Objektumkutatáson alapuló térinformatikai modell kialakítása MiniComp Kft. Pécsi Tudomány Egyetem – PMMFK-MIT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélsőséges területi vízkészlet-kockázatok hatékony, fenntartható kezelési alternatívái közép- és hosszútávra Fonyó György.
Advertisements

A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Valós idejű tesztlefedettség- monitorozás JEE környezetben Dr. Ferenc Rudolf, Szegedi Tudományegyetem Bakota Tibor, FrontEndART Szoftver Kft.
Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatal egységes szerkezetű rendezési terveinek publikálása, karbantartása ASP szolgáltatás keretében Cselovszki Zoltán.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Fischer Norbert. Szoftverfejlesztés jelenlegi problémái  Folyamatosan rövidülő határidők  Projekt indulásakor nem teljesen tiszta a funkcionalitás,
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Eger, május Hatékonyság növelése a műszaki kontrolling segítségével.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
A GPS az egyetemi oktatásban
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Intelligens szoftver megoldások acélszerkezeti tervezéshez.
Microsoft fejlesztőeszközök a szakképzésben Farkas Bálint Visual Studio 2008.
Zaj és rezgés GIS eszközök és alkalmazások. Hazánkban a gyakorlatban alkalmazott országos rendszer az Egységes Országos Vetületi Rendszer. A műszer használatát.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A CAD/CAM modellezés alapjai
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Új eszközök a távhőhálózatok szimulációs vizsgálatához TERMIS V5.0 szimulációs program funkcionális újdonságai.
Felsőoktatási portálok lehetőségei a hatékony tudásépítésben
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Tájékoztató megbeszélés a projekt előrehaladásáról
Gyakorlati alkalmazás GIS eszközök és alkalmazások.
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
Térképészet és térinformatika
Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
3D-s térképészeti alkalmazások
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
MOLING Ingatlan-nyilvántartó és ingatlangazdálkodást támogató információs rendszer SZÁMÍTÁSTECHNIKAI KFT.
Értéknövelt mintatermék előállítása és szolgáltatásfejlesztés digitális képekből BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék KÉPI 2000 ( )
AZ EGYSÉGES ELEKTRONIKUS KÖZMŰNYILVÁNTARTÁS
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Meteorológiai adatokra épülő növényvédelmi előrejelző rendszer Zala megyei kísérleti projekt.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Expression Studio 4 Fár Attila Gergő Microsoft Diáktanácsadó Budapesti Műszaki Egyetem.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Vető Géza ügyvezető.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
A hálózat nyilvántartás az E-közmű tükrében
Adatbázisszintű adatmodellek
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Líceum a természettudományért TIOP A projekt célja Eszterházy hagyaték: a tudás elérhetőségéhez korszerű feltételek A természettudományos oktatás.
Közgyűjteményi megoldások
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Előadás másolata:

Objektumkutatáson alapuló térinformatikai modell kialakítása MiniComp Kft. Pécsi Tudomány Egyetem – PMMFK-MIT

A fejlesztés célja Térképkészítő rendszer Digitális Objektum alapú INTELLIGENS

A program egy AutoCAD modul lesz, amely … Megfelel a mai igényeknek Rugalmasan kezelhető Felhasználóbarát A legújabb technológiákat használja

A konzorcium résztvevői MiniComp Kft. A technológiai és tudásközpont PTE – PMMFK - MIT Tudásközpont

Szándékaink Egy új térinformatikai alapszoftver alapjainak előkészítése Intelligens objektumok fejlesztése –Szerkesztési idő lerövidítése –Hibalehetőségek számának csökkentése –Alacsonyabb szaktudás igény –Élőmunka meg takarítása Nemzetközi változatban gondolkodás

A projekt tárgya és választott témaköre A minőségi digitális térképek előállítása a különböző fejlett technológiákkal is élőmunka igényes A fejlett szoftverek különböző alapokból kiindulva (papír, digitalizálás, mérés) hatékonyan támogatják precíz digitális térképek készítését, melyre folyamatosan növekvő a kereslet

Elképzelt objektum hierarchia 4 fő témakör –Számítások –Grafikai alapobjektumok –Szerkesztések –Műveletek Újabb objektumokkal, eljárásokkal, számításokkal és módszerekkel bármikor dinamikusan bővíthetőek lesznek

Elképzelt objektum hierarchia Alsógeodézia számítások Térképészeti alapobjektumok Térképészeti szerkesztések Művelet végzések

Alsógeodézia számítások Trigonometriai számítások Szögrendszerek és vetületi rendszerek 2 és 3 dimenziós számítások

Térképészeti alapobjektumok Pontszerű objektumok Vonalas objektumok Felület objektumok

Térképészeti szerkesztések Ezzel a lehetőséggel pontszerű objektumok szerkeszthetők fel a térképre egyedileg, csoportosan ill., ortogonális és poláris kitűzéssel. A hierarchia ugyanígy tartalmazza a vonalas, felület és 3D-s objektumok szerkesztését.

Művelet végzés Az alapobjektum hierarchiára épül Segítségével egységesen kezeljük az objektum tulajdonságokat Alkalmazható DAT-os adatok lekérdezésre

Innováció Az objektumkutatás ma világméretű folyamat Nemzetközileg is elmaradások vannak a grafikus területeken Hosszú út vezetett az intelligens objektumokig Az intelligens grafikai objektumok alkalmazkodnak környezetükhöz és a környezet is „tiszteletben” tartja tulajdonságait

Háttér Jogtiszta szoftverek (MSDN, ADN) Visual C alapú ObjectARX technológia ObjectDBX (kibővíti az ObjectARX lehetőségeit) Jelenleg is oktatunk és fejlesztünk grafikus rendszereket Nemzetközi technológia konferenciák segítségével aktualizált tudás Belföldi rendezvényeken való megjelenés, publikálás

A projekt eredményeinek hasznosítása Nagy a kereslet mind a hazai, mind a nemzetközi piacon Az objektumkutatás leegyszerűsíti és meggyorsítja az alkalmazásokat A kutatásba bevont mérnökök, tanárok és diákok új technológiákat ismernek meg A kutatásban résztvevő oktatók ismereteinek bővülése növeli az oktatás színvonalát Kevesebb idő és kisebb szaktudás ráfordításával is minőségileg javuló digitális térképkészítést eredményez

Köszönjük a figyelmet Kérdések? …