Ökológia alapjai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

Magyarok a számítástechnikában
Kötelező irodalom: Tuba Zoltán, Szerdahyelyi Tibor, Engloner Attila, Nagy János: Botanika III. p Ajánlott irodalom:
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
Szupraindividuális rendszerek szerkezete, működése
Aki megváltoztatta a világot
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
A kvantummechanika úttörői
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Napocska Napköziotthon
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Radioaktivitás, izotópok
Környezeti kárelhárítás
Vírusok a számítógépben A HIV-járvány eredetének szimulációja
Nevelés- és oktatásszociológia
Életmenet stratégiák.
Közösségek szünbiológiája 3. Táplálkozási hálózatok
Egyensúlyi és nem-egyensúlyi közösségek
Táplálkozási kapcsolatok („predáció)”
A populációk interakciói. A populációk közötti kompetíció 1.
Mutualista kapcsolatok
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Formalizálás, matematizálás és ökonometria
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Az ember mint evolúciós rejtvény
FERMENTÁCIÓS GYAKORLAT
Rovarok a fákon és a fában
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Szünbiológiai alapfogalmak
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Állatok a természetben
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
Az ökológia tárgya.
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
Számrendszerek kialakulása
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Mert kell egy rendszer (legalábbis a biológiában)
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Környezetvédelem.
ELTE informatikus vegyész szak
Környezetvédelem.
Ipari ökológia 2 Dr. Bezegh András.
Fenntarthatóság és Káosz
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens
A fizika mint természettudomány
Komenczi Bertalan Információelmélet
Előadás másolata:

Ökológia alapjai

Az ökológia és szünbiológia története és tárgya

Példa az ember és természet ősi kapcsolatára Példa az ember és természet ősi kapcsolatára. Az ember megfigyel és hasznosít

Példa az ember és természet ősi kapcsolatára Példa az ember és természet ősi kapcsolatára. Az ember megfigyel és hasznosít

Egy további példa az ember és természet ősi kapcsolatára: a szövőhangyák és az ember

Alkalmazott ökológia (biológiai védekezés) gyökerei: Oecophylla smaragdina használata Kínában és D-Ny Arábiában kb. 2000 éve alkalmazzák Később Afrikában is alkalmazták. „Fekete hangya nélkül nincs kakaó”

Legismetebb fajuk: Oecophylla smaragdina Viszonylag nagy termetű (max. 8 mm) dolgozók, közöttük nagy méretbeli különbségek. Leveleket húznak össze és a lárvák fonálszerű váladékával szövik össze. Előnye: bárhol fészket tudnak létesíteni. Fészek és kolónia mérete: egy kolónia részlete: 192 levélfészek, 62694 dolgozó, 18498 dolgozói lárva, 657 nőstény lárva + báb (csak részlete egy kolóniának, Vanderplanck 1960). Eszerint a teljes kolónia 115-164 ezer egyed (kisebb kolónia). Nagyobbak: ~500 ezer egyed!

Oecophylla smaragdina A fészkek nagy része pajzstetveket tartalmaz. Szélső fészkek: „barakkok”, ott csak idősebb dolgozók vannak → idegen hangyák és egyéb nem kívánatos „vendégek” távoltartása. Egy királynős (monogín) kolóniák. A királynő gátolja a nagytermetű dolgozók tojásrakását → Azok csak táplálkozásra alkalmas tojásokat raknak. A királynő elpusztulásakor → megtermékenyítetlen, de továbbfejlődő tojások → hímek. Olykor a gátló hatás a királynő pusztulása után hat hónapig tarthat.

Fészeképítés lépései Megfelelő hely keresése Levelek összehúzása és hajtása Ha a (2) beindult, a dolgozók együtt folytatják, összekapaszkodva húzzák a leveleket Levelek rögzítése sátor-konfigurációban Szövés

Szövés lépései A lárvák nem a legnagyobbak, de idősek. A dolgozók mindig nagy termetűek. A szövés nappal kezdődik a levelek külső felszínén. A szövés megkezdése előtt a lárva mereven áll a dolgozó rágójában, enyhe „S”-alakban, amely ¼-3/4 része között tartja. A levél közelében a fejét még inkább kinyújtja.

