Közlekedési logisztika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Raktározás technológiai moduljai
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Készítette / Author: Tuska Katalin
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Közlekedési logisztika
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Logisztika 6.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Készletek-készletgazdálkodás
Benchmarking.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Logisztika bevezető elemek.
Just in Time.
infor:COM - Fitté tesszük!
III. A logisztika jövője
Logisztikai kontrolling
Számítógéppel integrált gyártás (CIM)
II. Logisztikai tervezés
Az értékesítési rendszer
Termelésmenedzsment Production Management
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Logisztikai ügyintéző
Tevékenységmenedzsment ismertetése MLBKT Oktatói Tagozat
Logisztikai alapfogalmak
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kell-e csúszásgátló a gyártásterv alá? Dr. Duma László és Szűcs Edina.
Vállalati modellek 2007.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Minőségbiztosítási ismeretek
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Készletgazdálkodás és logisztika
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr. 2015/16 tanév II. félév WSUF Harmadik óra.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Operatív menedzsment és versenyképesség
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Előadás másolata:

Közlekedési logisztika Tantárgy kód: ZNEBK 374002 Az ellátási, termelési és elosztási logisztika 2009/2010. tanév II. félév

A logisztikai rendszerek jellemzői A logisztika és a rendszerszemlélet: Általános rendszerfogalom: „ A rendszer valamely meghatározott cél elérésére, vagy valamely feladat megoldására tudatosan kiválasztott, meghatározott funkciójú elemeknek, valamint az ezek között fennálló kapcsolatoknak rendezett halmazából álló együttes” (Felföldi László: Anyagmozgatási folyamatok tervezése I.rész Tankönyvkiadó, Budapest 1983.) Logisztikai rendszer fogalma: (interdiszciplináris, rendszerszemléletű megközelítésben) „A logisztikai rendszer az anyagi áramlások és készletek, valamint a rájuk vonatkozó információk és irányítási struktúrák rendszere.” (Szegedi-Prezenszki: Logisztika-Menedzsment, Kossuth Kiadó, Budapest 2005,2008.) Rendszerszemlélet: A rendszerszemlélet az összetevők együttesét nem csak az elemek halmazának, hanem szerves egységnek tekinti, ennek megfelelően vizsgálja a rendszer minden elemét, rész- és alrendszereit a többi elem, rész – és alrendszerrel való kapcsolatával együtt. (Prezenszki: Logisztika I. (Bevezető fejezetek) Műszaki Kiadó, Budapest 2004.)  

A logisztikai rendszerek jellemzői A rendszer elemei – a vizsgált rendszer részei, amelyek pontosan meghatározott tulajdonságokkal rendelkeznek A kapcsolatok – az elemek közötti összefüggések (Az elemek közötti kapcsolatok leírása révén kapunk képet a rendszer belső működéséről) A rendszer környezete – mindaz, ami a meg-határozott rendszeren kívül található, de annak működésével valamilyen összefüg-gésben van. A rendszer és a környezete közötti kapcsolatok be- és kimeneti jellegűek (input, output) lehetnek. Két vagy több rendszer összekapcsolásával magasabb rendű rendszerek hozhatók létre – rendszerszintek hierarchiája) Kimenet (OUTPUT) Bemenet (INPUT)

A vállalati logisztikai rendszer keresztmetszete A L A P F U N K C I Ó K KERESZTMETSZETI FUNKCIÓK Munkaügy BESZERZÉS TERMELÉS ÉRTÉKESÍTÉS INNOVÁCIÓ Pénzügy Logisztikai rendszer

Anyagi folyamatok menedzsmentje Információ menedzsment A logisztikai rendszer szerkezete (struktúrája) Beszerzés Termelés Értékesítés Anyag- és alkatrész készlet Készlet menedzsment Félkésztermék készlet Késztermék készlet Anyagi folyamatok menedzsmentje Anyag-mozgatás raktározás Kiszállítás raktározás Beszállítás, raktározás VEVŐK SZÁLLÍTÓK Kereslet-menedzsment, vevő nyilvántartás Kínálat menedzsment, szállító nyilvántartás Termelési program és folyamat-nyilvántartás Információ menedzsment VÁLLALAT

A logisztikai rendszerek csoportjai MAKROLOGISZTIKAI MIKROLOGISZTIKAI METALOGISZTIKAI Az ország, vagy értékesítési régió, gazdasági körzet Vállalati Katonai Egyéb szervezet-hez tartozó Fuvaroztató vállalatok kooperá-ciója Logisztikai vállalatok kooperá-ciója Logisztikai és fuvaroztató vállalatok kooperá-ciója Ipar-vállalati Kereskedelmi vállalati Szolgáltató-vállalati Logisztikai vállalati Egyéb szolgáltató vállalati

