(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tiziano: III. Pál unokái körében. A kép értelmezése előzetes információk nélkül Kik ők? Mit sejtünk? A kép központi figurája az ülő alak, görnyedt testtartásból.
Advertisements

Erzsébet Amália Eugénia
A pszichoanalízis Freud és kora.
Carl Gustav Jung ( ) orvosi egyetem
Digitális technika, digitális áramkörök
Párválasztás, szerelem
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Kiegészítések az 1. előadáshoz. Az előadás anyagai elérhetőek: ai_mihaly/letoeltes.html.
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
ANALITIKUS SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA
Sigmund Freud és a klasszikus pszichoanalízis
A magyar pszichoanalitikus mozgalom kezdete
A mentális betegségek osztályozása,
Ferenczi Sándor.
Kultúra – nemzet – emlékezet
Szociális tanulás formái
A játék eredete Winnicott értelmezésében
Alfred Adler individuálpszichológiája
ALAPIGE: 1Kir 3,
A pszichológiai fejlődés
Személyiség- pszichológia II
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
„Nagyító alatt” A GrafoKom - projektek során használt írásvizsgálati metódusról.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Sigmund Freud Museum Bécs
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Egyéb dinamikus elméletek
A pszichológia mint tudomány
ELEMÉR
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Apokalipszis 12/C.
A szövegértési feladatok összeállítása
Adolf Grünbaum: A pszichoanalízis alapjai. A pszichoanalízis (pa.) nem természettudomány, mert:  a pa. másféle kauzalitást használ mint a tudományok.
Nehéz kérdések sorozat, Kaposvár, 2011., Jóföldi Endre.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Az álom Puskinnál és általában
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Spirálok Fodor Ferenc 11.c.
Statisztikai alapfogalmak
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
M A N D A L Á K A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala egy kör alakú.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
A pszichoanalízis Freud és kora.
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Árpád-házi Szent Erzsébet
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
A jelentésalkotás folyamata. A legtöbb jel többféleképpen értelmezhető Majd ha kifárad az éj s hazug álmok papjai szűnnek… A/ majd hogyha reggel lesz.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
A Kheopsz piramis.
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
Személyiségfejlődési zavarok
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
A SZEMÉLYISÉG FOGALMA, SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE, ELMÉLETEI
Komenczi Bertalan Információelmélet
SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZEREK Pszichoterápiás módszerek
Előadás másolata:

(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London) Sigmund Freud (1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)

Sigmund Freud Jakob Freud textilkereskedő gyermekeként született Sigmund Freud Jakob Freud textilkereskedő gyermekeként született. Első házasságából ekkor már két felnőtt fia volt, és második házasságából Sigmundon kívül hat további gyermek született. Sigmund anyja, Amalia életvidám teremtés volt, férjénél húsz évvel fiatalabb.

Hatása a világban Tudatalatti jelentősége Kora gyermekkori nevelés befolyásának felismerése Gyermekkor kultusza Dekadencia egyik alapja Gondolatai tömegfilmek alapja (Alfred Hitchcock-Psycho) Bécsben az 50 schillingesen az ő portréja volt látható

Tanítványok Alfred Adler- individuálpszichológia Erich Fromm- pszichoanalitikus Erik Erikson-pszichoszociális fejlődéselmélet Victor Frankl- osztrák neurológus Anna Freud Ferenczi Sándor- pszichoanalitikus Carl Gustav Jung- analitikus

Vágyom, tehát vagyok Az ember ösztön és normák között áll a vágyak értelmezésének sorozatával áll szemben, a vágy pedig egy olyan megfoghatatlan erő, ami a tudattalanból fakad

A pszichoanalitikus iskola alapelmélete, hogy az elfojtás révén tudattalanná váló emlékek és motivációk nagy hatással vannak a személy viselkedésére. Bizonyos tudattalan gondolatok és emlékek neurózis forrásává válhatnak, ugyanakkor a neurózisok kezelhetőek ezen gondolatok és emlékek felszínre hozásával. Erre irányuló módszerét nevezte el pszichoanalízisnek. Kezdetben Freud – kollégája, Breuer nyomán – hipnózissal dolgozott. Később úgy látta, hogy nem mindenki hipnotizálható, s hogy hipnózissal nehéz tartós eredményeket elérni. Felfedezte, hogy az elfojtott, tudattalanná vált emlékek szabad asszociáció révén is felszínre hozhatóak. Ebben alapvető jelentőséget tulajdonított az álomfejtésnek, ezt nevezte a tudattalanhoz vezető „via regia”-nak, királyi útnak. Hasonlóképp jelentést tudott tulajdonítani, s a terápiában fel tudta használni az elvétéseket.

Szabad asszociáció Bleuler kérésére szóasszociációs vizsgálatokat végzett. Ez a következőt jelenti: megkérte a kísérleti személyeket, hogy a bemutatott szavakra az első eszükbe jutó szóval reagáljanak. Jung leírta a válaszukat, valamint a válaszadásig eltelt időt (ez a latenciaidő). Jung szerint ha valaki az átlagosnál lassabban ad választ egy szónál, akkor az különleges jelentőséggel bír az egyén számára és az elfojtás által a tudattalanban tartózkodik, ilyenek például: a komplexusok. A szóasszociációs vizsgálatok eredményei egyértelműen Freudot igazolták.

Freud és az álmok Freud a kötetben arra tesz kísérletet, hogy megmutassa: az álom értelmezhető. Az ő álomértelmezései azonban jelentős mértékben különböznek az addigi technikáktól. Mint írja, előtte két lehetséges módon magyarázták az álmokat. Az egyik a szimbolikus módszer, amikor az álom tartalmát egészében veszik szemügyre, és így rendelnek hozzá valamilyen jelentést, ilyen József értelmezése a Biblia első könyvében, amikor megfejtette a fáraó álmát a hét bő és a hét szűk esztendőről. A másik a kódolási módszer, amikor az egyes motívumokhoz külön-külön rendelnek valamilyen jelentést (pl. egy álmoskönyvben külön-külön megnézik az álomban megjelenő képek jelentését.

Freud & merchandising