ENERGIAPASSZUS, ENERGETIKAI OSZTÁLYBA SOROLÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csider László TERC Kft. Győr, április
Advertisements

Passzívház.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Passzívházak, energiatudatosság Szakmai Napok 2010.október YTONG őszi továbbképzések 2010 Kreditpontos építészoktatás 2010 ősz SZF.VÁR AKASZTÓ BUDAPEST.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Energiahatékony épületek értékelése
Csoknyai Tamás PhD BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék
Épületenergetikai szakértők vizsgáztatása, számítási példák
AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
Az új épületenergetikai szabályozás
Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék
Épületenergetikai szakértők vizsgáztatása, számítási példák
HAGYOMÁNYOS ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIA ENERGETIKAI VIZSGÁLAT
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Megújuló energiaház, hibrid ház
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
1 I.) Cégünk a Hőtérkép Kft óta folyamatosan figyelemmel kísérte az épületek energetikai tanúsításával kapcsolatosan megjelenő rendeleteket, törvényi.
BOILEFF Energiahatékonyság javítása a kazánok beépítési körülményeinek optimalizálásán keresztül Európai Uniós pályázat.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Hőközpont szétválasztás elemzése, pályázati tapasztalatok KEOP
Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési kitörési ponthoz kapcsolódó megújuló energia forrást támogató pályázati lehetőségek Dibáczi Zita Projektmenedzser.
Dr Tóth Péter egyetemi docens Bozsaky Dávid PhD hallgató
PowerDown Climate and the built environment. Épületállomány Részesedés az UK GHG emissziójából: 44% lakóépületek 27% egyéb épületek 17%
Belső hőforrások, hőtermelés-hőellátás
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Energia és takarékosság a háztartásban
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Baumann Mihály PTE PMMFK Épületgépészeti Tanszék
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
HŐTECHNIKAI SZABÁLYOZÁS AZ ENERGIATUDATOSSÁG SZEMSZÖGÉBŐL
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
2008. április Hogyan tervezzünk A + - os tanúsítvánnyal rendelkező házat? Dr. Magyar Zoltán PTE PMMK Épületgépészeti.
Wagner Károly tű. alezredes
Jónás Imre Építész Építésügyi Műszaki Szakértő
Energetikai gazdaságtan
Zrt All rights reserved. Szent István Egyetem, GK szakmai nap Az MSZ EN 15232:2012 épületautomatikai szabvány alkalmazása.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Épületenergetikai szakértők vizsgáztatása, számítási példák
Budapest, június Az MSZ EN 15232:2012 épületautomatikai szabvány alkalmazása új épületek tervezése és meglévők felújítása kapcsán.
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
A 7/2006 (V.24.) TNM rendelet várható következményei a távhőszolgáltatásban "Legújabb fejlesztések a hazai távhőszolgáltatásban – 2007" Regionális távhőkonferencia.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
1 Szoláris épületek szerkezetei és méretezése Előadók: Csoknyai Tamás Egeressy Márta Simon Tamás Talamon Attila.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Épületenergetikai szabályozás ma és holnap Zöld András Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki TanszéK.
KÖZINTÉZMÉNYEK ENERGETIKAI HELYZETE BUDAPESTEN Virág Zoltán okl. gépészmérnök okl. energetikai szakmérnök DUOPLAN Kft. Energetikai szakmai nap Szeptember.
Az épületek energetikai tanúsítása Tanúsítási példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
A „közel nulla energia” követelmény és a megújulók avagy mi nulla, miben mérjük, mennyi a „közel”? Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
AZ ÉPÜLETENERGETIKA ÉS AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Zsámbék, október 06. MINISZTERELNÖKSÉG Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság.
Az épületek energetikai tanúsítása Tervezési példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
MAPASz Innovatív Épületek Egyesület Hálózat az információért az innovatív megoldásokért.
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
12 ezer milliárd forintos keret
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

ENERGIAPASSZUS, ENERGETIKAI OSZTÁLYBA SOROLÁS Európai Bizottság és Parlament 91/2002 Irányelve 7/2006 (V.24.) TNM rendelet Csoknyai Tamás, BME Épületenergetika Tanszék

Az új épületenergetikai szabályozás Az Európai Bizottság és Parlament 91/2002 Irányelve értelmében minden tagország új energetikai szabályozást vezet be 2006-tól. Magyarországon ezt a TNM 7/2006 sz. rendelet és mellékletei tartalmazzák. Az energetikai követelmények tekintetében a rendelet hatálya kiterjed valamennyi a/ huzamosan használt új épületekre b/ huzamosan használt épületekre, amelyek fűtött alapterülete 1000 m2-nél nagyobb, és lényeges felújítására az építési engedély iránti kérelmet egy megadott időpont után (2006. szeptember) adják be. A kivételek listáját részben a rendelet, részben a mellékletek tartalmazzák. Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Mi az, amit a Direktíva előír? Új szabályozás (számítási módszer és követelményrendszer) Felújításokra is kiterjedő követelményrendszer Megújuló energia felhasználás, kapcsolt energiatermelés favorizálása Épületek energetikai minőségtanúsítása (új épületek használatbavétele, meglévők tulajdonos/bérlő változása esetén) Tanúsítói jogosítványok feltételeinek szabályozása Minőségtanúsítás közzététele középületekben Kazánok rendszeres energetikai felülvizsgálata (20 kW felett, 2-4 éves gyakorisággal) Klímaberendezések rendszeres energetikai felülvizsgálata (12 kW felett, 2-4 éves gyakorisággal) 15 évnél régebbi hőtermelővel üzemelő fűtési rendszerek egyszeri felülvizsgálata Az épületenergetikai szabályozás