A vállalati logisztika feladata és részterületei a vállalat és a beszerzési-, valamint az értékesítési piacok közötti, továbbá a vállalaton belüli anyagáramlás és a hozzá tartozó információáramlás megtervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése Főbb részterületei: - ellátási (beszerzési) logisztika - termelési (gyártási) logisztika - elosztási (értékesítési) logisztika - hulladékkezelési (gyűjtési, újrahasznosítási) logisztika

Ellátási (beszerzési) logisztika Feladata a szükségletnek megfelelően és költségtakarékosan gondoskodni a vállalat számára az alap-, segéd-, üzemanyagról, kereskedelmi és félkész árúról olyan választékban, mennyiségben, minőségben és időben, ahogyan a vállalat termelési programja azt megkívánja. A feladatokhoz tartozik a megfelelő beszállítók kiválasztása, a szállítási kondíciók meghatározása, a beérkezés ütemezése, beleértve a fenti tevékenységekkel kapcsolatos anyag- és információáramlást is. (következő ábra)

A beszerzési logisztika folyamata

Ellátási (beszerzési) logisztika Tevékenységi köre: A vállalati anyagellátással kapcsolatos – a beszállítóktól a termelés előtti kapcsolódási helyekig terjedő – anyag- és az ehhez kapcsolódó információáramlás tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése; Közreműködik az anyagellátással kapcsolatos vállalati stratégiai szintű döntések meghozatalában.

A termelési logisztika folyamata Feladata – az anyagoknak a termelési folyamatba történő belépésénél kezdődik, és befejeződik a késztermék megérkezésével a raktárba.

Termelési (gyártási) logisztika Az anyag-, és információáramlás végig követi a termelési folyamat minden fázisát, beleértve az egyes fázisok közötti esetleges közbenső tárolást, várakozást is. A technológiai folyamat és a gyártmányok bonyolultságától függően az anyagáramlás különböző bonyolultságú hálózatot képez. A gyártástechnika és a gyártásszervezés módszerei (műhelygyártás, csoportos gyártás, termékorientált szegmentált gyártás, rugalmas gyártórendszerek, stb.) alapvetően befolyásolják a logisztikai struktúrát és paramétereket.) Magas fokon automatizált, számítógép által irányított gyártási rendszereknél (pl. CIM rendszer) a technológiai és logisztikai folyamat már nehezen szétválaszthatóvá válik. Azt gyakran integráltan kell kezelni.

Elosztási (értékesítési) logisztika Az elosztási logisztika a gyártó és a terméket forgalomba hozó kereskedelmi egységek, valamint felhasználók közötti anyag- és információáramlási kapcsolatot teremti meg.

Elosztási (értékesítési) logisztika Feladata: A megrendelések teljesítéséhez, azaz az árúknak a logisztikai elvek betartásával a megrendelőhöz juttatása. Tevékenységi körébe tartozik a megrendelés szerinti komissiók összeállítása, az árúk elosztási hálózatának kialakítása, az áruelosztó járatok megszervezése, esetleges közbenső elosztó raktározás feltételeinek biztosítása

Hulladékkezelési (újrahasznosítási) logisztika Feladata a termelés során keletkezett hulladék, valamint az elhasznált anyagok, berendezések összegyűjtése, szükség szerinti szétszerelése, szétválogatása, az alkalmas anyagok előkészítése és eljuttatása újrafeldolgozásra vagy egyéb hasznosításra. A hasznosítás a vállalaton belül, vagy kívül történhet. A nem hasznosítható anyagokat a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő módon kell elhelyezni a hulladéktárolókban.

Hulladékkezelési (újrahasznosítási) logisztika Egy komplex újrahasznosítási rendszer a beszerzési-, termelési-, elosztási-, valamint a közlekedési és raktározási logisztika számos elemét és módszerét felhasználja. Az újrahasznosítási logisztika sokkal szélesebb kört jelent, mint a vállalati logisztikának egy alrendszere. Kiterjed a vállalatoknál szolgáltatásoknál a háztartásokban keletkezett hulladék és elhasznált eszközök, berendezések összegyűjtésére és azt követő előzőkben felsorolt logisztikai tevékenységekre. Az újrahasznosítási logisztikának ez a területe önálló makrologisztikai területnek is tekinthető.

A vállalati logisztikai rendszerek irányítási szintjei STRATÉGIAI SZINT Hosszútávú logisztikai célkitűzések TAKTIKAI SZINT A célok elérési módjának megadása Az anyag és információ áramlás lebonyolítása OPERATÍV SZINT

Beszállítási rendszerek A vállalatok versenyképességének a növelésében, költségek csökkentését célzó “lean production”-ban eszközként jelenik meg új termelési és logisztikai filozófiaként “a percre kész” vagy másképpen percre kész “Just-in-Time” (JIT) beszállítás, gyártás és elosztás”. A JIT elv megvalósítása kihat az egész logisztikai láncra, újszerű partneri kapcsolat kialakítását teszi szükségessé az érintett vállalatok között.

A közlekedés helye a vállalati logisztikai rendszerekben A következő előadáson! Köszönöm a figyelmet!