kozmetikai termékeket. Ha nem válik be,
A szilárd testeknek két csoportját különböztetjük meg:
A szmog.
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
Kőzetek A kőzeteket képződésük szerint három fő csoportba sorolják: • magmás kőzetek • üledékes kőzetek • metamorf (átalakult) kőzetek.
Témakör: Ásvány és kőzettan
A SZERENCSI-DOMBSÁG ÁSVÁNYAI
Diffrakciós módszerek
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Ásvány- és kőzettan – Mohs-féle keménységi skála
Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan
Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása
Bevezetés az ásványtanba
Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival.
Ásvány és Kőzettan SZULFÁTOK
Az ásványok megjelenése a
Ásványok és kőzetek.
Földtani ismeretek Ásványtani és kőzettani alapok 2. témakör:
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Közösségi portálok használata, avagy útmutató a helyes alkalmazáshoz
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Építőanyagok tulajdonságai
Készítette: Hamar Dávid
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
Röntgendiffrakció 1. Barangolás térben és időben Deák Andrea
Készítette: Kiss Bence MF12M3
Szerkezeti ásványtan, Ásványtan 3
Karosszérialakatos OKJ azonosító:
Shakespeare Macbeth.
Aminosavak és fehérjék
Munkába menet, jövet Szedő Iván.
12. előadás A fémek vezetőképessége A Hall-effektus Kristályok
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
A Mátra Múzeum ásványtani kiállítása
Készítette: Madarász Ferenc
© All rights reserved Orvos Kapcsolat Bemutatkozunk Next →
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Juhász Levente (YEA3G2) Ásvány- és kőzettan.
Késztette: Hajdu Pál Róbert
32 kristályosztály összefoglaló táblázata sztereografikus projekcióban Triklin+monoklin Rombos Trigonális (Romboéderes) Tetragonális Hexagonális Szabályos.
Ásvány - és kőzettan alapjai
Rombos kénszerkezet S 8 -as gyűrűinek illeszkedése Arzenolit; As 4 O 6 -molekula fent: atomok illeszkedése Arzenolit-molekulák az elemi rácsban A gyémánt-
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD:
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
Szilárdtestek Fullerének (C atomok, sokszögek) zárt gömb, tojás cső (egy és többrétegű) csavart alakzatok (spirál, tórusz, stb.) Amorf (atomok geometriai.
Web 2.0 Tanárok a Web 2.0 idején Csoma Katalin ELTE PPK Neveléstudomány Doktori Iskola.
Kristályok szimmetriái. Mexico Naica barlang Szerkezetek: RÁCS.
Ásványok Képletek & Tudnivalók.
A B C a) Háromszöges koordináció esetén BE = R E R B R+r O a) b) Oktaéderes koordináció esetén A 2R+2r C 2R B b)
Ásványok fő alkotóelemének helye a periódusos rendszerben
Atomrácsos kristályok
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
szulfidok, szeleidek, telluridek
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
GEOLÓGIA Геологія.
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
Kristálytan Dobosi Gábor Debrecen 2017.
Energiahordozók keletkezése
Az előző óra anyagának összefoglalása
Előadás másolata:

Ásványtani alapismeretek Ásvány és kőzettan I Készítette: Zelenka Magdolna Márta

Cél : a kristálytani alapfogalmaknak, ásványoknak és ipari ásványi nyersanyagoknak az ismertetése Kristálytan: Témakörébe tartozik a kristályok alaktani, belsõ szerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságainak vizsgálata. Ásványtan (minerológia): Ásványokkal kapcsolatos tudomány (mineral: ásvány,  és a latin mina: bánya, akna szóból ered). Témakörébe a Föld szilárd kérgét (litoszféra) alkotó kõzetek ásványi összetételének vizsgálata tartozik. Kõzettan: Témakörébe a kõzetek tulajdonságainak és keletkezésük körülményeinek leírása tartozik. Kristály: Homogén, diszkontinuális térkitöltésû, anizotróp térrács aminek külsõ megnyilvánulása a síklapokkal határolt mértani test. Ásvány: A szilárd földkéregben természetes úton keletkezett, meteoritokban található, élõlényekhez nem kötött, egyöntetû (homogén), legtöbbször egységes kémiai összetételû, rendszerint kristályos anyagok. Kõzet: A szilárd földkérget felépítõ, megközelítõen változatlan ásványi és kémiai összetételû ásványhalmazok elnevezése. Érc: (latin: aes, aeris) Kõzet vagy ásvány, amelybõl valamilyen elem (pl.: Fe, Pb, Au, Al és hasonlók) hasznosan nyerhetõ ki. (Bronzszerû ötvözet, amelyet az ókorban gyakran használtak fegyverekhez és hadifelszerelésekhez). 

