Témavezető: Szendi Antal “Nagy tápértékű és drogtermelő képességű húsos som (Cornus mas L.) elit növények in vitro szaporító és organikus termesztési technológiáinak kifejlesztése a modern egészséges táplálkozás követelményeinek függvényében” Témavezető: Szendi Antal
A pályázat előzményei A húsos som, mint perspektivikus gyümölcsfaj előfordulása tűrőképessége felhasználása gyümölcsének élettani hatása
A pályázat célkitűzése fajtaszelekció (kontroll Titus, a hazai flórából kiemelt fajtákkal összehasonlítva) fajtagyűjtemény létrehozása vegetatív szaporítási rendszerek fejlesztése in vitro szaporítási rendszerek kidolgozása, fejlesztése
A som ivaros szaporítása,s ennek fejlesztése Magról csíráztatás problémák: csontár elfekvésre hajlamos magvak mintegy 30 % - a csírázik ki a növények a csírázástól számított 8 - 10 év után fordulnak termőre az utódállomány a rovarmegporzás miatt igen heterogén Csírázás elősegítése: gyümölcshús eltávolítása csíráztatása eltérő feltételek között
A húsos som magjainak csíráztatása eltérő feltételek között
A som vegetatív szaporítása, ennek fejlesztése dugványozás hormonkezelés: (1 % IBA), (1% NAA) fás, félfás, zöld szemzés, oltás bujtás sarjhajtásokkal történő szaporítás
In vitro kultúra indítása hajtásokból - sterilizálási eljárások
Hajtástenyészet létrehozása Kiindulási anyag: fás hajtások Cél: kihajtó 2-4 leveles hajtásokból tenyészet létrehozása Eredmény: Endogén eredetű fertőzés következtében bekövetkező pusztulás
Kalluszkultúra létrehozása - Különböző explantumok kallusz indukciós képessége eltérő táptalajok esetén
Embriógenezis fiatal levélexplantumból kiindulva BM táptalajon
Embriógenezis a WPM táptalajon
Az in vitro tenyésztett explantum hajtása és alapi kallusz képződése Indukálódott kallusz felületén új embrioidok képződnek folyamat felgyorsítása érdekében később a kiindulási anyagnak a leválasztott növénykéket használjuk
Összegzés nagy tömegű homogén, jó minőségű, vírusmentes szaporítóanyag előállítására megoldás a mikroszaporítás a gyökereztetés még folyamatban van osztrák kutatóknak látszólag sikerült megoldani a kérdést (10 000 mg/l NAA)
BM táptalaj MS makro MS mikro Fe-EDTA nikotinsav piridoxin HCl thiamin HCl glycin biotin Ca- panoteát aszkorbinsav myo- inosit glutamin 2,4 D Kinetin szacharóz pH: 5,4 agar: 0,06%