Az egyes határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezője ne haladja meg az előírt értéket. De ez önmagában nem garantálja azt, hogy az épület fajlagos hőveszteségtényezőjére vonatkozó követelmény teljesül! Az épület fajlagos hőveszteségtényezője ne haladja meg a felület/térfogat viszony függvényében előírt határértéket. De ez még nem garantálja azt, hogy az összesített energetikai mutatóra vonatkozó követelmény teljesül! Az összesített energetikai mutató ne haladja meg a rendeltetés és a felület/térfogat viszony függvényében előírt értéket.

Az épületenergetikai szabályozás A számítás háromféle eljárással végezhető: a nemzetközi gyakorlatban elfogadott számítógépes szimulációs módszerrel (ESPr, TRNSYS, Energy+….); részletes számítási módszerrel; egyszerűsített módszerrel. A részletes és az egyszerűsített számítási módszerek egyes lépései felváltva, „vegyesen” is alkalmazhatók. Azaz tervezői szabadság a módszerek megválasztásában is... Figyelem! Ne tévesszük össze az óraértékek alapján működő (korábbiakban említett) szimulációs programot és az (egyszerűsített vagy részletes) „kézi” számítás algoritmusán alapuló számítógépes programot! Az épületenergetikai szabályozás

HŐÁTBOCSÁTÁSI KÖVETELMÉNYEK

Az épületenergetikai szabályozás A hőátbocsátási tényezők követelményértékei Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás

FAJLAGOS HŐVESZTESÉGTÉNYEZŐ Az épület rendeltetésétől független

A fajlagos hőveszteségtényező követelményértéke Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás

Az átlagos hőátbocsátási tényező Az épületenergetikai szabályozás

A fajlagos hőveszteségtényező számítása RÉSZLETES SZÁMÍTÁS Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás A fajlagos hőveszteségtényező számítása Egyszerűsítési lehetőségek a fűtetlen tér egyensúlyi hőmérsékletének számítása helyett U értékének megadott korrekciós tényezővel való szorzása a hőhidak hatása az U korrekciós szorzójával is kifejezhető (UR) a talajba irányuló hőveszteség „vonalmenti U-val” számítható a benapozás ellenőrzésének elhagyásával „körben észak” sugárzási nyereség számítható a sugárzási nyereséget kifejező tag elhagyható Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás A fajlagos hőveszteségtényező számítása EGYSZERŰSÍTETT SZÁMÍTÁS Az épületenergetikai szabályozás

A nyári túlmelegedés kockázatának ellenőrzése

A nyári túlmelegedés kockázata < 2 K könnyűszerkezetű épületek esetén < 3 K nehéz szerkezetű épületek esetén Javasolt: Árnyékvető vagy külső árnyékoló alkalmazása Minden esetben jó hatású az intenzív természetes szellőztetés, különösen az éjszakai-hajnali órákban. Az épületenergetikai szabályozás

AZ ÖSSZESÍTETT ENERGETIKAI JELLEMZŐ Az épület rendeltetésétől függ

Az összesített energetikai jellemző követelményértéke Lakóépületek! Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás A számítás menete A fajlagos hőveszteségtényező meghatározása (ezt tettük eddig) Fűtési idény hosszának és a hőfokhíd meghatározása Nettó igények meghatározása (fűtés, HMV, légcserék, hűtés) Összesített primer energetikai jellemző meghatározása Fűtés primer energiafelhasználása HMV primer energiafelhasználása Légtechnika primer energiafelhasználása Hűtés primer energiafelhasználása Világítás primer energiafelhasználása Épületben megtermelt másnak átadott energia primer energiában kifejezve Összesített primer energetikai jellemző követelményértékének meghatározása Összevetés Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Éves nettó fűtési energiaigény Természetes szellőzés esetén QF =HV(q +0,35n) – ZFAN qb [kWh/a] Hővisszanyerős szellőzés + hagyományos fűtés Léghevítő + hagyományos fűtés Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás A fűtés fajlagos primer energiaigénye: éves nettó fűtési energiaigény teljesítmény és a hőigény illesztésének pontatlansága miatti veszteségek hőelosztás fajlagos vesztesége fütési hőtárolás veszteségei teljesítménytényező lefedési tényező hőelosztás segéd villamos energia igénye fütési hőtárolás segédenergia igénye hőtermelés villamos seg.energia igénye fütés primer energia átalakítási tényezője a villamos segédenergia átalakítási tényezője Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Primer energia átalakítási tényezők Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás A melegvízellátás primer energiaigénye HMV nettó hőenergia igénye A melegvíz elosztás veszteségei Tárolási veszteségek teljesítménytényező lefedési tényező a melegvíz elosztás segédenergia igénye kazán segédenergia igénye HMV primer energia átalakítási tényezője a villamos segédenergia átalakítási tényezője Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Szellőzési rendszerek fajlagos primer energia igénye [kWh/m2a] Első tagja: a rendszer hőigénye Második tag: villamos energiaigény Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Hűtési primer energiaigénye [kWh/m2a] Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás A beépített világítás fajlagos éves primer energiafogyasztása: [kWh/m2a] Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Az épület saját energetikai rendszereiből származó, az épületben fel nem használt és más fogyasztóknak átadott (fotovoltaikus vagy motorikus áramfejlesztésből származó elektromos, aktív szoláris rendszerből származó hő) energia az épületben felhasznált primer energia összegéből levonható. Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Az összesített energetikai jellemző Megfelelés feltétele: Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás AZ ENERGETIKAI MINŐSÉGTANÚSÍTVÁNY Az épületenergetikai szabályozás