Hét kristályrendszer A )Nem főtengelyes: bonyolult felismerni Triklin Monoklin Rombos B )Főtengelyes: Tetragonális Trigonális Hexagonális C )Szabályos tesszerális / köbös

Triklin Triklin (háromhajlású) kristályrendszer Háromhajlású rendszer. A tengelykeresztek különböző egységhosszúak és különböző szögeket zárnak be egymással. A legkevesebb szimmetria elemmel rendelkezik, jellemző szimmetriatengelye nincs, minden kristálylap különálló és egyedi. A triklin rendszer két osztályt tartalmaz: pedionos véglapos Fontosabb ásványai: kaolinit, rodonit, türkiz, cianit, timsócsoport, kalkantit

Monoklin Monoklin (egyhajlású) rendszer Monoklin rendszer. A rendszerben a tengelyarányok különbözőek, a hajlásszögük egymáshoz képest egy kivételével derékszögű, kevés szimmetria elemet tartalmaz. A rendszer osztályai: - szfenoidos - dómás - prizmás. Fontosabb ásványai: gipsz, azurit, kén, lazulit, malachit, manganit, muszkovit, ortoklász, szóda, talk, timsócsoport, csillámok.

Rombos Rombos rendszer Szimpla rombos. Lap-középpontú rombos A három koordinátatengely egymásra merőleges, de különböző egységhosszúságúak. Szimmetriaelemeinek száma több mint három. A rendszer három osztályt tartalmaz: biszfenoidos piramisos bipiramisos. Fontosabb ásványa: anhidrit, aragonit, antimonit, barit, enargit, kalkozin, kén, markazit, nagyágit, olivincsoport, topáz, csillámok. .

Tetragonális Tetragonális (négyzetes) rendszer A három tengely egymásra merőleges, de csak kettő azonos egységhosszúságú, így egy a főtengely kitüntetett szerepű. Főtengelyes kristályrendszernek is nevezik. Több főtengelyi és melléktengelyi és síkszimmetriával (tükörszimmetria) is rendelkezik. A rendszerbe hét osztály tartozik: Testközéppontos négyzetes. piramisos bipiramisos trapezoéderes ditetragonális piramisos ditetragonális bipiramisos biszfenoidos szkaleonéderes Fontosabb ásványai: anatáz, bornit, cirkon, kalkopirit, kassziterit, rutil, torit, vezuvián.

Trigonális rendszer A főtengely a melléktengelyekkel derékszöget zárnak be a melléktengelyek egymáshoz képest nem derékszögűek, a főtengely és a melléktengelyek egységhossza különböző. Sok tengely-, lap és tükörszimmetriával rendelkezik, hét kristályosztály tartozik ide: Lapközéppontú trigonális. piramisos romboéderes trapezoéderes ditrigonális piramisos ditrigonális szkalenoéderes dipiramisos ditrigonális dipiramisos Fontosabb ásványai: alunit, ankerit, cinnabarit, dolomit, kalcit, korund, kvarc, magnezit, rodokrozit, sziderit, tellúr, turmalincsoport.

Hexagonális (hatszöges) rendszer Hasonló a trigonális rendszerhez, de szimmetriájában döntően a hatszöges elemek az elsőrendűek.Ide tartozó kristályosztályok piramisos dipiramisos trapezoéderes dihexagonális piramisos dihexagonális dipiramisos Fontosabb ásványai: apatit, grafit, kalkozin, kvarc, molibdenit, nefelin, nikkelin, vanadit.

Szabályos (köbös) kristályrendszer Tengelykeresztjeiből három egyenértékű egymásra merőlegesek, egymással felcserélhetők. Ez arra utal, hogy a tulajdonságok jelentős része az iránytól független. Ez a kristályrendszer szabályosságáról könnyen felismerhető, de osztályai nehezen különböztethetőek meg. A rendszer osztályai: tetraéderes pentagon-dodekaéderes diszdodekaéderes pentagonikozi-tetraéderes hexakisztetraéderes hexakiszoktaéderes Fontosabb ásványai: arany, argentit, arzenolit, ezüst, fluorit, galenit, gránátcsoport, gyémánt, kobaltin, kősó, krisztobalit, kuprit, lazurit, magnetit, pirit, platina, réz,szalmiák, szfalerit, timsócsoport, torianit.

Köszönöm szíves figyelmét !