Talajtípusok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Rézcsoport.
A savanyú talajok javítása
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
Növénytársulásaink - Talajaink
Környezeti kárelhárítás
Félig kötött futóhomok
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
A földkéreg „kérge”: a talaj
Talaj- vízvédelem előadás VIII.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Talaj- és talajvízvédelem előadás III.
Talajművelés.
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
Babay-Bognár Krisztina
A talajok mechanikai tulajdonságai
A talajok mechanikai tulajdonságai II.
Ásványok és kőzetek.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Az anyagok közötti kötések
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem
Szántóföldi talajhasználat és környezetvédelem
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A növények ásványianyag-felvétele
A víz.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Talajképződés Gruiz Katalin.
Talaj szerkezet, legjellemzőbb talajok
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
Talajszennyezés.
A TALAJ.
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Talaj.
Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés előnyei,hátrányai
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
A hortobágyi Csípő-halom morfológiai és talajtani elemzése Kovács Nikoletta ELTE TTK, geográfus.
A talajnedvesség mérése a Szigetközben Blazsek Katinka 1, Gál Katalin 1, Koltai Gábor ² Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi.
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Talajvizsgálati módszerek I. A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 8.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Talajföldrajzi alapfogalmak
Földműveléstan és területfejlesztés
Talajok konkrét természetvédelme
47. lecke A növények vízháztartása
Szervetlen vegyületek
A nitrogén és vegyületei
Vízerózió hatásai – a probléma volumene Magyarországon, kutatási, mérési lehetőségei, eredményei és az ellene való védekezés lehetőségei Kopinczu Krisztián.
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Magyarország vízrajza
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Félig kötött futóhomok
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

Talajtípusok

Csernozjom talajok

A művelést befolyásoló talajtulajdonságok (csernozjom)

A talajművelés irányelvei (csernozjom) A talaj természetes lazultsága, ill. porozitása kedvező körülményeket teremt a növények fejlődéséhez. A talajművelés szempontjából középkötött és kötött csernozjom talajokat különíthetünk el. Törekedni kell a szerkezetet kímélő, energia és menetszám-takarékos művelésre, és nedvességmegőrző talajművelési rendszerek kialakítására.

Barna erdőtalajok

A művelést befolyásoló talajtulajdonságok (erdő) a talajszelvény kilúgzási (A) és felhalmozódási (B) szintre tagozódik, az “A” szintre a savanyúság a “B” szintre nagy agyagtartalom jellemző, a szelvény kedvezőtlen szerkezetű, tömődött, a vízbefogadó képessége rossz, vízáteresztő képessége a “B” szintnek a legkisebb,

A talajművelés irányelvei (erdő) a talaj forgatása csak a kilúgzási „A” szint mélységéig terjedhet, legmélyebb művelést a “B” szint mélységéig kell végezni, a vöröses barna “B” szintet lazítani kell, mivel akadályozza a víz lefelé irányuló mozgását, a lazítás leghatékonyabb eszköze a mélylazító, a “C” rendszerint már jó vízbefogadó

Kovárványos barna erdőtalaj

Réti talajok

A művelést befolyásoló talajtulajdonságok (réti) nagy szerves és szervetlen kolloid tartalom jellemzi, a talaj vízbefogadó képessége általában gyenge, a víztelítettségből és tömődöttségből eredően levegőtlen, nagy a duzzadó és zsugorodó képesség.

Homok (váz) talajok

A művelést befolyásoló talajtulajdonságok (homok) Kevés szerves és szervetlen kolloid-tartalom és szerkezetnélküliség Nagy a fentről lefelé irányuló anyagmozgás A talaj túlzottan lazult állapota miatt könnyű szél és víz általi mozgathatóság

A talajművelés irányelvei (futóhomok) tarlóhántást csak kivételes esetben szabad elvégezni, a gyomok és a kikelt elpergett magvak talajvédő szerepét ki kell használni a művelési rendszer kialakításának egyik legfontosabb alapelve, hogy a talajfelületet minél hosszabb ideig takarja a termesztett növényzet

Talajművelés irányelvei (humuszos homok) kisebb a deflációs veszély, ill. rövidebb időszakra korlátozódik, a tavaszi erős szelek deflációs kártétele itt is jelentős lehet. a talajművelés szempontjából a humuszos talaj tulajdonságai igen kedvezőek a tarlóhántást a deflációs veszély fokozódása nélkül elvégezhetjük ősziek alá rendszerint nincs szükség alapművelésre

Szikes talajok

Szikes talajok a talaj legfontosabb jellemzője a nátriumsók jelenléte a talaj oldatban, kristályos só alakjában vagy a kolloidok felületén ionos formában sok esetben mindehhez nagy agyagtartalom párosul fizikai, kémiai, kolloid tulajdonságai igen kedvezőtlenek

A talajművelés irányelvei (szikes) Tarlóhántás: csak nedvesebb talajon tudjuk elvégezni, a talaj még ekkor is igen tömör ezért csak nehéztárcsát használhatunk, a tarlóhántás nedvességmegőrző szerepe nem érvényesül. Alapművelés: törekedni kell a talaj lehető legmélyebb művelésére, a talajt csak a talajvizsgálatok által meghatározott mélységig forgassuk, mélyebb forgatással nagyobb só tartalmú rétegek kerülnek a felszínre, mellyel tovább romlik a talaj termékenysége, művelhetősége,

Láp talajok

A művelést befolyásoló talajtulajdonságok (láp) 20 %-nál is több szerves anyagot tartalmaznak, az elhalt növényi maradványok levegő hiányában tőzegesednek, a vízszint süllyedéssel megindul a humifikálódás, a tőzeg kotusodása, a láp talajok nitrogénben gazdag, termékeny talajok, P és K utánpótlás szükséges, nagy a holtvíztartalom, mesterséges vízutánpótlásra van szükség, megfelelő mélységű talajvízszintet kell tartani (vízkormányzás).

A talajművelés irányelvei (láp) kotutalajok alkalmasak a szántóföldi művelésre, rövid tenyészidejű növényeket tanácsos termeszteni, talajműveléshez alacsony talaj-nyomású erőgépek használhatók (gumiheveder, duplakerék), A talaj erősen gyomosodik