Az energetikai minőségtanúsítvány ET Kiállítandó minden új épületre a használatbavételi eljáráshoz, Rendelkezésre kell álljon minden meglévő épületre, ha tulajdonos- vagy bérlőváltás van. Épületre vagy annak egy, a rendeltetés és a tulajdonjog alapján egyértelműen körülhatárolható részére (lakás, üzlethelyiség) egyaránt kiállítható. Érvényessége: tíz év. Megújítás lehet szükségszerű, lehet tulajdonosi vagy vevői igény. 1000 m2-nél nagyobb alapterületű középületelben közszemlére kell tenni. Bevezetési határidő ?Esetleges támogatási konstrukciók Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Az épület besorolása A+ Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás ABCDE FGH I <55 56 - 65 66 – 95 _95 – 100 101 – 120 121 – 150 151 – 190 191 – 251 251 – 340 341 < Alacsony energiafelhasználású Energiatakarékos Követelménynél jobb Követelménynek megfelelő Követelményt megközelítő Átlagosnál jobb Átlagos Átlagost megközelítő Gyenge Rossz Az összefoglaló lap javasolt formája Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás

Az energetikai minőségtanúsítvány ET A számítási algoritmus megegyezik a tervezésnél használttal Bemenő adatok? Az épületenergetikai szabályozás

A bemenő adatok megállapítása Mi látható/mérhető egyszerűen a helyszíni szemlén? Geometriai adatok, határolószerkezetek vastagságát is beleértve. Csatlakozási élek felmérése. Nyílászárók mérete, működési módja Benapozási feltételek: helyszínrajz, takart szögtartományok, tájolás. Mit lát még a helyszínen a tanúsító? - A nyílászárók állapotát (működési hézagok légzárása, vasalatok, veretek állapota). - Energiaforgalommal is összefüggő állagkárosodások tünetei (nedvesedés, elszíneződés, porárnyék, vakolatleválás,….). Benyomásait még bővíthetik a lakóktól kapott információk, a közüzemi számlák adatai (ha értékelhetők)eépített mérőműszerek. Az épületenergetikai szabályozás

Az épületszerkezetek, gépészeti rendszerek azonosítása Tervek megismerése alapján Az építési idő ismerete alapján Gépek adattáblája alapján Szemrevételezés alapján Méretfelvétel alapján (Diszkrét) feltárások alapján (szerkezetkárosítás és szennyezés nem megengedett) Műszeres mérések alapján Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Az ET kötelezően tartalmazza a minősített épület(rész) energetikailag hatékony, ésszerű felújítására vonatkozó javaslat(oka)t: utólagos hőszigetelés, nyílászárók tömítése vagy cseréje, társított szerkezetek alkalmazása, a hőtermelő készülék vagy az ahhoz tartozó egyes elemek (égő, szabályozók) cseréje, elosztó hálózatok és szerelvények hőszigetelése, hőleadók, ventilátorok, szivattyúk, fényforrások cseréje, energiahordozók cseréje Meg kell vizsgálni a megújuló energiaforások alkalmazhatóságának műszaki, környezetvédelmi, gazdaságossági lehetőségét Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Terv szerint a tanúsítványról elektronikus változat is készül, amelyet a tanúsító egy központi adatbanknak küld meg. A beküldéshez saját PIN kódot használ, a központi adatbankban lévő adatokat bizonyos adatvédelmi szabályok betartása mellett - döntéselőkészítői és statisztikai célra használhatják az arra illetékesek, a tanúsító tevékenységének ellenőrzésére, a tanúsítói munka minőségbiztosítására használhatják megint más, arra felhatalmazott illetékesek. Az épületenergetikai szabályozás

Az épületenergetikai szabályozás Köszönöm a figyelmet! Az épületenergetikai szabályozás