A dolgozó a csápját a darazsakhoz hasonlóan jól forgatja és érzékeli vele a levél felszínét. A lárvát a levélhez nyomja, ekkor a lárva kisebb mennyiségű fonalat bocsát ki. Majd vizsgálódás után másik levél széléhez viszi és oda nyomja, öt csápérintéssel indítatja be a szövést.

A kész fészek

1. Történeti megjegyzések 1.1. Az ókori elődök Platón (i.e. 4. sz.):“első populációbiológus”, a populációk elméletével is foglalkozott. Arisztotelész (i.e. 4. sz.) a pestisjárványokat az egerek és a sáskák túlszaporodásával magyarázta Theophrastos (i.e. 4. sz.) botanikus, az élőlények közötti, valamint az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat írta le.

Első demográfusok és populációbiológusok Nicolo Machiavelli (1469-1527): Politikus, filozófus, író, de demográfiai problémákkal is foglalkozott. John Graunt (1662) londoni halálozási és születési statisztikák (kétszerezési idő 64 év): Ádám & Éva (3948 BC) utódai 1662-ben 200 millió ember/cm2 Sir William Petty (1683) fenti számítás hibás, mert nem számolt az özönvízzel (t0=2700 BC, N0=8) Thomas Malthus (1798): exponenciális növekedés elmélete Pierre-Francois Verhulst (1838, 1845) belga statisztikus: elfelejtett logisztikus egyenlet Raymond Pearl & Lowell Reed (1920): újra felfedezték

A geográfia és biológia közeledése Buffon (1707—1788 francia) állatvilág elterjedésére tett általánosítások (biogeográfia & “ökológiai geográfia” - vö. MacArthur (1972) - kezdete. Willdenow (1765—1812) klíma és a vegetáció összefüggése Alexander Humboldt (1769—1859) porosz geográfus, IV Károly spanyol király szponzorálta. Hatalmas, növény- zeti anyagot gyűjtött össze, főleg D-Amerikából. Növényzeti formációk & növényasszociáció fogalma. Warming (1841—1924, dán) az első növényökológia.

A közösségi ökológia megalapozása Grisebach (1838, német): növények & állatok integrált közösségeket alkotnak. K. Möbius (1877, német): botanikus, a biocönózis fogalmát vezette be. Darwin hatása környezeti hatás, a természetes szelekció és az elemi kölcsönhatások („létért való küzdelem”)

Ernst Haeckel (1834-1919)

Az ökológia Haeckel szerint Ernst Haeckel darwinista német zoológus, az ökológia szó megalkotója. Ökológia (“oekologie”) = oikos (oikos, lakóhely) és logos (logos, tudomány). Definíníciói: 1866: az élőlények és környezetük kapcsolatát vizsgáló tudomány. 1870: a természet háztartására vonatkozó ismeretek, az állatok mindenféle viszonyulása szerves és szervetlen környezetükhöz. 1879: az élőlények egymáshoz fűződő kapcsolatait tanulmányozó diszciplína (1866: autökológia; 1879: szünökológia) 1899: „… az élő szervezetnek a külső világhoz való viszonyával foglalkozik: lakóhelyükkel, szokásaikkal, élettársaikkal, ellenségeikkel, élősködőikkel….1866-ban már azt ajánlottam, hogy a biológiának ezt a külön ágát háztartástannak (ökológia) vagy bionómiának nevezzük el…”

Az ökológia Haeckel után (1) Cowles (1899): Az ökológia a növények és környezetük kölcsönös kapcsolatát vizsgálja. Entz (1907): "Az állatok külvilághoz való viszonyának élettanával a háztartástan vagy életmódtan (oekológia) foglalkozik…”, Elton (1927): "Az ökológia egy nagyon régi tárgy új neve. Egyszerűen tudományos természetrajzot jelent." Odum (1963): A természet struktúráját és funkcióját vizsgáló tudomány. Odum (1972): Az ökológia …a biológiai, fizikai, kémiai és társadalomtudományokat is összekapcsolja. Krebs (1972): Az ökológia azon kölcsönhatások tudományos vizsgálatát jelenti, amelyek meghatározzák az élőlények elterjedését és gyakoriságát.

