Témavezető: Szendi Antal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
szaporítás-technológia és hasznosítás
Advertisements

Az A vércsoport.
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
Portoktenyésztés = in vitro androgenezis
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Vegetatív növényi szervek
KÜLÖNBÖZŐ BIOTRÁGYÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ NÖVÉNYFIZIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
Hazai orchideák in vitro szaporítása az ELTE Botanikus Kertjében
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Az ásványi anyagok forgalma
Gyümölcstermesztő szakmérnöki képzés
Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem
Kémiai szennyvíztisztítás
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Növény biotechnologia 2
Növény biotechnologia 3
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Növény biotechnologia 4
Az érvelő szöveg II. Az érvek fajtái.
Fotoaktív bio-nanokompozit előállítása reakciócentrum fehérje és TiO2 -dal borított többfalú szén nanocsövek felhasználásával Tudományos diákköri dolgozat.
A növényi biotechnológia alapjai
Indításkor Kattints a hangszóróra Kikapcsolás ESC gomb.
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
P ANNONBÚZA PROGRAM H OGYAN REALIZÁLHATÓ A MINŐSÉGI ELŐNY A FELDOLGOZÓIPARBAN ? Tóth Béla Gyermelyi Zrt. Szakmai szimpózium Gyermely február 14.
A növények táplálkozása
A növények szaporodása
ADSZORPCIÓ.
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Az oxigén 8. osztály.
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
tűzelhalás – Erwinia amylovora
A növények szaporodása
A növények szaporodása
Kén és szelén Kén és réz reakciója Kén és vas reakciója
H2, alkáli- és alkáliföldfémek
A növények egyedfejlődése
A növények szaporodása
A csont mechanikai tulajdonságainak vizsgálata. Bevezetés Régi – új módszerek – Régen: húzókísérlet, intendáció, CT, mikroszkópi vizsgálat, törési vizsgálatok,
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A Föld vízkészlete.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Arquitectura del futuro Marta Carretero Clic para avanzar.
3. 4. Hasadás inda spóra parthenogenezis Sok növényfaj differenciálódott sejtjei könnyen totipotenssé válnak Embrió kultúra Szerv kultúra Kallusz kultúra.
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
lecke A növények szaporodása és egyedfejlődése
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Az erős mágneses tér növényekre gyakorolt hatásának vizsgálata?
A szőlő tőkebetegségei (GTDs)
Ki tud többet kémiából?.
A növények szaporodása
Érd Elvira
Az elektronhéjak kiépülése
Az elektronhéjak kiépülése
Előadás másolata:

Témavezető: Szendi Antal “Nagy tápértékű és drogtermelő képességű húsos som (Cornus mas L.) elit növények in vitro szaporító és organikus termesztési technológiáinak kifejlesztése a modern egészséges táplálkozás követelményeinek függvényében” Témavezető: Szendi Antal

A pályázat előzményei A húsos som, mint perspektivikus gyümölcsfaj előfordulása tűrőképessége felhasználása gyümölcsének élettani hatása

A pályázat célkitűzése fajtaszelekció (kontroll Titus, a hazai flórából kiemelt fajtákkal összehasonlítva) fajtagyűjtemény létrehozása vegetatív szaporítási rendszerek fejlesztése in vitro szaporítási rendszerek kidolgozása, fejlesztése

A som ivaros szaporítása,s ennek fejlesztése Magról csíráztatás problémák: csontár elfekvésre hajlamos magvak mintegy 30 % - a csírázik ki a növények a csírázástól számított 8 - 10 év után fordulnak termőre az utódállomány a rovarmegporzás miatt igen heterogén Csírázás elősegítése: gyümölcshús eltávolítása csíráztatása eltérő feltételek között

A húsos som magjainak csíráztatása eltérő feltételek között

A som vegetatív szaporítása, ennek fejlesztése dugványozás hormonkezelés: (1 % IBA), (1% NAA) fás, félfás, zöld szemzés, oltás bujtás sarjhajtásokkal történő szaporítás

In vitro kultúra indítása hajtásokból - sterilizálási eljárások

Hajtástenyészet létrehozása Kiindulási anyag: fás hajtások Cél: kihajtó 2-4 leveles hajtásokból tenyészet létrehozása Eredmény: Endogén eredetű fertőzés következtében bekövetkező pusztulás

Kalluszkultúra létrehozása - Különböző explantumok kallusz indukciós képessége eltérő táptalajok esetén

Embriógenezis fiatal levélexplantumból kiindulva BM táptalajon

Embriógenezis a WPM táptalajon

Az in vitro tenyésztett explantum hajtása és alapi kallusz képződése Indukálódott kallusz felületén új embrioidok képződnek folyamat felgyorsítása érdekében később a kiindulási anyagnak a leválasztott növénykéket használjuk

Összegzés nagy tömegű homogén, jó minőségű, vírusmentes szaporítóanyag előállítására megoldás a mikroszaporítás a gyökereztetés még folyamatban van osztrák kutatóknak látszólag sikerült megoldani a kérdést (10 000 mg/l NAA)

BM táptalaj MS makro MS mikro Fe-EDTA nikotinsav piridoxin HCl thiamin HCl glycin biotin Ca- panoteát aszkorbinsav myo- inosit glutamin 2,4 D Kinetin szacharóz pH: 5,4 agar: 0,06%