Az ökológia Haeckel után (2) McNaughton és Wolf (1973): A szervezetek és környezetük közötti kölcsönhatás tudományos vizsgálata. Poole (1974): A természetrajznak egy elegáns megnevezése. Ricklefs (1978): Az növények és állatok tanulmányozása, az egyedeiké, azok populációié és együtteseié, környezetükkel való kapcsolatukban. Pianka (1983): Az ökológia.... az élő szervezetek kapcsolatát vizsgálja az azokat befolyásoló vagy azok hatása alatt álló fizikai valamint biológiai faktorokkal. Begon, Harper és Towsend (1986): Az 'organizmusok elterjedése és gyakorisága' kielégítő. Három szinttel, egyedi organizmussal, populációval és közösségekkel foglalkozik. Dodson (1998): Szervezetek vagy szervezetcsoportok kapcsolatainak, elterjedésének és denzitásának a tanulmányozása egy adott környezetben.

Az ökológia Haeckel után (3) Price (1984) Az ökológia a témakörök igen széles választékát fedi le, a molekuláris tulajdonságoktól az egyedi, a populációs, a közösségi és ökoszisztéma szintű struktúrákig és funkcióig. Elrettentő példák: Politikai: pl. “ökológiai pártok” vagy: “az ökológia lehetőségeinek és távlatainak a helye az emberiség kormányzásában van”. Környezetvédelmi, pl. “a nagymarosi építkezéseknél figyelembe vettük az ökológiai szempontokat”. Társadalomtudományi: “a közgazdaságtan az ökológia egy ága”, “az ökológia szociológiai tudomány”. Nem kormányzati mozgalmi: “ökológiai mozgalmak”. Pedagógiai: “a tanterem, mint ökológiai rendszer”. Gondolkodásbeli “az ökológia a holisztikus gondolkodás képessége”. Történelmi: történelmi ökológia stb.

Modellezők, kísérletezők és teoretikusok Volterra (1924) olasz matematikus és Lotka (1925) amerikai kémikus: a populációk és azok interakcióinak modellezése. Winsor (1932, 1933): a populációk (pl. növekedési görbék) és interakciók (exploitatív kompetíció) modellezése. Gause (1934) a kísérletes ökológia egyik megteremtője (pl. Paramecium kísérletek). Howard & Fiske (1911): populációk regulációja (katasztrofális és fakultatív faktorok elmélete) Nicholson (1930-as évektől) a populációk autoregulációja és a density dependence teória. Nicholson & Bailey (1936): parazitoid-gazda differencia egyenlet. Andrewartha & Birch (1954): Nicholson-iskola kritikája. Milne (1963): a két elmélet szintézisét kísérelte meg.

A modern közösségi ökológia alapozói Braun-Blanquet (1928): Zürich—Montpellier-i nővénytársulási iskola az általunk is használt cönoológia megteremtője. Hazai nagy képviselője Soó Rezső volt. Du Rietz: skandináv iskola, alapja a szociáció. Balogh János (1953): Zoocönológia alapjai, uttörő munka. Elton (1927): a táplálkozási hálózatok jelentőségére könyve hívta fel a figyelmet. Cohen (1978) & Pimm (1982) munkája jó áttekintést nyújt a problémakörről. Szelényi (1956, 1957): táplálkozási hálózatokon alapuló állattársulástani ketegóriarendszer. Jermy & Szelényi (1956): első részletes hálózat.

A produkcióbiológia és az IBP Lindeman (1942): az ökológiai energetika alapjai. Gere (1950-es évektől) a hazai a produkcióbiológia úttörője. Tansley (1935): ökoszisztéma fogalmának megalkotója. Az '50-es években ismerték fel először széles körben a környezeti krízist, ebben nem kis szerep jutott az Odum fivérek, főleg E. P. Odum (1961, 1963, 1972 stb.) munkásságának. IBP (International Biological Program, 1962-”1972”): A világ környezeti, táplálék- és energiaellátási problémáinak megoldásához az életközösségek (akkoriban: ökoszisztémák) anyag- és energiaforgalmi valamint produkcióbiológiai kutatásával járulhatnak hozzá.

Újabb elméleti irányok Hutchinson: niche-elmélet, plankton paradoxonja. MacArthur: az elméleti ökológia, főleg evolúcióökológia megalapítója. May: MacArthur követője, modern elméleti ökológus (niche, kompetíció, életmenet-stratégiák, izolátumdinamika). Lorenz, Tinbergen & von Frisch: etológiáért Nobel-díj. Hatásuk az ökológiában: A viselkedéstudomány, az ökológia és evolúcióbiológia határterületeként létrejött a viselkedésökológia. Wilson (1975): Szociobiológia, a társas viselkedés elmélete.